Cât de important este ca românii să doneze. Răspunsuri inedite oferite de Dr. Irinel Popescu

Ultima actualizare:

    Doctor Irinel PopescuFoto EVZ
Doctor Irinel PopescuFoto EVZ

În România există în prezent doar patru chirurgi care fac transplant hepatic. Dr. Irinel Popescu conduce trei medici cunoscuți, doi dintre ei provenind de la Institutul Clinic Fundeni și unul de la Iași. Specializat în transplantul de ficat, doctorul a explicat într-un interviu faptul că imediat după ce s-a întors din SUA la finalul anului 1994, s-a hotărât că trebuie să se efectueze astfel de operații și în România.

Doctorul Irinel Popescu a explicat pentru ȘtirileKanalD.ro faptul că deși sunt doar patru doctori care se ocupă de transplanturi de ficat, în România rezultatele sunt satisfăcătoare. 

„Azi, așa puțini cum suntem, să știți că… somăm, cum s-ar spune. La un moment dat, au existat voci, rău-voitoare, care spuneau că am creat un fel de monopol. Ce nu s-a spus, însă, e faptul că într-un program de transplant, rezultatele sunt direct proporționale cu volumul operator. Cu cât volumul operator e mai mare, cu atât rezultatele sunt mai bune. Asta s-a demonstrat prin studii occidentale, pe multe centre și în multe țări. Nu aveam niciun motiv să deschidem un al doilea program, câtă vreme volumul de operații nu era destul de mare. În acest moment, pentru necesitățile României, e suficient. La Iași, spre exemplu, anul acesta nu s-a efectuat niciun transplant”, a declarat el pentru stirilekanald.

În cadrul aceluiași interviu, doctorul Irinel Popescu a explicat faptul că rata de supraviețuire în urma operațiilor și este în conformitate cu datele Europene.

„Rezultatele noastre sunt comparabile cu toate datele Europene:Rata de supravietuire post operatoriu – 92%Rata de supravietuire la 1 an de la transplant – 88%Rata de supravietuire la 5 ani de la transplant – 79%”, a fost răspunsul doctorului.

Citeste mai multe pe stirilekanald.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
vaccin gripa jpg
Dieta post cinci zile beneficii jpg
sorina pintea jpeg
Ion Iliescu. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net