Casele luxoase ale ţiganilor din România, prin ochii unui străin

5.jpg.crop_.original-original.jpg

Gabi, din Lieşti, în vârstă de 15 ani, în camera ei
Foto: Sebastien Cuvelier

Palatele impunătoare ale romilor bogaţi din oraşe precum Strehaia şi Buzescu sunt un subiect constant de discuţie, chiar şi pentru străini. Fotograful Sebastien Cuvelier, din Luxemburg, a călătorit prin ţara noastră şi a realizat o serie de fotografii cu casele romilor din cinci comunităţi. Rezultatul a fost o carte, "Gypsy Queens" (nr: "Reginele ţigănci"), publicată în 2013.

Pe o perioadă de doi ani, Sebastien Cuvelier a vizitat România de partu ori. El a fotografiat casele a cinci comunităţi de romi: Buzescu, Ciurea, Iveşti, Lieşti şi Strehaia, conform slate.com. În cartea sa, Cuvelier a încercat să transmită mândria romilor de a face parte din această etnie. 
"Am considerat că femeile sunt sufletul acestei comunităţi. Ele sunt cele care amină aceste case care par scoase dintr-un film. Mulţi romi sunt frustraţi de felul în care societatea se poartă cu ei. Cred că aceste case sunt modul lor de a spune: «Sunt şi eu aici»", a explicat Sebastien Cuvelier. 

7.jpg.crop_.original-original.jpg

Fetele rome au o garderobă mare, cu cel puţin 50 de rochii şi fuste drept zestre
foto: Sebastien Cuvelier

Prima dată când a vizitat România, Sebastien Cuvelier nu avea un translator şi a întâmpinat dificultăţi în a comunica cu familiile de romi. A avut nevoie de peste un an, dar când a reuşit să intre într-o casă, a fost umit de mărimea ei şi de influenţele arhitecturale diverse. Apoi a observat că există elemente care se repetă, cum ar fi scările de marmură, logourile brandurilor şi semnele de dolari de pe pereţi şi tavane. 

"Intenţia e de a epata", a mai spus fotograful. 

3.jpg.crop_.original-original.jpg

Ileana, în casa ei din Iveşti
foto: Sebastien Cuvelier

El a realizat că femeile rome au un stil vestimentar similar cu cel al caselor: de multe ori, înainte de a se lăsa fotografiate, ele îşi puneau cele mai bune ţinute şi cele mai mari bijuterii. "Sunt foarte mândre de ceea ce sunt", a spus Sebastien Cuvelier. 

Puteţi vedea mai multe fotografii pe site-ul lui Sebastian Cuvelier.

 

 

Loading...
 
 

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1