Calendarul dezlegărilor din Postul Crăciunului

postul_craciunului.jpg

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai mari din calendarul ortodox
Patriarhia a stabilit zilele când credincioșii au dezlegare de post

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie, se sfârșește pe 25 decembrie și ține 40 de zile. Daca prima zi cade miercurea sau vinerea, postul începe încă din seara zilei de 14 noiembrie. Click! îți prezintă calendarul dezlegărilor din Postul Crăciunului, conform Patriarhiei Române.

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai importante din calendarul ortodox. In acest post se obișnuiește potrivit basilica.ro, ca toți credincioșii să posteasca de carne, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consumă mâncare fără ulei și fără vin. In zilele de marti si joi se face dezlegare la untdelemn si vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusive, se dezleagă de untdelemn, pește și vin. In zilele de marți și joi credincioșii pot consuma pește, vin sau untdelemn.

postul_craciunului.jpg

Postul Crăciunului este unul dintre cele mai mari din calendarul ortodox
Patriarhia a stabilit zilele când credincioșii au dezlegare de post

In ziua de Ajun se mănâncă abia seara si doar: grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină și fructe. De Crăciun, indiferent de ziua in care cade se mananca de dulce. Se face dezlegarea la pește pe când Biserica Ortodoxa prăznuiește Intrarea in Biserica a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent daca aceasta sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea

 

Citiți și

A început Postul Crăciunului. Uite cu ce înlocuim carnea!

Cum ne pregătim pentru Postul Crăciunului. De ce copiii nu au restricții

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Citește și

  • A doua zi după Lăsatul secului începe Postul Naşterii Domnului (Postul Crăciunului), primul Post din anul bisericesc şi ultimul din anul civil. Este unul dintre cele mai importante posturi din timpul anului, iar în 2012 postul este orânduit în intervalul 14 noiembrie 24 decembrie.

  • În 14 noiembrie 2020, credincioşii ortodocşi sărbătoresc Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului. Este ultima zi când se mănâncă „de dulce”: carne, ouă, lactate şi băuturi alcoolice. Potrivit tradiţiei ortodoxe, în seara acestei zile, la masa sărbătorească se adună rudele şi prietenii familiei.

Click desktop articole 580x400 p2

Click desktop articole 300x250 p4

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1

Click desktop articole 300x250 p5

Adevarul