Ce deșeuri arde firma Eco Burn și cum a izbucnit incendiul de la Brazi

Ultima actualizare:

    În urma incendiului izbucnit în noaptea de marți spre miercuri pe Platforma Industrailă de la Brazi, locuitorii din zonă au primit un mesaj RO-ALERT prin care au fost sfătuiți să stea în casăSursa foto: Garda de Mediu Prahova
În urma incendiului izbucnit în noaptea de marți spre miercuri pe Platforma Industrailă de la Brazi, locuitorii din zonă au primit un mesaj RO-ALERT prin care au fost sfătuiți să stea în casăSursa foto: Garda de Mediu Prahova

Incendiul de la Brazi, Prahova, declanșat într-o hală de depozitare a deșeurilor, ce aparține firmei Eco Burn, ar fi fost declanșat de o mână criminală, susțin reprezentanții companiei dar și autoritățile care au ajuns la fața locului. Este doar o ipoteză dar contextul în care a izbucnit focul o face credibilă. Reprezentanții firmei au precizat că este vorba despre un angajat care ar fi pătruns neautorizat în incinta parcului industrial, păcălind paznicul. Firma avea activitatea suspendată din ianuarie, fiind vizată într-un dosar penal pentru încălcarea legislației mediului.

Cu ce se ocupă firma Eco Burn 

Firma Eco Burn este o societate care se ocupă cu incinerarea deșeurilor. Compania oferă o gamă completă de servicii, de la consiliere cu privire la managementul deșeurilor, la incinerare, depozitare, transport al deșeurilor și până la furnizarea de ambalaje. Clienții - ca și domenii de activitate - vin din sfera medicală, farmaceutică, veterinară, din industria agricolă, textilă și de încălțăminte, din industria chimică și alimentară. 

De pe site-ul firmei aflăm că aceasta deține o tehnologie modernă, unică în România, destinată colectării și incinerării deșeurilor medicale și  industriale periculoase și nepericuloase utilizând cele mai bune tehnici pentru asigurarea  protecției mediului și calității aerului. Cu toate acestea, firma avea autorizația de funcționare suspendată încă din luna ianuarie tocmai pentru nerespectarea legislației mediului. Cu alte cuvinte, fabrica este închisă. Mai mult, din cauza restanțelor și a neachitării facturilor la utilități, unitatea este deconectată de la gaze și energie electrică. 

Compania se ocupă colectarea, transportul și incinerarea deșeurilor medicale, a deșeurilor rezultate din activitatea stomatologică, care provin din saloanele de cosmetică și înfrumusețare, frizerii, saloane de tatuaj, cabinete veterinare, ferme agricole. Aici este vorba despre cadavre animale, deșeuri înțepătoare și infecțioase, chimicale periculoase și nepericuloase, materiale absorbante contaminate, dejecții animale, etc. În incinerator ajung alimente expirate, neconforme, legume, fructe, ulei alimentar uzat, deșeuri din grăsimi dar și produse cosmetice, de îngrijire personală sau detergenți. Eco Burn incinerează și deșeuri industriale care provin din industria de automotive, industria textilă, din service-uri auto, tipografii etc.


    Garda de Mediu Prahova a anunțat că aerul din zonă nu este toxicGarda de Mediu Prahova/Facebook
Garda de Mediu Prahova a anunțat că aerul din zonă nu este toxicGarda de Mediu Prahova/Facebook

Garda de Mediu: „Nu există toxicitate în aer”

Un incendiu a izbucnit, miercuri dimineaţă, la o hală de depozitare ce aparține firmei Eco Burn - o societate  de incinerare a deşeurilor periculoase din comuna prahoveană Brazi. Focul s-a extins, cuprinzând întreaga hală, autorităţile luând în calcul ipoteza ca o persoană să fi fost prinsă înăuntru, transmite Agerpres. 550 tone de deșeuri periculoase și mai puțin periculoase au ars încă de astă noapte și au semănat panică printre localnicii din Brazi. Oamenii au fost atenționați printr-un mesaj RoAlert să stea în case cu geamurile închise. Încă nu se știa dacă aerul este sau nu toxic. Între timp, autoritățile au oferit informații detaliate cu privire la calitatea aerului iar veștile sunt fost bune. Nu există toxicitate în aer.  Măsurătorile indicatorilor de calitate ai aerului monitorizați cu stațiile fixe de monitorizare din Municipiul Ploiești și localitatea Brazi, precum și cei monitorizați cu laboratorul mobil al Agentiei pentru Protectia Mediului Prahova în zona de sud a Municipiului Ploiești, nu au prezentat creșteri sau depășiri”, a transmis Garda de Mediu Prahova. 


    Pe Platforma Industrială de la Brazi au ars peste 550 de tone de deșeuri periculoase și mai puțin periculoaseSursa foto: Garda de Mediu Prahova
Pe Platforma Industrială de la Brazi au ars peste 550 de tone de deșeuri periculoase și mai puțin periculoaseSursa foto: Garda de Mediu Prahova

Focul, pus de un angajat care ar fi vrut să se sinucidă

Miercuri, reprezentanții firmei Eco Burn au transmis un comunicat în care precizează că focul a fost pus de o „mână criminală”. 

"Din declaraţiile paznicului Parcului industrial Brazi, un angajat al societăţii Eco Burn a intrat în incinta parcului minţind că îşi lasă bicicleta şi pleacă în cursă cu un şofer. În scurt timp a izbucnit incendiul şi paznicul a telefonat la ISU anunţând incidentul. Menţionăm că angajatul (...) a pătruns în mod ilegal în incinta Parcului industrial Brazi şi a societăţii Eco Burn, în afara orelor de program şi fără acordul societăţii. La faţa locului a lăsat o bicicletă în scopul inducerii ideii de sinucidere, fapt confirmat şi din declaraţiile tatălui său care a precizat organelor abilitate că a fost informat de S. C. că se va sinucide", se arată într-un comunicat emis de Eco Burn, citat de Agerpres. Conform documentului, acesta este al treilea incendiu "produs de mâini criminale" cu care societatea se confruntă. "De asemenea, mai precizăm că Eco Burn îşi va relua activitatea în pofida acestor incidente rău voitoare, aflându-se în procedura de revizuire", se mai menţionează în comunicat.

Incendiul, care iniţial s-a manifestat pe circa 400 de metri pătraţi, a cuprins întreaga hală, afectând 4.000 mp. Focul a fost localizat, iar 53 de pompieri au acționat la faţa locului pentru lichidarea sa.

image
image
image
image
image
image
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net