Ce miniştri va numi Dacian Cioloş

Ultima actualizare:

    Dacian Cioloş a fost desemnat premier de către Klaus IohannisFoto Arhivă Personală
Dacian Cioloş a fost desemnat premier de către Klaus IohannisFoto Arhivă Personală

Imediat după semnarea de către Klaus Iohannis a decretului de desemnarea în calitate de candidat la funcția de prim-ministru a lui Dacian Cioloş, discuţia s-a mutat asupra componenţei viitorului Guvern ce se doreşte a fi unul de tehnocraţi. Avem 10 zile la dispoziţie (pentru ca cel desemnat să ceară votul de încredere al Parlamentului asupra programului și listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României n.r.) să aflăm ce miniştri va numi Dacian Cioloş.

Dacian Cioloş, desemnat de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de premier, are la dispoziţie 10 zile pentru întocmirea listei şi a programului de guvernare, cu care să se prezinte în faţa Parlamentului pentru obţinerea votului de încredere, pentru învestire fiind necesare 274 de voturi. Cum "Strada" a cerut specialişti în fruntea ministerelor, se pare că fostul comisar european pentru Agricultură are deja o listă de persoane creionată, pe ea figurând câteva nume interesante. Mai jos vă prezentăm ce miniştri va numi Dacian Cioloş, potrivit surselor citate de diverse publicaţii în ultimele 24 de ore.

Ce miniştri va numi Dacian Cioloş. Trei nume din guvernul Ponta

Sorin Cîmpeanu (stânga), Bogdan Aurescu (centru) şi Marius Nica (dreapta)
Sorin Cîmpeanu (stânga), Bogdan Aurescu (centru) şi Marius Nica (dreapta)

Numele vehiculate în mediile politice cu privire la posibilii viitori miniştri ai cabinetului Cioloş sunt extrem de interesante, cu un mic semn de întrebare asupra a trei dintre ele. Deşi protestatarii au solicitat oameni care nu au mai fost membri ai vreunui guvern, pe lista publicată de DC News, dar şi pe cea de la România TV, regăsim trei nume din fostul executiv al domnului Victor Ponta. Vorbim de Sorin Cîmpeanu (ministrul Educaţiei şi premier interimar n.r.), Bogdan Aurescu (ministrul Afacerilor Externe) şi Marius Nica (ministrul Fondurilor Europene).

Ce miniştri va numi Dacian Cioloş. Vasile Dâncu, "omul PSD"

Vasile Dâncu a fost şi una din variantele PSD pentru postul de prim-ministru interimar
Vasile Dâncu a fost şi una din variantele PSD pentru postul de prim-ministru interimar

Potrivit unor surse social-democrate, citate de Mediafax, la întâlnirea dintre Dacian Cioloş şi liderii PSD se va discuta şi posibilitatea ca un ministru susţinut de social-democraţi să facă parte din Guvern, în schimbul sprijinului acestui partid în Parlament. Numele vehiculat în acest moment este cel al sociologului Vasile Dâncu, variantă discutată în partid anterior pentru postul de prim-ministru. PSD nu a avansat un portofoliu pentru Vasile Dâncu, iar această variantă va fi luată în discuţie doar în cazul în care PSD decide să acorde sprijin pentru Dacian Cioloş, cel puţin la votul de învestitură, lucru care încă nu a fost hotărât.

Ce miniştri va numi Dacian Cioloş. Călin Georgescu, şi pe lista scurtă de premieri

Călin Georgescu este preşedintele Centrului European de Cercetare al "Clubului de la Roma"
Călin Georgescu este preşedintele Centrului European de Cercetare al "Clubului de la Roma"

Călin Georgescu este expert în dezvoltare durabilă şi este preşedintele Centrului European de Cercetare al "Clubului de la Roma" din Viena, Austria. S-a specializat în strategii de dezvoltare și politici de mediu în Marea Britanie și Statele Unite. A obținut doctoratul în pedologie în anul 1999. A îndeplinit diverse funcţii în Guvernul României: consilier al ministrului Mediului, secretar general în Ministerul Mediului și director al Direcției Organizații Economice Internaționale din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Ce miniştri va numi Dacian Cioloş. Sorin Mândruţescu, country leader Oracle România

