Câți bani avea Nicolae Ceaușescu în conturi în 1989?

nicolae-ceausescu-mancare-.jpg

nicolaesi elena ceausescu-mancare
Elena şi Nicolae Ceauşescu n-aveau bani la CEC, aveau însă copiii, cei mai mulţi Zoia Ceauşescu
FOTO: historia.ro

Se spunea despre Nicolae Ceaușescu că are milioane de dolari în bănci străine, că era atât de bogat încât avea clanțe și vas de wc din aur. După 1989, anchetatorii au scormonit în conturile deţinute la CEC de membrii familiei Ceauşescu. Sunt singurele date confirmate.

Imediat după 1989, au fost deschise mai multe anchete care să găsească averea ascunsă a dictatorului Nicolae Ceaușescu.

S-a efectuat și expertiză contabilă, iar specialiştii au încercat să afle de ce bunuri s-a bucurat fiecare membru al familiei Ceauşescu, scrie adevarul.ro.

Câți bani avea Nicolae Ceaușescu în conturi în 1989

Totodată, anchetatorii au scormonit în conturile deţinute la CEC de membrii familiei Ceauşescu. Elena şi Nicolae Ceauşescu n-aveau bani la CEC, aveau însă copiii, cei mai mulţi Zoia Ceauşescu.

Fiecare avea ”economii” de peste un milion de lei. Singurul care a declarat conturi în străinătate a fost Valentin Ceauşescu. „Am un cont de circa 1.000 de lire sterline la o bancă din Londra – „Midland” – şi 1.500 de mărci la „Deutsche Bank”- sucursala din Frankfurt. Nu cunosc numerele conturilor; extrasul de cont privitor la depozitul din RFG poate fi găsit cu ajutorul fostei soţii, Iordana Borilă”, a precizat Valentin Ceauşescu organelor de anchetă în dosarul privind subminarea economiei naţionale, potrivit adevarul.ro.

Bani găsiţi la CEC, în 1989:

  • Nicu Ceauşescu: 1.223.873 de lei
  • Valentin Ceauşescu: 1.223.873 de lei
  • Zoia Ceauşescu: 1.450.020 de lei

Fostul şef al Gospodăriei, Radu Burciu, a declarat anchetatorilor că alimentele familiei Ceauşescu valorau 160.000-180.000 de lei lunar, dar nu le-au plătit niciodată.

Pentru hrana câinilor familiei Ceauşescu, Gospodăria cheltuia zilnic între 600 şi 700 de lei. ”În privinţa animalelor, cunosc că era o «turmă» întreagă: Nicolae Ceauşescu avea patru câini Labrador – Corbu, Şarona, Şoimu şi Rodica; Valentin avea un câine cocker, Nicu Ceauşescu avea un câine lup, Elena Ceauşescu avea un câine pripăşit, la care ţinea, Zoia Ceauşescu şi Mircea Oprean aveau şi ei doi”, a mai povestit Burciu.

În 1985, salariul mediu al unui angajat era de 2.827 lei, scrie adevarul.ro. Un inginer în minerit câștiga lunar până la 4.900 de lei, în timp ce un chelner primea 1.865 de lei, un șofer de autobuz 1.920 de lei, iar un poștaș - 2.040 de lei.

Citește și:

Vă mai amintiți? Cum trăiau românii în comunism

Ceaușescu altoia ambasadorii străini la fund. Totul se întâmpla cu ocazia vânătorilor

Loading...

Citește și

  • nicolae ceausescu

    Nicolae Ceaușescu ar fi avut 100 de ani în acest an, dacă nu ar fi fost executat în ziua de Crăciun, din 1989. După dispariția lui, câțiva dintre cei care au lucrat pentru Nea Nicu au început să povestească. Printre altele, așa am aflat că șeful Republicii Socialiste România avea o mulțime de pasiuni.

  • zoia_ceausescu

    Singura fiică a cuplului Elena și Nicolae Ceaușescu nu a avut funcții politice și era foarte studioasă, spun cei care au cunoscut-o. Totuși, în timpul evenimentelor din decembrie 1989, Zoia Ceaușescu a fost arestată. În cele 237 de zile de pușcărie, ea i-a scris scrisori duioase soțului ei, profesorul universitar Mircea Oprean, fără să știe că și el fusese arestat. Zoia a murit pe 20 noiembrie 2006, răpusă de cancer.

ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1