Brânza românească de burduf ajunge la Campionatul Internațional de Paste

paste-campionatul-international-de-paste-2018-reteta-cu-branza-de-burduf.jpg

Brânza românească de burduf va participa la Campionatul Internațional de Paste
Brânza românească de burduf va fi ingredientul-vedetă al rețetei chef-ului român care va participa la Campionatul Internațional de Paste

Brânza românească de burduf va fi una dintre vedetele Campionatului Internațional de Paste, după ce chef Adrian Cojocaru o va adăuga într-un preparat propriu. Click! vă spune despre ce rețetă este vorba, dar și cine este creatorul ei.

Brânza românească de burduf va fi ingredientul-vedetă al rețetei bucătarului român Adrian Cojocaru, care va participa la campionatul Internațional de Paste din Italia. Este al doilea an consecutiv în care România are un reprezentant la cea mai importantă competiție dedicată gastronomiei italiene la nivel mondial, jurizată de chefi cu stele Michelin.

Pastele nu sunt doar un simbol al gastronomiei italienești, ci și punctul de întâlnire între dieta mediteraneană și un aliment sănătos care oferă prilejuri de socializare și care a dat întregii lumi nenumărate rețete. Aceasta este și filozofia din spatele Barilla Pasta World Championship (Campionatul Internațional de Paste), concursul care a ridicat pastele la rang de haute cuisine, transformând chefi din întreaga lume în ambasadori ai uneia dintre cele mai iubite gastronomii din lume - cea italiană.

Din juriul competiției fac parte chefi italieni faimoși, precum Lorenzo Cogo, Viviana Varese, Luigi Taglienti, Chef nutriționist Holger Stromberg (Germania) și fotograful american de food, Brittany Wright. Jurații vor nota creativitatea, talentul culinar și modul de prezentare propuse de 18 chefi din întreaga lume, cu vârste sub 35 de ani.

Vor fi trei runde de concurs, care vor presupune realizarea de signature dishes, dar și reinterpretarea celei mai iubite și cunoscute rețete de paste din întreaga lume: Spaghetti al Pomodoro.

Anul acesta, tema competiției va fi „EAT POSITIVE”, însumând efortul Barilla de a promova un mod de hrană echilibrat, nutritiv, plăcut, cu respect față de ingredientele de calitate.

Mâncarea a fost dintotdeauna o sursă de plăcere, iar „EAT POSITIVE” înseamnă, de fapt, a găsi plăcerea într-o companie și mâncare bună, așa cum sunt pastele. Chefii care participă la competiție vor fi invitați să creeze rețete de paste care să inspire un mod pozitiv de a privi mâncarea.

Brânza românească de burduf, în pastele italienești

Rețeta cu care ambasadorul culinar al Italiei în România, Adrian Cojocaru, va participa la concurs are în centru un ingredient românesc, brânza de burduf, și se numește „Linguine Cinci gusturi ale prospețimii” („Cinci gusturi ale prospețimii”), o reinterpretare autentică a legăturii dintre cultura românească și cea italiană. Brânza de burduf va fi adusă direct din România la competiția din Italia.

„Preparatul pe care îl propun cu mândrie la această competiție este inspirat din copilăria mea petrecută la țară, de gusturile cu care am crescut, de prospețimea produselor, de aerul curat și oamenii simpli alături de care am copilărit. Dintotdeauna mi-au plăcut produsele proaspete, cu gust intens. Astfel, rețeta mea va îmbina ciuperci de pădure cu ceapă verde (chivas), usturori, praz, pătrunjel, salată și roșii uscate, dar de departe, vedeta preparatului va fi brânza de burduf, un produs tradițional românesc, ușor picant, regândit de mine sub forma unei spume fine. Preparatul va fi un tablou perfect al rădăcinilor mele, al culturii locului unde am crescut. Sunt foarte mândru că pot să promovez gusturile românești la cea mai importantă competiție dedicată unei gastronomii care a depășit de mult granițele Italiei”, a declarat Chef Adrian Cojocaru, nominalizatul României în cadrul Barilla Pasta World Championship 2018.

Cine e Adrian Cojocaru?

Adrian Cojocaru va duce brânza de burduf la Campionatul Internațional de PasteZoom
Adrian Cojocaru este chef la restaurantul unui hotel din Iași

Cu opt ani de experiență în patria pizzei și a pastelor, Adrian Cojocaru excelează în bucătăria cu specific italian. Chef în cadrul Hotel Restaurant La Castel, din Iași, de patru ani, Adrian Cojocaru are un palmares bogat de cupe și medalii la concursuri naționale și internaționale.

În viziunea sa, succesul în gastronomie stă în echilibrul perfect dintre disciplină, gust și timp de preparare. Adrian Cojocaru a fost selectat pentru a participa la competiția Barilla, ca urmare a premiului obținut la Campionatul Internațional de Pizza și Paste, desfășurat la București, în perioada 12-13 martie 2018.

Prima participarea a României, la ediția din 2017

Ediția anului trecut, 2017, a Barilla Pasta World Championship a adus o premieră pentru România: printre cei 20 de chefi nominalizați de pe toate continentele s-a numărat și un român, Adrian Șișiu (30 de ani), Chef la Grand Hotel Italia, din Cluj-Napoca, care a prezentat o rețetă de paste pentru sportivi.

Inspirația sa pentru a desăvârși rețeta câștigătoare a fost stilul tot mai activ al românilor, astfel chef-ul român a îmbinat două mari pasiuni, cea pentru sport și pentru gustul Italiei, în rețeta sa de paste signature, care i-a adus și nominalizarea în cadrul Barilla Pasta World Championship.

Câștigătorul de anul trecut

Însă, tânărul Chef Accursio Lota (SUA) a fost marele câștigător al celei mai importante competiții din lume dedicate pastelor și bucătăriei italiene. Rețeta care i-a adus trofeul se numește Seafood Carbonara și este inspirată din aromele mediteranene ale Siciliei, locul în care s-a născut.

Marele premiu constă într-un program de training personalizat la Școala Alma Culinary, care va include lecții predate de unii dintre cei mai de succes Chefi din lume. De asemenea, câștigarea unui astfel de premiu reprezintă o importantă rampă de lansare internațională.

Italienii, cei mai mari consumatori de paste din lume

Consumul de paste este în creștere, la nivel mondial, potrivit Organizației Internaționale a Pastelor. Cele mai dinamice piețe sunt Asia (o creștere cu 8,6% a consumului de paste în 2017, față de 2016) și Africa (o creștere cu 2,6%).

SUA reprezintă cea mai mare piață de desfacere pentru paste, la nivel mondial: 2,7 milioane de tone de paste consumate anual. Un american consumă în medie 9 kg de paste anual.

Italienii rămân, de departe, cei mai mari consumatori de paste, cu un consum de 23,5 kg de paste per capita, anual, și 1,4 milioane de tone în total. Italienii sunt urmați de tunisieni (17 kg per capita), Venezuela (12 kg per capita), Grecia (11,1 kg per capita), Chile (9,4 kg).

loading...
Loading...