Ce mult au avansat lucrările de lărgire a plajei din Mamaia. Vor fi finalizate în aprilie

Ultima actualizare:

    La finalul lucrărilor, Mamaia va avea 30 de hectare de plajă nouăFoto: Bogdan Bola
La finalul lucrărilor, Mamaia va avea 30 de hectare de plajă nouăFoto: Bogdan Bola

Surpriză pentru turişti! La începutul verii, cei îndrăgostiţi de apă şi de soare vor avea la dispoziţie zeci de hectare de plajă nouă în zona staţiunii Mamaia şi în nordul acesteia. Totul face parte dintr-un amplu proiect, în valoare de peste un miliard de euro. La final, România va câştiga 200 de hectare de nisip.

Şantier pe Litoral! În lunile de iarnă s-a lucrat intens la proiectul de reducere a eroziunii costiere. Vremea prietenoasă le-a permis constructorilor să fie în grafic cu lucrările de lărgire a plajelor din zona de nord a staţiunii Mamaia. Aceasta e prima zonă vizată de proiectul derulat de Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea – Litoral (ABADL). Proiectul are o valoare de aproximativ un miliard de euro, iar România va câştiga, la propriu, teren: plajele vor fi extinse cu peste 200 de hectare. Lucrările la tronsonul Mamaia, începute în noiembrie, vizează înnisiparea plajelor pe o lungime de 6,95 kilometri (între hotelul Sulina şi plaja Năvodari - reper Arena Regia) şi extinderea unei construcţii hidrotehnice existente. Profilul plajei înnisipate va fi de cel puţin 100 de metri lăţime. În acest moment, peste 30 de hectare de plajă nouă sunt vizibile în zona de Nord a staţiunii, iar lucrările continuă. Nisipul necesar este adus din largul mării, prin intermediul unor conducte. 

„La începutul verii vom avea peste 4,3 milioane de metri cubi de nisip nou «aşternute» pe litoralul constănţean. Deja, peste doi kilometri liniari din cei şapte sunt înnisipaţi”, explică Bogan Bola, directorul ABADL. În Mamaia, lucrările de extindere a plajelor vor fi finalizate în aprilie, astfel că turiştii se vor bucura de suprafeţele noi de nisip în sezonul estival. De asemenea, la Mamaia vor fi plantaţi copaci la marginea nisipului, aşa cum existau în urmă cu patru decenii, cu rol de stopare a eroziunii costiere. 


    Conductele prin care este adus nisip din largul măriiFoto: Bogdan Bola
Conductele prin care este adus nisip din largul măriiFoto: Bogdan Bola

Prin urmare, staţiunea îşi va recăpăta farmecul din anii ’70-’80, scrie adevarul.ro. Plantarea celor 650 de puieţi, din speciile sălcioară, cătină albă şi cătină roşie, care cresc în soluri nisipoase, va începe la primăvară, după finalizarea ­lucrărilor de stopare a eroziunii. De asemenea, specialiştii ro­mâni intenţionează să planteze, pe o suprafaţă de 800.000 de metri pătraţi, iarbă marină, cu scopul de a proteja biodiversitatea apei din Marea Neagră şi calitatea acesteia. Cea mai mare suprafaţă, de peste 500.000 metri pătraţi, va fi cultivată pe sectorul plajelor Mangalia - Saturn. Iarba de mare este singura plantă cu flori din lume care poate poleniza sub apă. Pe lângă faptul că oferă un habitat pentru multe specii marine, ea captează carbonul de 35 de ori mai repede decât o pădure tropicală.


    Aşa va arăta, la vară, plaja din îndrăgita staţiuneFoto: Bogdan Bola
Aşa va arăta, la vară, plaja din îndrăgita staţiuneFoto: Bogdan Bola

Click! spuneÎn următorii trei ani, alte 11 sectoare de plajă vor fi extinse şi vor fi redate turismului. Este vorba despre stăvilarele Edighiol/Periboina, plajele Mamaia, Tomis - Cazino, Agigea, Eforie (în etapa I) şi plajele Costineşti, Olimp, Jupiter - Neptun, Balta Mangalia - Venus - Aurora, Mangalia - Saturn, 2 Mai (în etapa a II-a).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
mario scurtu jpeg
image
image
image
image
image
image
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net