Casele luxoase ale ţiganilor din România, prin ochii unui străin

Ultima actualizare:

    Gabi, din Lieşti, în vârstă de 15 ani, în camera eiFoto: Sebastien Cuvelier
Gabi, din Lieşti, în vârstă de 15 ani, în camera eiFoto: Sebastien Cuvelier

Palatele impunătoare ale romilor bogaţi din oraşe precum Strehaia şi Buzescu sunt un subiect constant de discuţie, chiar şi pentru străini. Fotograful Sebastien Cuvelier, din Luxemburg, a călătorit prin ţara noastră şi a realizat o serie de fotografii cu casele romilor din cinci comunităţi. Rezultatul a fost o carte, "Gypsy Queens" (nr: "Reginele ţigănci"), publicată în 2013.

Pe o perioadă de doi ani, Sebastien Cuvelier a vizitat România de partu ori. El a fotografiat casele a cinci comunităţi de romi: Buzescu, Ciurea, Iveşti, Lieşti şi Strehaia, conform slate.com. În cartea sa, Cuvelier a încercat să transmită mândria romilor de a face parte din această etnie. "Am considerat că femeile sunt sufletul acestei comunităţi. Ele sunt cele care amină aceste case care par scoase dintr-un film. Mulţi romi sunt frustraţi de felul în care societatea se poartă cu ei. Cred că aceste case sunt modul lor de a spune: «Sunt şi eu aici»", a explicat Sebastien Cuvelier. 

Fetele rome au o garderobă mare, cu cel puţin 50 de rochii şi fuste drept zestre
Fetele rome au o garderobă mare, cu cel puţin 50 de rochii şi fuste drept zestre

Prima dată când a vizitat România, Sebastien Cuvelier nu avea un translator şi a întâmpinat dificultăţi în a comunica cu familiile de romi. A avut nevoie de peste un an, dar când a reuşit să intre într-o casă, a fost umit de mărimea ei şi de influenţele arhitecturale diverse. Apoi a observat că există elemente care se repetă, cum ar fi scările de marmură, logourile brandurilor şi semnele de dolari de pe pereţi şi tavane. 

"Intenţia e de a epata", a mai spus fotograful. 

Ileana, în casa ei din Iveşti
Ileana, în casa ei din Iveşti

El a realizat că femeile rome au un stil vestimentar similar cu cel al caselor: de multe ori, înainte de a se lăsa fotografiate, ele îşi puneau cele mai bune ţinute şi cele mai mari bijuterii. "Sunt foarte mândre de ceea ce sunt", a spus Sebastien Cuvelier. 

Puteţi vedea mai multe fotografii pe site-ul lui Sebastian Cuvelier.

image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net