Ce explicații are Ministerul Educației pentru că i-a recunoscut diploma chirurgului cu 8 clase

falsul-chirurg-are-diploma-de-medic-recunoscuta-de-ministerul-educatiei.jpg

Matteo Politi are diplomă de doctor recunoscută de Ministerul Educației
Matteo Politi are diplomă de doctor recunoscută de Ministerul Educației

Matteo Politi, chirurgul cu 8 clase, are diplomă de absolvire a facultății de medicină. Ba chiar, documentul a fost recunoscut din Ministerul Educației din România. Cum de a fost posibil una ca asta? Autoritățile spun sec că actele de studii nu păreau a fi false.

Scandalul medicului italian a ajuns la Ministerul Educației. Matteo Politi s-a dovedit că are o diplomă de studii, care i-a fost echivalată de Consiliului Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor (CNRED).

Gianina Chirazi, directorul instituției, a explicat astăzi faptul că diploma prezentată în copie cu apostilă „nu prezenta suspiciuni de fals”.

Astfel, chirurgul estetician atestatul a obținut, care însă nu-i oferea dreptul să profeseze.

  „CNRED-ul a înregistrat o solicitare pe numele cetăţeanului italian Politi Matteo, în martie 2018, pentru recunoaşterea unei diplome universitare, obţinută la Universitatea din Pristina (Kosovo), în data de 22 martie. Domnul Politi Matteo aducea la cunoştinţă suplimentar că urmează să fie angajat ca asistent manager în cadrul unui SRL. CNRED a emis atestatul de recunoaştere a studiilor în urma evaluării dosarului de recunoaştere conform metodologiilor noastre în data de 11 aprilie 2018, în care se menţionează recunoasterea nivelului, respectiv licenţă, şi a domeniului sănătate fără a se menţiona specializarea – medicina, care ar fi dat posibilitatea cetăţeanului să solicite dreptul de exercitare a profesiei în cauză pe teritoriul României”, a declarat, pentru HotNews.ro, Gianina Chirazi.

Diploma nu prezintă suspiciuni de fals

Abia după izbucnirea scandalului însă, au fost trimise adrese în Serbia și Kosovo privind autentificarea documentelor.

„Din punctul nostru de vedere diploma nu prezenta suspiciuni de fals. A fost depusă la dosar în vederea recunoaşterii, îndeplinind criteriile noastre. Actul de studii trebuie să fie un tipizat oficial al statului emitent. Noi avem acces la niște baze de date internaţionale, avem nişte baze de date unde verificăm template-urile, plus această apostilă pe care noi o solicităm în mod expres", a mai precizat directorul CNRED.

Ecaterina Andronescu:” Dacă cineva a greșit va fi dat afară”

Pe de altă parte, ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a spus clar că dacă vreun funcționar a greșit va fi dat afară. ”Trebuie să analizez echivalarea studiilor. Cine i-a dat echivalarea nu mai are ce căuta în Ministerul Educației dacă universitatea nu se află în baza de date. Trebuie să verific dacă este medic fals.Oricum, licența nu-i dă dreptul să intre în profesie, să fie chirurg. Pentru asta trebuie să parcurgă rezidențiatul, care este de 5 ani,  apoi se înscrie la Colegiul Medicilor”, a declarat demnitarul.

Până una alta, Matteo Politi se află în custodia Poliției, după ce aseară a fost reținut. El este acuzat de înșelăciune și urmează ca astăzi să fie dus în fața judecătorului cu propunere de arestare preventivă.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, chirurgul fals italian este cercetat și în Marea Britanie, pentru fapte similare.

  

 

Loading...