Cartea electronică de identitate naște prima controversă „Gen” sau „Sex”? Ce termen va fi folosit?

Ultima actualizare:

    Cartea electronică de identitate va fi implementată în România treptat, până în 2031
Cartea electronică de identitate va fi implementată în România treptat, până în 2031

Cartea electronică de identitate, care a început să fie implementată în România printr-un program-pilot desfășurat la Cluj, naște primele controverse. Mai mulți politicieni critică modul în care se face referire la identitatea persoanei prin termenul GEN și nu SEX. Motivul? Sexul poate fi numai feminin și masculin, în timp ce genul poate lăsa loc de anumite interpretări. Și cum românii sunt conservatori și tradiționali în ceea ce privește acest aspect, iată și scandalul!

În cărțile de identitate clasice, cele pe care le avem încă asupra noastră, identitatea persoanei este afișată prin folosirea termenului SEX. În buletinele electronice, acesta este înlocuit cu cuvântul GEN. Un motiv de polemică. 


    Pavel Popescu, deputat PNLSursa foto: Facebook
Pavel Popescu, deputat PNLSursa foto: Facebook

Deputatul PNL Pavel Popescu: „O gravă eroare”

Iată, de exemplu, ce a declarat deputatul PNL Pavel Popescu pe pagina sa de Facebook: "Eu cred și sper din suflet că trecerea cuvântului “GEN” în loc de “SEX” pe specimenul de CI făcut public e doar o grava eroare din partea autoritatilor. Eroare pe care desigur, o vor repara”.

Contactat de jurnaliștii de la HotNews.ro pentru a-și argumenta poziția, deputatul a venit cu câteva lămuriri: Vă dau următorul element tehnic simplu: definiția conceptului de gen în legislația din România este legea 202/2004, modificata prin legea 229/2015, unde genul este definit astfel: “prin gen desemnăm ansamblul format din rolurile, comportamentele, trăsăturile și activitățile pe care societatea le consideră potrivite pentru femei și, respectiv, pentru bărbați. Prin sex desemnăm ansamblul trăsăturilor biologice și fiziologice prin care se definesc femeile și bărbații. 


    Partidul AUR, în mare dilemă pe Facebook Sursa foto: Facebook
Partidul AUR, în mare dilemă pe Facebook Sursa foto: Facebook

Reacția AUR: „Un pas spre ștergerea identității naționale”

Dar și reprezentanții AUR au avut de obiectat. Iată ce s-a publicat pe pagina de Facebook a partidului: 

”Întrebări legitime cu privire la noile buletine:

- De ce nu apare tricolorul?

- De ce a fost înlocuit SEX cu GEN?

- De ce nu a existat o dezbatere publică înainte de a începe emiterea noilor buletine?

- Este acesta încă un pas înainte spre ștergerea identității naționale și reeducarea populației?”

SEX versus GEN. Diferența dintre cei doi termeni 

Termenul „SEX” - Conform Organizației Mondiale a Sănătății, termenul „sex” se referă la caracteristicile biologice, anatomice și fiziologice care definesc bărbații și femeile, ce sunt determinate din momentul concepției și se dezvoltă  în timpul vieții intrauterine, pe durata copilăriei și adolescenței. Organele genitale definesc caracteristica sexuală primară, în timp ce alte diferențe ce se dezvoltă pe durata pubertății sunt numite caracteristici sexuale secundare și pornesc din diferențele hormonale dintre cele două sexe. Termenul„sex” este deseori utilizat în sensul tradițional și nu este considerat neapărat eronat, dar pierde în detrimentul „genului” din motive de identitate, motiv pentru care este considerat mai potrivit în contextul în care sexul și sexualitatea nu sunt subliniate. Astfel, termenul „gen” se referă la cultură și trebuie folosit când ne referim la bărbați și femei ca grup social, iar termenul „sex” trebuie utilizat când diferențele biologice sunt accentuate.

