Aşa te speli corect pe mâini ca să ţii bolile la distanţă

1.jpg

Copiii trebuie învăţaţi de mici să respecte această regulă importantă de igienă

Respectarea regulilor de igienă este esenţială, mai ales în condiţiile în care în România este epidemie de gripă. Medicii spun că spălatul pe mâini, purtarea măştii şi evitarea locurilor aglomerate ne poate ţine departe de boală. Atenţie însă: igienizarea trebuie făcută corect pentru a fi utilă. Click! vă spune cum să vă spălaţi corect şi eficient pe mâini.

Un gest aparent banal, însă foarte important. Spălatul pe mâini e una dintre cele mai bune modalităţi de stopare a răspândirii germenilor de la o persoană la alta, de la locul de muncă acasă sau invers. Atenţie însă: ca să nu fie în zadar, trebuie să urmaţi câteva reguli simple.

Când trebuie să ne spălăm?

Iată care sunt momentele cheie în care este recomandat să ne spălăm pe mâini:

  • înainte, în timpul şi după prepararea mâncării
  • înainte de a consuma alimente
  • înainte şi după îngrijirea persoanelor bolnave
  • înainte şi după folosirea toaletei
  • după ce ne suflăm nasul, strănutăm sau tuşim
  • după ce atingem un animal, hrana pentru animale sau deşeuri de animale
  • după ce ducem gunoiul.

Cum ne spălăm corect?

Iată care sunt paşii esenţiali:

  • Udaţi-vă mâinile cu apă, aplicaţi săpun pe toată suprafaţa unei palme, apoi împreunaţi mâinile şi efectuaţi mişcări circulare. Continuaţi prin a poziţiona palma dreaptă peste partea exterioară a palmei stângi şi invers. 
  • Prindeţi degetul mare de la mâna stângă cu palma dreaptă şi efectuaţi mişcări rotative. Îndoiţi degetele de la mâna dreaptă şi frecaţi circular palma stângă înainte şi inapoi, apoi repetaţi mişcarea cu cealaltă mână. Spălaţi cu atenţie şi încheieturile mâinilor.

Cât timp ne spălăm?

Specialiştii spun că ar trebui să facem toate aceste operaţiuni în circa jumătate de minut. la final, mâinile trebuie uscate bine, cu un prosop, cu hârtie sau la aparatul special. 

Mâinile ude pot „agăţa” germeni, pentru că aceştia se transferă mai uşor în astfel de condiţii. De asemenea, uscarea mâinilor poate reduce numărul microbilor rămaşi după spălare.

Cu ce ne spălăm?

Orice tip de săpun este bun, atâta vreme cât faceţi multă spumă şi vă spălaţi temeinic. Apa nu trebuie să fie foarte caldă. Dacă nu aveţi la dispoziţie apă şi săpun, puteţi folosi un gel de dezinfectare, antibacterian, cu cel puţin 60% alcool. 

Gripa a ucis 23 de români

De la jumătatea săptămânii trecute, în România a fost declarată, oficial, epidemia de gripă. De la începutul acestui sezon gripal, 23 de persoane au murit iar numărul îmbolnăvirilor (gripe şi viroze) a sărit de 171.000. Conform statisticilor, în ultima săptămână numărul cazurilor s-a dublat, înregistrându-se peste 7.000 de noi îmbolnăviri.

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
2
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1