În ce condiţii e sigură întoarcerea la şcoală

Ultima actualizare:

    În școlile unde nu se poate asigura distanțarea băncilor, se montează panouri de plexiglas
În școlile unde nu se poate asigura distanțarea băncilor, se montează panouri de plexiglas

Puţine sunt şcolile pregătite să-şi primească copiii în siguranţă. Încă discutăm despre cine asigură măştile de protecţie pentru copii şi elevi, cine dă banii de dezinfectant şi cine, până la urmă, va cumpăra tablete pentru şcoala online, asta pentru că, deşi nimeni nu recunoaşte, este situaţia la care se va ajunge foarte curând de la deschiderea şcolilor.

Adevărul a stat de vorbă cu un medic şcolar care a explicat în ce condiţii este sigură întoarcerea copiilor în bănci, admiţând că şcoala online nu poate constitui altceva decât o soluţie de avarie.

Dr. Luminiţa Ilie este părinte, medic de familie, dar şi medic şcolar în Slatina. Spune că şefii şcolilor sunt încă în stadiul în care caută soluţii practice pentru a-i putea primi pe toţi elevii la şcoală. În mediul urban, asigurarea distanţei care să-i ferească pe copii de pericol este de departe cea mai mare provocare.

„Se poate începe în clasă, în siguranţă, câte unul în bancă, dar n-or să aibă loc. Sunt mulţi, ei vor să vină toţi în clasă, însă nu sunt condiţii“, spune medicul, constatând că există şi o presiune extraordinară din partea părinţilor pentru a se începe şcoala în scenariul verde, respectiv cu prezenţa tuturor elevilor în sala de curs.

Medicul spune că este important să li se permită elevilor ca în pauze să iasă în curtea şcolii şi sala de clasă să poată fi aerisită. „Va trebui ca în pauze elevii să nu mai stea în clasă, cum se întâmplă la clasele pregătitoare pentru că e învăţătoarea liniştită aşa. Clasa nu se poate aerisi, iar copiii au nevoie de mişcare. Profesorul de serviciu, dirigintele, învăţătorul, ar trebui să-i supravegheze în pauze“, mai spune medicul, din nou exprimându-şi rezerva că lucrurile vor sta întocmai. 

Un alt element care va fi foarte greu de controlat este sinceritatea părinţilor, cei cărora le revine sarcina de a face „triajul epidemiologic“ în fiecare zi, cu atât mai mult cu cât s-a renunţat la măsurarea temperaturii, impusă în timpul examenelor şcolare din această vară. 

Medicul este de părere că pentru şcolile care au limitări de spaţiu, varianta hibrid, în care jumătate din efectiv vine la şcoală, jumătate va sta în faţa ecranelor, iar periodic locurile vor fi inversate, ar putea fi cea mai sigură soluţie. “Prefer această variantă, altfel, dacă nu se îndeplinesc condiţiile de siguranţă, eu nu-mi voi aduce copilul la şcoală. Şi-a făcut temele, i-am cumpărat tot ce trebuie, dar dacă nu se respectă condiţiile astea, eu nu-l las la şcoală, face online. Vom apela la meditaţii şi-l ţin acasă“, a mai spus medicul. 

Click! spune

Copiii să ştie de acasă cum e treaba cu măştile, cu dezinfectantul, să nu ia contact, să nu atingă, să nu ducă mâna la ochi, la nas. Toate aceste lucruri trebuie învăţate de la părinţi.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Joe Biden FOTO Profimedia
monede pexels jpg
concert pixabay jpg
ambuteiaj   masini viniet apentru bucuresti jpeg
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net