Termenul „GEN” - se referă la aspectele sociale, psihologice și comportamentale, în special normele impuse de societate, aspecte pe care societatea le consideră potrivite pentru femei și bărbați. Comportamentele sunt susținute și de așteptările sociale, de familie, educație, anturaj, mass media, religie – pentru susținerea conceptelor de feminitate sau masculinitate. Sigur că aceste comportamente și tendințe sunt și genetice și ereditare. 

SEXUL se referă la caracteristici strict biologice 

Sexul are două mari categorii: bărbați și femei, iar genului îi corespund termenii de masculin și feminin. Diferențele biologice sunt bazate pe factori biologici. Aceștia includ funcțiile reproducătoare, concentrațiile de hormoni sexuali, expresii ale genelor. Oamenii se nasc cu 46 de cromozomi (23 de perechi). Cromozomii X și Y determină sexul unei persoane. Majoritatea femeilor au 46 XX, iar majoritatea bărbaților 46 XY.

GENUL, asociat cu comportamentul și stilul de viață

În contrast, genul este asociat cu comportamentul, stilul de viață și experiențele acumulate. În termeni sociologici, genul unei persoane cuprinde caracteristici și comportamente culturale. În ciuda diferențelor anatomice, bărbații și femeile nu se nasc cu diferențe comportamentale majore, ci acestea sunt dictate ulterior de cultură, de mediu și stil de viață, norme sociale.


    Vasile Bănescu, purtător de cuvânt la Patriarhia Română
Vasile Bănescu, purtător de cuvânt la Patriarhia Română

Poziția Bisericii Române

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a declarat că „oamenii, ca persoane, nu au gen, existent doar în gramatică, nu și în biologie, ci doar sex: masculin și feminin. Noțiunea de gen vehiculată azi progresiv și progresist în spațiul public este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită transgenderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în gen”.


    Cătălin Giulescu, directorul general al Evidenței Populației din cadrul MAI
Cătălin Giulescu, directorul general al Evidenței Populației din cadrul MAI

Reacția MAI: „S-ar putea reveni la termenul SEX”

România ar putea reveni la termenul SEX în locul celui de GEN inscripționat acum pe noile cărți electronice de identitate, la finalul celor 6 luni de teste începute la Cluj-Napoca, a precizat miercuri seara Cătălin Giulescu, directorul general al Evidenței Populației din cadrul MAI. Acesta ținut însă să precizeze că acesta a spus că actul care reglementează forma și conținutul cărții electronice de identitate conține doar două forme pentru Gen: F pentru feminin sau M pentru masculin. Acest lucru este însă contrar Regulamentului UE care spune că ar trebui să fie utilizat și termenul X, o opțiune neutră de gen. „Acest document, pentru proiectul pilot, va conține mențiunea Gen, dar Hotărârea de Guvern precizează că sunt doar 2 opțiuni - feminin și masculin. Nu exista niciun fel de alta intervenție. Întrebat, în cadrul unei conferințe de presă dacă există posibilitatea să se revină la termenl SEX, oficilul a răspuns ca da, este posibil. „"Orice opțiune este posibilă. Vom analiza cu foarte mare atenție și în urma unei analize atente este foarte posibil ca mențiunea respectivă să fie Sex”.

Cum arată noul document și cât costă

Cărțile de identitate sunt mai mici. Formatul este ID 1, formatul permisului de conducere, al cardului bancar. Sunt dotate cu un suport de stocare electronic în interiorul căruia găsim niște informații referitoare la titular și un certificat digital cu semnătură electronică avansată.

Prima solicitare pentru emiterea noii cărți de identitate în format electronic a fost preluată luni, 2 august, la ora 13:00 și va putea fi obținută în minim 10 zile. Costul noului document este de 14 euro, în condițiile în care media UE este de 41 de euro, și se estimează că în acest an vor fi emise aproximativ 5.000 de cărți electronice de identitate.

CITEȘTE ȘI: Totul despre cartea electronică de identitate

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net