Anunț de ultimă oră! Salariile medicilor vor depăși 4.000 de euro

Ultima actualizare:

    Salariile doctorilor au fost majorate pentru ca aceștia să nu mai plece din țară
Salariile doctorilor au fost majorate pentru ca aceștia să nu mai plece din țară

Vești bune pentru personalul medical! Sorina Pintea, ministrul Sănătății, a anunțat faptul că de la 1 martie lefurile medicilor, asistentelor și infirmierelor vor crește substanțial. Ea a spus că cel mai mare salariu va depăși 4.000 de euro pe lună, adică 180.000 de lei.

Scandalul micșorării veniturilor în rândurile bugetarilor a împins-o pe șefa de la Sănătate să iasă astăzi, 8 februarie, într-o conferință de presă.

A anunțat faptul că salariile personalului medical se vor dubla, începând cu 1 martie.

Și a dat cazul unui medic conferențiar care va pleca acasă cu 4.000 de euro. De majorări vor avea parte și medicii primari, care vor ajunge să încaseze de la 4.100 de lei, 9.100 de lei.

Salariile vor fi dublate

”O asistentă medicală cu studii superioare a avut în decembrie 2017 1.862 de lei net, de la 1 martie va lua 3.040 de lei. O infirmieră a câștigat în aceeași perioadă 1.205, iar salariul va crește până la 2.586 de lei net, fără sporuri pentru condiții de muncă, sporuri pentru sărbători legale și ture. Salariul de bază al medicilor rezidenți va crește cu 251-287 de lei. Un medic rezident I are 1.985 de lei brut și va avea 5.700 de lei, în timp ce salariul unui medic rezident anul VI va ajunge la cuantumul de 7.900 lei de la 3.262 brut cât este în prezent, cu o creștere de 242%”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

3%din venituri vor scădea

Totodată, demnitarul a precizat că și lefurile directorilor DSP vor fi majorate, în schimb cei care au funcții de conducere în minister, dar și consilierii de cabinet vor avea parte de micșorări, pentru a putea intra în grila stabilită prin Legea salarizării.

Este vorba despre 3% din personal al căror venituri vor fi ajustate.

Un agent câștigă 5.000 de lei

Cei de la Ministerul de Interne vin și ei cu exemple de salarii aflate în plată. Asta după ce sindicatele polițiștilor au spus că 8.000 de angajați vor fi afectați.

- ”În anul 2017, potrivit măsurilor fiscal-bugetare adoptate, salariile polițiștilor au crescut cu 10%, iar cele ale militarilor și ale personalului civil cu 15%

- De la 1 ianuarie 2018, se mai adaugă o creștere în medie de 3 - 4% la salariul net.

- Cel mai mic salariu din poliție, cel al unui agent debutant, a crescut în anul 2017 cu 29,3%. Dacă în decembrie 2016 salariul minim net al unui agent era de 1.373 de lei, acum este de 1.776 de lei. Atenție, la acest salariu se adaugă în medie 990 lei norma de hrană, 250 lei norma de echipament și, după caz, alte sporuri în funcție de condițiile de muncă.

Adunând aceste sume, rezultă că în acest moment venitul minim net al unui agent debutant este de cel puțin 3.000 de lei, fără a mai pune la socoteală drepturile pentru ture de noapte sau pentru munca în zilele libere sau de sărbători legale. Acesta este cel mai mic venit al unui polițist, adică acel polițist ieșit direct din școlile de agenți. Dacă ne referim la toți agenții de poliție, constatăm că venitul net al acestora pleacă de la 3.000 lei și poate ajunge până la 5.000 de lei în cazul agenților cu vechime de peste 25 de ani și care ocupă funcții cu indemnizație de comandă, cum ar fi șefii de post”. 

Sporul nu mai este legal

Autoritățile fac referire și la  sporul de 40%, pentru care polițiștii fac sacndal. ”Acesta nu a fost tăiat. El a fost acordat ca măsură fiscal-bugetară temporară până la 31 decembrie 2017. În acest moment, nu mai există baza legală pentru acordarea sa”. 

De acest spor beneficiau 8.000 de polițiști, din cei 127.000 de angajați ai ministerului, chiar dacă stăteau acasă și veneau la muncă doar atunci când erau chemați.

Angajatorii vor plăti pentru salariații part-time

Pe de altă parte, Eugen Teodorovici, ministrul de Finanțe a anunțat faptul că a corectat OUG în ceea cei privește pe angajații part-time, care ar fi fost nevoiți să vină de acasă cu bani de luna aceasta ca să poată acoperi contribuțiile la stat.

”Angajații vor plăti contribuțiile la venitul primit, iar diferența până la salariul minim va fi suportată de angajator”, a punctat demnitarul.

Totodată, acesta a spus că OUG care stabilește ca IT-iști, cercetătorii, persoanele cu handicap și lucrătorii senzonieri să fie scutiți de impozitul pe venit a a primit, astăzi, aviz favorabil în Consiliul Economic și Social, însă cu unele observații.

În timp ce medicii sunt mulțumiți, profesorii amenință cu proteste. Pentru că mulți dintre ei primesc plata cu ora, iar legea nu-i favorizează.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net