Calendar ortodox 2019, iunie. Sărbători religioase, sfinţi, posturi

Ultima actualizare:

     Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel: 29 iunieicoană de George Kordis
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel: 29 iunieicoană de George Kordis

Sărbătorile religioase și posturile din Calendarul ortodox 2019 sunt foarte importante pentru toți credincioșii creștin ortodocși, așa că trebuie să fie la curent cu ele. Click! îți spune care sunt sărbătorile religioase și zilele de post din luna mai, conform Calendarului ortodox 2019, ca să te poți pregăti pentru ele. Praznicele lunii iunie:

Sărbătorile religioase din Calendarul ortodox 2019, luna iunie

Luna iunie are patru praznice însemnate cu cruce roşie în calendar, Înălţarea Domnului, Sfânta Treime, Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, dar este şi o lună bogată în sfinţii români, sau trăitori pe teritoriul tăţilor române.

Înălţarea Domnului, Ziua Eroilor: 6 iunie

Praznicul Înălţării Domnului este sărbătorit în fiecare an la 40 de zile de la Înviere. În anii  1999 şi 2001, Sfântul Sinod al Bisericii ortodoxe române a hotărât ca în toate bisericile, mănăstirile şi bisericile ortodoxe să se facă pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul timpului p cămpurile de bătaie pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.

Sfânta treime: 17 iunie

A doua zi după Rusalii se prăznuieşte Lunea Sfântului Duh în toate bisericile ortodoxe. În calendarul românesc este trecut ca praznicul Sfintei Treimi, probabil sub influenţa bisericii catolice. La Sinodul II ecumenic din anul 381 de la Constantinopul a fost condamnată ca erezie învăţătura lui Macedonie care considera Duhul Sfânt drept creaţie. Tot atunci s-au adăugat crezului articolele prin care se mărturiseşte că prucede de la Tatăl şi că împreună cu tatăl şi cu fiul este închinat şi slăvit.

Naşterea sfântului Ioan Botezătorul (Sânzienele – Drăgaica): 24 iunie

Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, alături de Naşterea Maicii Domnului sunt excepţii în calendarul Ortodox. De obicei se comemorează data morţii, atunci când este cunoscută, sau o dată din preajma morţii sfântului atunci când este doar bănuită. În calendarul tradiţional popular, ziua de 24 iunie este cunoscută sub denumirea de Dragaica sau Sânzienele.

Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel: 29 iunie

Din cauză că cei doi au fost în temniţă şi l-au mărturisit pe Hristos ca fiu al lui Dumnezeu ei sunt şi patronii sistemului Penitenciar din România. Ei sunt patroni ai celor care au greşit şi pentru că ei la rândul lor au greşit. Petru s-a lepădat de Hristos iar Pavel i-a prigonit pe creştini.

Sărbători cu cruce neagră în luna iunie, în Calendarul ortodox 2019

  • † 2 iunie, Sfântul Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava; 
  • † 4 iunie, Sfinții Mucenici: Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel; 
  • † 22 iunie, Sfântul Ierarh Grigorie Dascălul, Mitropolitul Țării Românești; 
  • † 24 iunie, Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana; 
  • † 30 iunie, Sfântul Ierarh Ghelasie de la Râmeț.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Ion Gavrila Ogoranu jpg
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
image
actualitate.net
image
actualitate.net