Casa Radio: Povestea celui mai vechi șantier din București

Ultima actualizare:

    Lucrările pe șantier au început în 1986 și nu sunt gata nici în 2019
Lucrările pe șantier au început în 1986 și nu sunt gata nici în 2019

Anunțul că AFI Europe, grupul care deține mall-ul AFI Cotroceni este interesat să cumpere”Casa Radio”, a readus în atenție cel mai vechi șantier din București. Click! îți spune povestea acestuia și cum de un proiect început în 1986, nu a fost terminat nici în 2019.

Povestea a început în anul 1986, când, pe un teren de 10 ha, delimitat de străzile Stirbei Voda, Calea Plevnei, Noica şi Splaiul Independentei, Ceaușescu a vrut să construiască Muzeul Național de Istorie a Republicii Socialiste România. Muncitorii s-au apucat vârtos de treabă și a răsărit un”pui”al Casei Poporului, imensa clădire neterminată având o suprafaţă construită la sol de 35.000 de metri pătrați, în rest fiind diferite fundații pe o suprafaţă totală de 115.000 de metri pătraţi. Revoluția a pus cruce investiției, noile autorități hotărând o altă destinație șantierului și clădirii.

Prin Hotărârea Guvernului Roman nr. 571/1992, tot terenul din zona Eroilor, cu imobilul neterminat cu adresa în str. Știrbei Vodă, sector 6 București(având denumirea „Muzeul Național”), a fost transmis din administrarea Ministerului Culturii în administrarea Radioteleviziunii române. Scopul? Asigurarea unui nou sediu pentru Radiodifuziunea română, așa-numita „Casă Radio”.

Din nou nu s-a întâmplat nimic, iar în 2004, terenul capătă o nouă destinație.

Proiectul Dâmbovița Center

Guvernul Năstase decide să realizeze în zonă, în parteneriat public privat un proiect imobiliar. Prin Hotararea de Guvern 1494/2004 apare proiectul”Dâmbovița Center”, dezvoltat pe platforma”Casei Radio”. Acționarii erau potrivit adevărul.ro, firma israeliană Plaza Centers (75la sută), dezvoltator imobiliar, Compania Naţională de Investiţii, cu o pondere de 15 la sută și investitori turci cu 10 la sută. , care au semnat contractul încă din 2006. Terenul era concesionat pe 49 de ani firmei Plaza Centers. Planul Urbanistic Zonal a fost aprobat prin Hotărârea 106/30.03.2009 a Consiliului General a Municipiului Bucuresti și consfințea ce înseamnă proiectul”Dâmbovița Center”: trei clădiri-turn de 26, 30, respectiv 34 de etaje, un mall (în locul Casei Radio), o roată panoramică, o fântână cu jocuri de lumini, un hotel de cinci stele şi o clădire de zece etaje care urma să fie oferită autorităţilor locale. Proiectul a fost contestat de Ordinul Arhitecților din România, de Uniunea Arhitecților din România si de ONG-uri. Principala critică s-a referit la apariția mall-ului, care urma să atragă zilnic zeci de mii de autoturisme și să sufoce traficul dintr-o zonă deja aglomerată. Anii au trecut iar de proiect s-a ales praful, surse din piață vorbind de problemele financiare ale principalului investitor.  

Acum, se întrevăd din nou șanse de finalizare a investiției. AFI Europe, grupul israelian care deține mall-ul AFI Cotroceni a semnat o scrisoare de intenție neangajantă cu Plaza Centers pentru achiziția pachetului majoritar de acțiuni al proiectului. Valoarea ofertei este de 60 de milioane de euro și urmează ca în termen de trei luni, reprezentanții AFI Europe să efectueze o verificare a actelor.  Astfel, sub rezerva încheierii cu succes a acestei tranzacții, AFI Europe va deveni acționarul majoritar al acestui proiect, cu o participație de 75 la sută. Restul pachetului ar rămâne ca și până acum: autoritățile române (15 la sută) și investitori turci (10 la sută)

image
image
image
image
image
image
regele carol i wiki Descopera jpg
alba renai jpg
431583518 952319999577748 595215102330126423 n jpg
gradina Keukenhof olanda profimedia jpg
Crestere salariu FOTO Shutterstock
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net