Au început consultările la Cotroceni pentru desemnarea unui nou premier

Ultima actualizare:

    Liderii PNL au intrat primii la discuții
Liderii PNL au intrat primii la discuții

Au început consultările la Cotroceni dintre președintele Klaus Iohannis și partidele politice, pentru desemnarea unui premier care să formeze noul Guvern. Asta, după ce Cabinetul Cioloș a fost respins în Parlament.

UPDATE. Ora 12.30. USR a intrat la discuții cu președintele Klaus Iohannis. „V-am invitat la consultări pentru că încercarea de săptămâna trecută nu a dus la instalarea unui guvern şi atunci trebuie să găsim altă soluţie”, a afirmat şeful statului în deschiderea discuțiilor.

Dacian Cioloș: „Votăm un Guvern din care să facem parte”

Liderul USR Dacian Cioloş a declarat, joi, înainte de consultările cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru formarea Guvernului, că formaţiunea merge cu mandatul de a se forma cît mai rapid un Guvern cu puteri depline, pentru a scoate ţara din criză. ”Noi votăm un guvern din care să facem parte”, a spus Cioloş, precizând că PNL are de ales dacă doreşte o majoritate cu USR sau dacă vrea un guvern susţinut din umbră de PSD.

Preşedintele USR a declarat că USR e gata să meargă la masa discuțiilor, cu soluţii pe masă şi a precizat că formaţiunea doreşte un premier, altul decât Florin Cîţu, „Din punctul nostru de vedere, acest lucru se poate face reconstruind coaliţia PNL-USR-UDMR”, a spus Cioloş. El a arătat că este nevoie de un guvern cu puteri depline, care să poată adopta deciziile necesare în perioada următoare.

”Nu putem să susţinem un guvern minoritar, atâta timp cât există posibilitatea să construim un guvern majoritar. (..) Noi votăm un guvern din care să facem parte. România are nevoie de un guvern cu puteri depline, iar un guvern minoritar nu poate asuma nişte decizii clare în Parlament. Noi dintr-o astfel de majoritate ne dorim să facem parte.”, a spus Dacian Cioloş.

Liderul USR a precizat că, după ce vor vedea propunerea preşedintelui şi după ce preşedintele va face o desemnare, vor intra la discuţii, dacă vor fi invitaţi de premierul desemant. Despre varianta Ciucă premier, Cioloş a spus că ceea ce au cerut cei de la USR a fost a un premier, altul decît Cîţu.„Dacă este domnul Ciucă, o să vedem ce are de gând să facă şi apoi vom putea comenta, ce va face şi ce îşi va asuma şi ce nu îşi va asuma. Nu respingem, pentru că România are nevoie de un Guvern, cât mai repede, dar cu o majoritate în Parlament. Nu credem că un guvern minorutar este o soluţie pentru ceea ce are nevoie România în perioada asta. Dacă se poate construi o majoritate, nu văd semnsul unui Guvern minoritar, şi se poate construi o majoritate”, a spus Cioloş, la Parlament. 

UPDATE: Ora 12.00. La consultări a intrat UDMR. „V-am invitat din nou la consultări pentru că încercarea de săptămâna trecută nu a dus la instalarea unui guvern şi, în consecinţă, acum mai încercăm o dată şi îmi doresc tare mult ca de data asta să reuşim”, a declarat Klaus Iohannis la începutul întâlnirii.

UPDATE. ORA 11.30 PSD a intrat la consultări, la Cotroceni. 

Klaus Iohannis, căte delegația PSD: „În spațiul politic există dorința de a găsi soluție”

Preşedintele Klaus Iohannis le-a transmis, joi, reprezentanţilor PSD care au venit la consultările pentru formarea unui nou guvern, că în spaţiul public există real dorinţa de a găsi soluţie şi de a încheia această criză, el menţionând că situaţia este diferită, acum, faţă de prima rundă de consultări.

”V-am invitat din nou la consultări pentru că prima încercare nu a dus la formarea unui guvern. Cred că, totuşi, suntem într-o situaţie mult diferită acum”, a spus preşedintele Klaus Iohannis. El a continuat: ”Din păcate, criza pandemică s-a aprofundat, criza politică nu mai este înţeleasă în niciun fel de români şi constatarea mea este că în spaţiul politic există real dorinţa de a găsi soluţie şi de a încheia această criză”. PSD nu a mers cu o propunere de premier la consultările de joi, de la Palatul Cotroceni. 

Din delegaţia cu care PSD au făcut parte Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, Paul Stănescu, secretar general PSD, Sorin Grindeanu, vicepreşedinte PSD, Alexandru Rafila, deputat PSD ( membru al comisiei de sănătate din camera deputaţilor), Streinu Cercel, senator PSD (preşedinte al comisiei de sănătate din Senat). Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat, la plecarea spre Palatul Cotroceni, că urgenţa este discuţia cu preşedintele Klaus Iohannis despre pandemie. Liderul PSD nu a dorit să spună cu ce mandat merg social-democraţii la consultări dar a arătat că este greu în acest moment să se producă alegeri anticipate.

PNL a intrat primul la negocieri 

PNL este primul partid care a intrat la consultări cu președintele Iohannis, iar întâlnirea a durat 15 minute. Varianta de premier asupra căreia liberaii au căzut de acord nu mai este Florin Cîțu, ci Nicolae Ciucă. Dacian Cioloș, liderul USR, a declarat că nu va susține un Guvern minoritar PNL-UDMR

Stire în curs de actualizare 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
rosii tomate istock jpg
Batrana pensionara bani pensie FOTO Shutterstock jpg
Audieri in dosarul Vlad Pascu la DIICOT  Foto Inquam Photos  Octav Ganea (7) jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net