Anunț de ultimă oră despre RCA. Polița de asigurare a mașinilor este valabilă într-un nou format

Ultima actualizare:

    ASF a stabilit ca polița RCA să fie verificată de polițiști, în cadrul unui control, și în format electronic
ASF a stabilit ca polița RCA să fie verificată de polițiști, în cadrul unui control, și în format electronic

Anunț de ultima oră despre RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a anunțat că polița pentru asigurare a mașinilor este valabilă într-un nou format. Ea este valabilă și electronic, nu doar pe hârtie.

Consiliul ASF a aprobat, în ședința de marți, 26 august, modificarea și completarea Normei nr. 20/2017 privind asigurările auto din România în ceea ce privește articolul care reglementează dovada încheierii asigurării RCA în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate.

Polița RCA este valabilă și se verifică și în format electronic

Astfel, la articolul 10, punctul 11, se arată că dovada încheierii asigurării RCA, în cazul controalelor efectuate de către autoritățile abilitate poate fi prezentantă pe suport hârtie sau în format electronic. 

De asemenea, dovada asigurării de răspundere civilă a vehiculelor, eliberată de asigurătorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul României, sau polița de asigurare de frontieră pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în afara Spațiului Economic European și a Confederației Elvețiene, pot fi verificate tot în cele două formate admise, mai nou, de lege. Polița RCA va putea fi regăsită de polițiști într-o bază de date, la fel ca și alte documente ale șoferului pe care le poate verifica în seistem de mai mulți ani. Modificările și completările aduse Normei nr. 20/2017 intră în vigoare în termen de trei zile de la data publicării acestora în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ce este polița RCA și de ce este obligatorie

Toți proprietarii de vehicule, persoane fizice ori juridice, trebuie obligatoriu să încheie o asigurare RCA și să plătească prima de asigurare aferentă. Scopul  ei este ca cel păgubit într-un accident rutier să primească despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situația materială a celui care a produs paguba.

În acest fel, asigurarea de răspundere civila auto este în interesul terțului păgubit, dar și în interesul celui care a produs paguba.

Cum se poate încheia asigurarea RCA

Dacă cumperi un vehicul nou, asigurarea RCA se poate încheia chiar la vânzător, cu reprezentantul asiguratorului autorizat, și este chiar recomandabil sa faci așa pentru că asigurarea intră în vigoare în același timp cu intrarea în vigoare a autorizației provizorii de circulație sau a înmatricularii vehiculului, fiind asigurat chiar și pe parcursul primului drum efectuat.

Altfel, poți încheia contractul de asigurare RCA cu oricare din societățile de asigurare autorizate.

La incheierea contractului, pe o perioadă de 6 sau 12 luni, în funcție de opțiunea ta, ți se eliberează polița, împreună cu vigneta și documentul internațional de asigurare.

Emiterea RCA se face electronic

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a hotărât ca, începând cu 1 ianuarie 2010, emiterea RCA să se facă în sistem electronic.

Potrivit normelor, emiterea electronică este definită ca fiind subscrierea poliței simultan cu înregistrarea și stocarea instantanee în sistemul informatic al asiguratorului a datelor cuprinse în document.

Citește și: 

https://www.click.ro/utile/auto/cumperi-o-polita-rca-uite-cum-sa-nu-iei-teapa

https://www.click.ro/utile/auto/4-sfaturi-ca-sa-cumperi-cea-mai-ieftina-asigurare-rca

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
image
actualitate.net
image
actualitate.net