Cât vor crește salariile de la 1 ianuarie 2019

Ultima actualizare:

    Vești bune pentru cei care muncesc: se măresc din nou salariile de la 1 ianuarie 2019FOTO: adevarul.ro
Vești bune pentru cei care muncesc: se măresc din nou salariile de la 1 ianuarie 2019FOTO: adevarul.ro

Vești bune pentru cei care muncesc: se măresc din nou salariile de la 1 ianuarie 2019. Ministrul muncii, Marius Budăi, a afirmat, luni (3 decembrie) că vineri (7 decembrie) va fi aprobat în ședința de Guvern cuantumul salariului minim care va intra în vigoare de la 1 ianuarie.

Încă 100 de lei la salariu, de la 1 ianuarie 2019. Asta a promis Guvernul și, se pare, că se vor ține de cuvânt.

”Salariul minim pe economie va fi dezbătut şi aprobat vineri (7 decembrie) în şedinţa de Guvern şi atunci vom avea forma finală. Ce pot eu să anticipez, cred că va intra în vigoare de la 1 ianuarie” a afirmat ministrul muncii, citat de news.ro.

Întrebat dacă va fi respectat programul privind majorările salariale prevăzute în legea salarizării pentru anul viitor, ministrul muncii a spus că va fi respectat programul de guvernare, scrie de news.ro.

Fostul ministru al muncii, Lia Olguța Vasilescu anunța o majorare a salariului minim pe economie la 2.080 de lei brut, adică 1.263 de lei în mână, dar cei cu studii superioare sau cu vechime de 15 ani vor avea salariul minim 2.350 de lei.

Apoi, tot de la 1 ianuarie va intra în vigoare şi legea salarizării unitare, spunea Olguța Vasilescu. ”În fiecare an, începând din 2019 până în 2022, se creşte la bugetari cu 25% din diferenţă la salariu. Atenţie, ce înseamnă această diferenţă, pentru că au fost multe confuzii în ultima perioadă, s-a spus că se creşte cu 25% pe brut, de la 1 ianuarie. Nu, este 25% din diferenţă. De exemplu, eu am acum un salariu, să zicem, de 2.000 de lei şi în grilă, în lege, este scrisă o cifră de 6.000 de lei care ar trebui să fie salariul meu în 2022. Asta înseamnă că diferenţa între ceea ce am acum în plată şi ceea ce urmează să primesc în 2022, când este intrarea efectivă a legii în vigoare, este de 4.000 de lei. 25% din această diferenţă înseamnă 1.000 de lei creştere în fiecare an”, explică ministrul muncii.

Salarii în educație, sănătate și construcții

Olguța Vasilescu a adăugat că educaţia şi sănătatea au fost tratate ca domenii prioritare. „Medicii şi asistentele au urcat direct pe grila din 2022, deci ei de la 1 ianuarie nu vor mai avea nici un fel de creştere, în schimb ceilalţi din sectorul sanitar vor avea, biologi, chimişti, farmacişti, iar educaţia a avut o creştere de 25% anul acesta, deci 25% raportat la salariul de anul trecut. Lor le-a rămas destul de puţin de recuperat”, a mai afirmat Vasilescu.

  • Salariile profesorilor vor creşte astfel: profesor cu 25 de ani vechime va avea o creştere de 327 de lei şi va ajunge la 5.376, profesorii cu studii superioare de lungă durată vor avea o creştere de 343 de lei şi vor ajunge la 4.477, iar profesorii debutanţi vor avea o creştere de peste 1.400 de lei. Profesorii universitari vor avea un plus de 693 de lei şi vor câştiga 9.289 de lei. În ceea ce priveşte asistenţii universitari, aceştia vor beneficia de o creştere de 141 de lei, până la peste 3.700 de lei. 
  • În ministere, salariile vor creşte astfel, potrivit graficelor prezentate de ministrul Olguța Vasilescu: consilier grad superior, creştere de 650 de lei până la peste 6.300 de lei, consilieri debutanţi, creşterile vor fi de 1.652 de lei. Un referent va avea o creştere de 1.400 de lei, până la peste 3.700 de lei, iar un referent debutant va încasa 3.474 de lei de la 1 ianuarie.
  • Pentru sectorul construcțiilor, Guvernul a stabilit un salariu minim brut lunar de 3.000 lei, eliminarea taxelor pe muncă pentru angajator, iar pentru angajat salariul minim net lunar va depăși echivalentul în lei a 500 euro, anunțat premierul Viorica Dăncilă, în ședința de Guvern de joi, 29 noiembrie. Vor fi introduse și alte măsuri suplimentare pentru combaterea muncii la negru în acest sector.

Parteneri

image
image
image
image
image
image
oua pixabay jpg
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net