Averea lui Tudor Arghezi, motiv de luptă. Cine e moştenitorul din acte

Ultima actualizare:

    Mitzura Arghezi a murit la 90 de ani, la un azil de bătrâniFoto: UBB TV
Mitzura Arghezi a murit la 90 de ani, la un azil de bătrâniFoto: UBB TV

Mitzura Arghezi a murit, iar în urma ei rămâne o dispută „pe viaţă şi pe moarte” în privinţa averii moştenite de la celebrul Tudor Arghezi. Războiul îi are în prim-plan pe nepoata poetului şi pe Traian Radu, succesorul legal, conform testamentului Mitzurei.

Averea lui Arghezi constă, în primul rând, în manuscrisele scriitorului, drepturile de autor şi casa în care a locuit Mitzura. Doina Teodeorescu Arghezi, fiica lui Baruţu Arghezi, fratele Mitzurei, consideră că i se cuvin aceste bunuri. Traian Radu, bărbatul al cărui nume apare în testament, respinge catogoric aceste pretenţii şi susţine că Doina este fiica „nelegitimă” a lui Baruţu.

Disputa pe averea lui Arghezi: acuzaţii reciproce

„Doina Teodorescu este copilul ilegitim al lui Baruţu Arghezi. El toată viaţa, în toate scrisorile, a negat această paternitate. Mitzura nici n-a vrut să ştie de ea. Era un copil din afara căsătoriei”, a declarat Traian Radu pentru ziarul Ring.

El a explicat de ce a considerat Mitzura Arghezi că trebuie să-l lase pe el unic moştenitor. “Mitzura mi-a spus: «Uite, Traian, tu la urmă le dai la Academie, le dai cui vrei tu, ca să nu ajungă această individă (Doina Teodorescu Arghezi – n.r.) să hotărască cine să apară şi cum să apară. Păi, dacă ăsteia o să-i dea cineva 10 lei, e în stare să vândă cum a vândut Dorli Blaga drepturile de autor ale tatălui ei!». De-aia mi-a lăsat mie drepturile de autor, ca să nu ajungă la individa asta. În 2011 este ultimul testament, unde spune că-mi lasă şi drepturile de autor ca să nu poată individa asta să le dea cine ştie unde. Că atât aşteaptă hienele de edituri. Eu sunt singurul moştenitor, iar dacă vreau să las drepturile unei pisici, le las unei pisici”, a mai spus el reporterilor de la Ring.

De partea cealaltă, Doina Teodorescu Arghezi crede că este dreptul ei să moştenească averea. “Nu am exclus posibilitatea de a-l da în judecată pe Traian Radu. Nu este vorba numai despre drepturile de autor, ci de tot ceea ce implică moştenirea. După o viaţă de om, fiecare a strâns câte ceva. În situaţia asta, numărul şi valoarea lucrurilor rămase după Mitzura sunt mai mari, inclusiv casa unde a locuit până a fost internată. Eu sunt jurist, deci ştiu ce vorbesc şi cunosc foarte bine valoarea cuvântului scris şi vorbit”.

Traian Radu mai spune că Doina Teodorescu a folosit abuziv numele Arghezi, întrucât pe Baruţu Arghezi îl chema în acte Iosif Teodorescu.

Drepturile de autor al lui Tudor Arghezi nu sunt la Minerva

După ce s-a speculat că drepturile de autor ar fi fost cedate Editurii Minerva, ziarul Ring a aflat că acestea au rămas la Mitzura Arghezi şi, mai departe, la Traian Radu. “Nu există nicio astfel de chestiune cu Editura Minerva privind drepturile de autor. Singura legătură este dată de faptul că dl Traian Radu a lucrat în anii ’80 la editură, iar el este, prin testament, lăsat moştenitor al Mitzurei Arghezi”, a declarat pentru publicaţia amintită Ana Munteanu, redactor-şef al Editurii Minerva.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
shutterstock 1805379256 jpg
image png
image png
tower bridge 5727975 1280 jpg
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net