Când începe şi cât durează Postul Paştelui în 2019

shutterstock_76940707.jpg

Când începe şi cât durează Postul Paştelui în 2019
Postul Paştelui este un motiv de îmbunătăţire duhovnicească şi nu o dietă
foto: Shutterstock

Chiar dacă multă lume se întreabă când începe Postul Paştelui în 2019 puţini se gândesc la îmbunătăţirea vieţii duhovniceşti. Postul trebuie să fie o perioadă în care ne stăpânim poftele trupeşti şi să ne căim pentru faptele noastre, astfel spus postul ar trebui să ne ducă pe calea spre mântuire. Dacă este o abstinenţă de la mâncare nu este decât o dietă.

Postul Paştelui în 2019 începe luni 4 martie şi se încheie dimineaţa zilei de duminică 28 aprilie, după Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie. Luni 25 martie, de Bunavestire şi Duminică 21 aprile, de Florii, este dezlegare la peşte.

3 martie, Lăsata Secului la carne

Începând cu Duminica Înfrioşătoarei Judecăţi, ne pregăteşte pentuu perioada Postului Paştelui fiind ultima zi în care se poate consuma carne. Toţi oamenii care au trăit vreo dată, toate generaţiile de la Adam şi eva până la sfârşitul timpurilor, se vor prezenta în faţa Domnului pentru a îşi primi răsplata pentru viaţa care au dus-o în scurta lor prezenţă pe pământ, primind fericirea sau pedeapsa pentru veşnicie. Gândul la Judecata de pe Urmă ar trebui să ne facă să medităm la păcatele noastre de peste an şi să ne îndemne la pocăinţă şi la fapte bune. În această săptămână se poate mânca numai produse animale, ouă şi produse lactate, miercuri şi vineri fiind dezlegare la peşte, ouă, lapte şi produse din lapte.

10 martie, Lăsata Secului pentru Postul Paştelui 2019

Duminica Izgonirii din iad este ultima zi înainte de Postul Paştelui. În care se poate mânca ouă, lapte şi produse din lapte. De acum înainte timp de 7 săptămâni, creştinul ortodox trăieşte cu că viaţa de acum este timpul în care ne pregătim pentru viaţa de după moarte. Pocăinţa este singurul mijloc prin care-l putem îmbuna pe Judecător. Este timpul să împlinim poruncile Domnului şi să ne îmbogăţim cu fapte bune.

De la Lunea cea curată, la Sâmbăta lui Lazăr

Prima zi a postului este “Lunea cea curată”, când în vechime măcelarii îşi puneau cuţitele în cui şi închideau măcelăriile şi nu mai deschideau tarabele până în ultima zi a postului, Sâmbăta lui Lazăr, pentru ca gospodinele să poată face aprovizionarea pentru ospăţul de a doua zi. Astăzi, e plină ţara de şaormării şi importăm animale pentru a avea ce mânca în post, iar preţul ouălor creşte pentru că au mare căutare.

shutterstock_646429912.jpg

Când începe şi cât durează Postul Paştelui în 2019
În săptămâna albă se mănâncă produse animale, dar nu carne
foto: Shutterstock

Ce trebuie să facem în Postul Paştelui

  • Biserica ne cheamă să ne nevoim, sfântul Petru ne învaţă că avem trei mari vrăjmaşi: Poftele Trupului, lumea cu tentaţiile ei şi Satana care “ca un leu răcnind umblă căutând pe cine să înghită” (I Petru 5, 8), iar postul este prima armă pe care o avem la îndemână.
  • A a doua armă este rugăciunea, în biserică şi în afară, dimineaţa şi seara, înainte şi după masă, înainte de drum, sau pe drum, în maşină sau în avion, e bine să ne rugăm, mai ales în postul paştelui ar trebui să zăbovim un pic mai mult la gândul către Dumnezeu.
  • A treia armă este milostenia. Nu cere nimeni să dai tot ce câştigi aşa cum făceau cu apostolii, nici jumătate cum ne sfătuieşte Ioan Înaintemergătorul Domnului, dar dă măcar 10 la sută aşa cum făceau evreii. Ai adunat 100, dă 10 săracului.
  • A patra armă este cea mai grea este iertarea duşmanului. Rugăciunea “Tatăl nostru” spune şi ne iartă nouă greşelile noastre precum şi noi iertăm vrăjmaşilor noştri. Aşadar ierţi, vei fi iertat. Nu ierţi, nu vei obţine nici tu clemenţa lui Dumnezeu. Sfântul Cosma Etolianul ne învaţă că este “vai de cel care moare înainte de a se împăca cu duşmanul său! Mii de preoţi şi mii de episcopi să le citească rugăciuni la mormânt! Nu se iartă.”

 

Loading...

Citește și

  • Calendar ortodox 2019, martie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi, bunavestire

    Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna februarie, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicul lunii martie este Bunavestire, la 25 martie.

  • Care sunt zilele de post în 2019, zile de post

    Unul din stâlpii de bază ai trăirii creştine este postul. Conform unei definiţii laice, postul poate fi rezumat la abţinerea parţială sau totală de la anumite alimente pe operioadă de timp mai scurtă sau mai îndelungată. Aproape toate religiile au o formă sau alta de post indiferent de vechimea cultului. Postul este o modalitate de a îţi arăta iubiera faţă de Dumnezeu sau un gest de căinţă prin care îţi arăţi părerea de rău pentru animite fapte imorale. Poate fi şi un mod de a ţine doliu sau a îţi arăta tristeţea sau un mod de purificare sufletească de unde s-a inspirat şi ideea de detoxifiere atât de în vogă vremurle moderne.