Când poți dona sânge dacă te-ai vaccinat anti Covid-19

Ultima actualizare:

    Polițiștii sunt printre cei care donează constant sânge
Polițiștii sunt printre cei care donează constant sânge

Te-ai vaccinat anti Covid-19 și vrei să donezi sânge? O poți face linștit! Specialiștii spun că serurile permit donarea, fără să fie nevoie de o perioadă de așteptare.

Vaccinurile împotriva Covid-19 disponibile, în acest moment, în România, Pfizer BioNTech și Moderna, permit donarea de sânge imediat după vaccinare, fără o perioadă de așteptare. Anunțul vine din partea Ministerului Sănătății.

Și asta pentru că vaccinurile împotriva coronavirus sunt bazate pe tehnologia ARN-ului mesager și nu pe introducerea virsului în organism.

Molecula de ARN mesager nu prezintă potențial infecțios și este înlăturată din corp odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike care declanșează răspunsul imun.

”Chiar dacă suntem în mijlocul unei pandemii, nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, și de aceea este bine să donăm sânge dacă îndeplinim condițiile obișnuite pentru a deveni donatori. Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin email sau prin intermediul unor aplicații mobile precum Donorium. Donează sânge! Generozitatea ta poate salva viețile altor oameni”, transmit autoritățile.

De ce e importantă donarea de sânge

Donarea de sânge scade cu 30% riscul de accident vascular şi creşte imunitatea organismului. Dincolo de beneficiile pentru sănătate, fiecare donare de sânge poate salva trei vieţi.

Din păcate, în România mai puţin de 2% din populaţia adultă donează sânge. Ţara noastră se află astfel pe ultimele locuri, în Europa, la acest capitol.

Orice persoană sănătoasă cu vârsta între 18 şi 65 de ani, cu greutatea minimă de 58 de kilograme, în cazul femeilor, şi 60 de kilograme, în cazul bărbaţilor, poate dona. 

La o donare se recoltează 450 ml de sânge. Această cantitate se reface ca volum în câteva ore, iar celular în maximum două săptămâni.

Important! Înaintea donării vi se vor adresa întrebări legate de starea de sănătate şi vi se va face un scurt examen medical ce include hemoglobina, pulsul şi tensiunea.

Citește și: 

Donarea de sânge creşte imunitatea

Cum devii donator la banca de sânge ca să salvezi vieți!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net