Cârciumarii, prinşi nepregătiţi pentru marea redeschidere

Ultima actualizare:
Lumea preferă, în continuare, răcoarea teraselor
Lumea preferă, în continuare, răcoarea teraselor

Proprietarii de localuri au primit de ieri dreptul de a servi clienţi şi în interior. După ce s-au luptat luni la rând pentru acest lucru, foarte puţini se declară acum pregătiţi să deschidă restaurantele situate în spaţii închise. Cel mai bun exemplu, Centrul Istoric al Capitalei: din peste 100 de restaurante sau pub-uri, doar un local serveşte în interior.

Ora prânzului, ieri, în Centrul Istoric al Capitalei. Afară sunt 39 de grade Celsius şi soarele te moleşeşte. Deşi administratorii de restaurante au pus mese pe fiecare petic de umbră, canicula e necruţătoare. Surprinzător, deşi este 1 septembrie şi proprietarii de localuri au voie să primească clienţi în interior, la aer condiţionat, nimeni nu face asta. Reporterii Click! au bătut timp de trei ore la uşa a zeci de restaurante, mici sau mari, celebre sau de-abia deschise. Peste tot am primit acelaşi răspuns: ”Nu servim la interior”. Printre motive, trei au fost cel mai des invocate: ”Nu deschidem în interior pentru că regulile nu sunt clare”, ”Nu vrem clienţi în interior, fiindcă înseamnă bătăi de cap” şi ”Nu, întrucât sunt costuri mari şi nu merită”.

Într-un târziu am găsit şi excepţia. Administratorul unui pub de pe Strada Franceză numărul 44 a acceptat să ne servească în interior, ba chiar s-a bucurat de clienţi. ”Pentru noi nu este nici o problemă să servim în interior. O să facem eforturi, va fi o încercare şi pentru noi. Am măsurat şi am tot mutat mesele, începând de dimineaţă, pentru a găsi cele mai bune poziţii. Cred că am ales soluţiile cele mai bune şi putem primi în jur de 30 de oameni, cu distanţare şi cu toate regulile sanitare cerute de autorităţi”, spune sirianul Ahmad Alhkmeih, unul dintre administratorii de la Vibes 19.

Pregătiri pentru deschidere – scaune scoase din depozit
Pregătiri pentru deschidere – scaune scoase din depozit

La masă, în așteptarea comenzii
La masă, în așteptarea comenzii

”Când intră clientul o să se dezinfecteze sau o să vină un om de la noi să facă asta. Dacă omul are mască, e bine, dacă nu - îi dăm noi. La masă o să fie totul dezinfectat după fiecare client. La baie e nevoie de mască. La masă, evident, nu trebuie mască. Ştim toate regulile şi să vedem cum o să iasă. Clienţii să vină şi ne vom descurca”, adaugă, optimist, Ahmad.

Unul dintre cei mai mari administratori de restaurante din Centrul Istoric, Liviu Mihăescu, al cărui frate, Mugur, este unul dintre liderii campaniei pentru redeschiderea la interior a localurilor, a stat de vorbă cu reporterii Click! ”Nici noi nu am redeschis încă, mai ales că normele prin care se aplică decizia au fost semnate în cursul zilei de astăzi (n.r. – ieri). Nu am vrut să fim în ilegalitate în cazul unui control.

Liviu, fratele lui Mugur Mihăescu, a studiat cu atenție noile reguli
Liviu, fratele lui Mugur Mihăescu, a studiat cu atenție noile reguli


    Liviu, fratele lui Mugur Mihăescu, a studiat cu atenție noile reguli
Liviu, fratele lui Mugur Mihăescu, a studiat cu atenție noile reguli

Directorul de la Agenţia Naţională Sanitară Veterinară a semnat târziu şi fără semnătura lui documentul nu putea fi aplicat, chiar dacă ştiam ce conţine şi căzusem de acord cu autorităţile. Am fost controlaţi de 26 de ori în două luni, aşa că trebuie să fim atenţi în orice moment”, povesteşte Liviu. 

”Nu sunt de acord că ar fi nevoie de investiţii mari sau că se anunţă bătaie de cap, întrucât sunt exact aceleaşi reguli de la redeschiderea teraselor, la care se adaugă mai multă grijă faţă de client. Nu sunt de acord cu cei care spun că nu ai voie să dai drumul la aer condiţionat în interior, înseamnă că nu au citit normele. Tot timpul vor exista cârcotaşi, important este că noi am luptat pentru toată ţara şi ne-am asigurat pentru perioada rece, când nu se mai poate sta la terase”, încheie fratele lui ”Garcea”.


    Foto: Inquam Photos
Foto: Inquam Photos
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net