UPDATE: Ministrul Lucian Bode prima reacție după accident: ”Regret nespus incidentul. Șoferul SPP este singurul responsabil”

Ultima actualizare:

    Lucian Bode nu a ieșit până acum în public ca să dea explicații legate de accidentul în care a fost implicat
Lucian Bode nu a ieșit până acum în public ca să dea explicații legate de accidentul în care a fost implicat

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, refuză să demisioneze după accidentul produs pe DN7. Deși șoferul mașinii în care se afla a circulat kilometri întregi pe contrasens, punând în pericol viețile participanților la trafic, demnitarul are o scuză: a dormit pe drum și nu a știut ce face angajatul SPP, care-l avea în grijă.

UPDATE, ora 15.45: Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a declarat, astăzi, 4 setmebrie, referitor la accidentul în care a fost implicat, în judeţul Argeş, că regretă "nespus" acest "incident".

El a menţionat că, înainte de momentul accidentului, se afla pe bancheta din spate a autoturismului şi se odihnea, întrucât călătorea de câteva ore.

Bode a spus că şoferul SPP este singurul responsabil de traseul pe care îl urmează şi de ajungerea la destinaţie în siguranţă. "Demnitarul nu are dreptul să-i spună şoferului să meargă mai tare sau mai încet", a susţinut Bode, precizând că, până la acel accident, şoferii SPP au condus impecabil.

"Demnitarul nu are dreptul să-i spună şoferului să meargă mai tare sau mai încet. Să folosească sau să nu folosească semnale acustice sau luminoase dacă maşina este echipată legal cu aceste dispozitive. Demnitarul îi transmite şoferului destinaţia şi ora la care doreşte să ajungă. Şoferul SPP este singurul responsabil de traseul pe care-l va urma şi de ducerea în siguranţă a destinaţie a demnitarului. În astfel de deplasări nu există ne grăbim, există doar ajungem în siguranţă la destinaţie”, a afirmat ministrul Transporturilor.

În ceea ce priveşte circumstanţele în care a avut loc accidentul de pe DN 7, ministrul a arătat că acesta a avut în jurul orei 18.00, când mai erau aproximativ 130 de kilometri până la Bucureşti, dintre care 110 pe autostradă, iar ora de sosire anticipată era ora 20. 

Premierul Ludovic Orban afirmă că nu ia în calcul schimbarea ministrului Transporturilor, Lucian Bode, spunând că acesta nu are niciun fel de răspundere în cazul accidentului în care a fost implicată maşina sa.

"Nu a fost la volan, nu a impus în niciun fel ritmul de deplasare, nici nu poate legal să impună ritmul de deplasare (...) nu cred că acuma, pe un accident care într-adevăr a avut loc se poate lua o decizie legată de mandatul de ministru şi repet trebuie judecat după ceea ce face efectiv ca ministru", consideră Orban.

TEXTUL INIȚIAL

Nu avem autostrăzi, iar pe majoritatea drumurilor naționale circulăm pe o singură bandă. Stăm în cozi kilometrice cu nervii întinși la maximum.

Dar șoferul ministrului Transporturilor, Lucian Bode, ne-a arătat că în cazul celor care ne conduc timpul este prețios, chiar și într-o zi de duminică, când se întorc de acasă spre Capitală, și încalcă cu tupeu orice regulă de circulație.

Șoferul, angajatul SPP, a fost filmat de un motociclit pe DN7 cum depășea în viteză, la volanul unui Touareg, coloana de mașini pe linie continuă, pe contrasens, în multe zone fără vizibilitate.

Iar cei care veneau din față erau obligați să tragă mașinile pe marginea drumului. Până într-un punct, când conducătorul auto inconștient s-a lovit de un autoturism, condus de un polonez. Omul nu s-a așteptat ca un bolid să-i vină tare din față și să nu oprească sau să încerce să intre pe banda lui.

Ce făcea ministrul Transporturilor, Lucian Bode, înainte de accidentul cu mașina SPP. Demnitarul refuză să demisioneze

Până acum, Lucian Bode nu a ieșit cu o explicație, dar prin alte voci a transmis că nu va demisiona. Același lucru l-a spus și vicepremierul Raluca Turcan, care i-a găsit o scuză: dormea pe bancheta din spate.

Un motociclist a filmat momentul când  mașina în care se afla Lucian Bode circula pe contrasens
Un motociclist a filmat momentul când mașina în care se afla Lucian Bode circula pe contrasens

”Am văzut această turnură a accidentului pe care l-a suferit ministrul Bode zilele trecute. Poate este bine de ştiut că ministrul se deplasa cu maşina SPP, că stătea pe bancheta din spate, că dormea şi că, practic, nu are nici o vină în privinţa acestui accident”, a răspuns Turcan.

Aceasta a precizat că ”legile în privinţa folosirii maşinilor SPP sunt foarte clare”. ”

Dacă mă întrebaţi pe mine, cred că, pur şi simplu, s-a exagerat destul de mult în privinţa acestui accident. Asta nu înseamnă că demnitarii nu ar trebui să ţină cont de semnalele publice şi atunci când sunt cu maşinile de serviciu să ceară mai multă prudenţă. De aici şi până la a cere demisii şi a face nişte acuze pentru un om care nici măcar nu ştia în ce regim se deplasa maşina pentru că dormea, este o cale destul de lungă”, a adăugat Raluca Turcan.

Sindicaliștii de la Europol:”Demnitarii profită la maximum de șoferi și de mașini”

Șoferul SPP s-a ales cu dosar penal, iar cazul este cercetat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti de către Secţia Parchetelor Militare, din dispoziţia procurorului general Gabriela Scutea, pentru că acesta are grad militar. SPP a spus că era trafic aglomerat și că regretă disconfortul creat participanţilor la trafic.

Sindicaliștii de la Europol sunt covinși de faptul că Bode l-a presat pe șofer să încalce regulile de circulație ca să ajungă mai repede la destinație.

”Demnitarii profită la maximum de șoferi și de mașini. Există o presiune a oamenilor politici pentru a ajunge cât mai repede. Dacă nu-i convine de șofer, a doua zi îl schimbă. Iar în cazul de față șoferul nu se poate apăra public, pentru că e militar”, a explicat reprezentantul Europol.

Ministrul Lucian Bode, conferință de presă la Borș

Astăzi, la ora 13.00, ministrul Lucian Bode, a ieșit pentru prima dată în fața presei după accident.

Alături de autoritățile din Ungaria, acesta inaugurează punctul de frontieră Nagykereky-Borș II și conexiunea de autostradă A3-M4.

El va răspunde întrebărilor jurnaliștilor într-o conferință de presă, stabilită la ora 14.30.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/ministrul-transporturilor-implicat-intr-un-accident-cu-masina-oficiala-care-este

https://www.click.ro/news/national/video-lucian-bode-ministrul-transporturilor-implicat-accident-rutier-vezi-aici

image
image
image
image
image
image
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net