Atenție, români! Caloriferele trebuie să aibă montate repartitoare de căldură cel târziu la 31 decembrie 2021

Ultima actualizare:

    Cine nu are repartitor de căldură la calorifer va fi amendat de la 1 ianuarie 2022 Foto: adevărul.ro
Cine nu are repartitor de căldură la calorifer va fi amendat de la 1 ianuarie 2022 Foto: adevărul.ro

Vești proaste pentru români! În afară de stresul facturilor la încălzire sau de absența agentului termic, românii care folosesc sistemul de încălzire centralizat mai au o problemă. Până la 31 decembrie 2021, toți trebuie să aibă repartitoare de costuri la calorifere, altfel vor fi amendați. Legea a fost promulgată în iulie de președintele României, Klaus Iohannis

Obligativitatea montării contoarelor de căldură la nivelul fiecărui apartament, până la sfârşitul lunii decembrie 2021, este prevăzută de Legea nr. 196/2021, care modifică printre altele, Legea nr. 121/2014 privind eficienţa energetică. Sunt vizate doar spaţiile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, nu şi cele încălzite cu ajutorul centralelor de apartament. Montarea contoarelor sau, după caz, a repartitoarelor va fi obligatorie indiferent că este vorba de apartamente de locuit sau spaţii cu altă destinaţie (de exemplu, sediu de firmă sau magazin). În prezent, în Capitală există aproximativ 550.000 de apartamente unde ar trebui montate repartitoare și potrivit experților, 35 la sută dintre apartamente au montate repartitoare

Ce spune legea care instituie obligativitatea montării repartitoarelor

Art.VI (5) - În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2021 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament.

Art.45 (3) - Constituie contravenții (...) și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri.  

Legea care prevedea că apartamentele trebuie să aibă contoare individuale de căldură a mai ajuns la promulgare şi în 2018. Însă preşedintele a trimis-o iarăşi în parlament, pentru că a considerat că oamenii pot fi obligaţi să folosească o singură metodă de încălzire. Potrivit stirilekanald.ro, montarea unui repartitor pentru căldură costă între 70 și 100 de lei. În funcție de numărul de camere, este nevoie de mai multe dispozitive, câte unul pentru fiecare calorifer. După montarea acestora se plăteşte, în fiecare lună, o taxă de citire, care diferă în funcţie de firma care oferă serviciul. 

Citiți și

Ai renunţat la repartitoare? Iată cât vei plăti pentru căldură!

Cum să pui repartitoarele ca să ai întreţinerea mică la iarnă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net