Cât îi costă chiria pe studenți. În gazdă sau la cămin?

Ultima actualizare:

    Studenții merituoși prind un loc de cazare într-un cămin Foto: Dorin Constanda
Studenții merituoși prind un loc de cazare într-un cămin Foto: Dorin Constanda

Mai este doar o săptămână până la începerea anului universitar, astfel că singura grijă a studenților este unde vor locui? În gazdă sau la cămin? Iată cât îi costă chiria, în funcție de locația aleasă.

Cei care au făcut facultatea departe de casă spun clar că viața de student o simți la cămin și nu într-un apartament închiriat.

Dar, totodată, se știe că locurile în căminele studențești sunt puține și se ocupă în funcție de performanțele școlare: ”bobocii” sunt evaluați după media de la admitere, iar pentru cei mai mari contează notele de la examene.

La nivel național, sunt 350.000 de studenți și 108.000 de locuri în cămine, dintre care 35.000 în București. Iar tarifele de cazare diferă de la un centru universitar la altul.

Cât îi costă pe studenți să stea în Cluj

La Cluj, sunt puse la dispoziţie 5.200 de locuri de cazare în cămine pentru cei 44.000 de studenţi. Un loc costă între 100 și 450 de lei pe lună, în funcție de gradul de confort.

Poți locui cu un coleg sau cu cinci, poți avea baia pe hol sau în cameră. Unele camere sunt dotate și cu televizor sau frigider.

Cei care plătesc mai puțin își aduc aparatura de acasă. Pe de altă parte, cea mai ieftină garsonieră, aflată departe de centru, costă în jur de 1.175  de le pe lună, potrivit site-urilor de imobiliare.

De reținut este faptul că proprietarii au scumpit chiriile, la nivel național, între 5 și 10%.

Cât îi costă pe studenți să stea în Iași

La Iași, unde sunt cinci mari universităţi, iar an de an se strâng peste 50.000 de studenţi, prețurile sunt mai mari. Un loc în cămin se închiriază de la 220 de lei, în timp ce o garsonieră pornește de la 893 și ajunge la 1.410 lei pe lună.

Un apartament cu două camere, pe care-l să-l împarți cu un prieten, îl găsești la sume cuprinse 1.410 lei și 2.115 lei. Mai ieftin ar fi să închiriezi unul cu trei sau cu patru camere. Cele mai ieftine se dau cu 1.410, respectiv 1.645 de lei.

Cât îi costă pe studenți să stea în Timișoara

În Timişoara sunt peste 40.000 de studenţi și puțin peste 10.000 de locuri în cămine, cele mai multe (peste 6.500) la Universitatea Politehnică.

Prețurile pornesc de la 100 și ajung până la 200 de lei. Costul chiriei diferă în funcţie de zona unde este situată locuinţa, dar şi de dotări. Preţul pleacă de la 705-799 lei şi poate ajunge la 940 de lei.

Cât îi costă pe studenți să stea în București

În Capitală, este cea mai mare cerere. Sunt 100.000 de studenți și 35.000 de locuri în cămine. Spre exemplu, Universitatea din București pune la dispoziția studenților aproximativ 5.300 locuri de cazare în cele 18 cămine. Acest număr acoperă aproape 80% din necesarul de locuri.

Cele mai multe sunt asigurate în Complexul Grozăvești. Lunar, se plătește 270 de lei de pat. Căminele A,B,C,D au camere cu două paturi, mobilier pentru două persoane (dulap, masă pentru calculator, scaun) și lavoar în cameră. Există câte două grupuri sanitare pe fiecare palier, dispuse la capetele culoarului.

Toate căminele dispun de spații amenajate cu destinația spălătorie. Există și posibilitatea să ocupi o cameră într-un cămin privat. Prețul pornește de la 460 lei lunar cu toate cheltuielile utilităților incluse.

Dar există și varianta de a sta la gazdă.

O cameră în București se închiriază cu prețuri de la 296 la 470 lei pe lună, o garsonieră cu 1.645 de lei, un apartament cu două camere în jur de 1.880 de lei, unul cu trei cu 2.115 lei, în timp ce unul cu patru camere cu 2.444 de lei.

Citește și:

https://www.click.ro/news/national/structura-anului-universitar-2019-2020-cand-incepe-facultatea

https://www.click.ro/news/national/10-sfaturi-utile-pentru-studentii-care-se-pregatesc-de-inceperea-facultatii

https://www.click.ro/news/national/cat-trebuie-sa-dea-studentii-daca-vor-sa-stea-la-oras

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ruși pe aeroportul Vnukovo din Moscova după anunțul mobilizării FOTO Twitter
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net