Sorin Mândruţescu, Oracle România
Sorin Mândruţescu, Oracle România

Sorin Mândruţescu este în fruntea Oracle România de aproximativ 7 ani şi se află în echipa companiei mai sus menţionate de mai bine de 12 ani. A coordonat mai multe proiecte IT, dintre cele mai notabile fiind procesul de design şi aplicare a strategiilor IT pentru Banca Comercială Română - Erste Bank Austria. Din 2004, Sorin Mândruţescu a preluat responsabilităţile asupra operaţiunilor din Bosnia-Herţegovina şi alte 11 ţări din Europa de Sud-Est. Anterior, Sorin Mândruţescu a lucrat la Bancorex şi la Banca Turco-Română, dar a luat parte şi la punerea bazelor Bank Austria Creditanstaldt, actuala Unicredit, ca director de sucursală. Numele lui Sorin Mândruţescu a fost vehiculat şi pentru funcţia de prim-ministru în primăvara anului 2011, în cazul demisiei fostului premier Emil Boc, ştire pe care managerul a numit-o la acea vreme "o speculaţie", potrivit Business Magazine.

Ce miniştri va numi Dacian Cioloş. Constantin Dudu Ionescu, Ministru de Interne

Constantin Dudu Ionescu, consilierul preşedintelui Klaus Iohannis
Constantin Dudu Ionescu, consilierul preşedintelui Klaus Iohannis

Fostul ministru al Internelor Constantin Dudu Ionescu, în prezent consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, în Departamentul de Securitate Naţională, este o variantă luată în calcul de premierul desemnat, Dacian Cioloş, pentru portofoliul de la Interne. În vârstă de 59 de ani, Dudu Ionescu a fost secretar de stat la Ministerul Apărării Naționale, susținut de PNȚCD, apoi ministru al Apărării Naționale în perioada 11 februarie - 17 aprilie 1998 și ministru de Interne, între 21 ianuarie 1999 și 28 decembrie 2000. El a candidat la alegerile parlamentare din 2008, din partea PDL, într-un colegiu din București, însă nu a fost ales deputat, deși s-a clasat pe primul loc ca număr de voturi.

Ce miniştri va numi Dacian Cioloş. Laura Ştefan, expert anticorupţie, la ministerul Justiţiei

Laura Ştefan, "Femeia curajoasă" a anului 2015
Laura Ştefan, "Femeia curajoasă" a anului 2015

Laura Ștefan este coordonatorul activităților anticorupțiepentru Expert Forum. Are o experiență profesională de peste 10 ani în practicile publice și private. Activează și ca expert internațional pentru Comisia Europeană, UNDP, OECD și alte organizații internaționale în domeniile reformei juridice, anticorupției și spălării banilor. În anul 2011, Comisia Europeană a numit-o membru al Expert Group on Corruption, potrivit informaţiilor publicate de Expert Forum. În 2015 a primit Premiul "Femeia curajoasă" a anului din partea Ambasadei Statelor Unite în București.

Ce miniştri va numi Dacian Cioloş. Unde şi cum ar trebui învestit Guvernul

Programul şi lista Guvernului sunt dezbătute de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună. Parlamentul acordă votul de încredere Guvernului cu majoritatea deputaţilor şi senatorilor. Pentru a fi învestit, noul Guvern are nevoie de voturile favorabile a 274 de parlamentari, în total fiind 547 de senatori şi deputaţi.

În actuala configuraţie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori şi deputaţi, PNL - 176, UNPR - 64, ALDE - 37, UDMR - 25, PND - 12, grupul minorităţilor naţionale - 17, alţi 14 deputaţi şi 5 senatori fiind neafiliaţi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
wizz air avion la sol
image
image
image
image
image
image
copil telefon jpg
bani pensii pilonul 2 jpeg
hotel belona in 1934 jpg
image png
hemp 8420408 1280 jpg
alimentatie sanatoasa jpeg
nea gica de 102 ani jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net