Amendată pentru că a vrut să cumpere pâine din oraş

Ultima actualizare:

    Daniela, o tânără din Giroc, localitate lipită de Timişoara,  a fost amendată pentru că a ieşit din casă ca să cumpere pâine din TimişoaraFoto: adevarul.ro
Daniela, o tânără din Giroc, localitate lipită de Timişoara, a fost amendată pentru că a ieşit din casă ca să cumpere pâine din TimişoaraFoto: adevarul.ro

Daniela, o tânără din Giroc, localitate lipită de Timişoara, a fost amendată pentru că a ieşit din casă ca să cumpere pâine din Timişoara. Ordonanţa militară care limitează libertatea de circulaţie prevede condiţiile în care românii pot ieşi afară din casă pe baza unei declaraţii pe propria răspundere.

Ordonanţa militară 3, care reglementează condiţiile în care se poate ieşi din casă pe perioada stării de urgenţă prevede că deplasarea în afara domiciliului este permisă „pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie/domestice, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale”.

Chiar dacă ordonanţa militară nu impune o distanţă maximă permisă pentru deplasare, sunt cetăţeni care reclamă că li s-a interzis să se deplaseze la cumpărături pentru că magazinul la care vor să meargă este prea departe, scrie adevarul.ro.

Este cazul Danielei, o tânără care locuieşte în Giroc, comună rezidenţială lipită de Timişoara, scrie adevarul.ro. Tânăra a declarat că a vrut să meargă să ia pâine de la brutăria ei preferată din oraş, dar a fost ameninţată cu amenda pe motiv că „are magazine şi în Giroc”.

“Eu locuiesc în Giroc. Mă duceam spre oraş să iau pâine de la Prospero, aveam declaraţia la mine, bifat motivul pentru care mă deplasez, aveam buletin. Era un echipaj de Poliţie cu militari pe Martirilor, înainte de unde era baricada. Eu locuiesc în Giroc. Mi-a spus: nu ştiţi că nu aveţi voie să vă deplasaţi în afara domiciliului, doar în apropiere? Aveţi magazine şi în Giroc. A zis că îmi dă amendă pentru că apropiere înseamnă doar în Giroc. Nu am mai avut chef să intru în polemici şi am plecat. Nu a luat în mână nici hârtia, nici buletinul. A făcut poză şi a zis că îmi timite amenda acasă. Eu m-am urcat acasă în faţa porţii, am parcat în faţa magazinului, am făcut cumpărăturile, m-am urcat în maşină şi m-am întors acasă, în condiţiile în care prin comună era plin de oameni care se plimbau pe jos”, a declarat tânăra din Giroc pentru „Adevărul”.

„Românul nu înţelege şi nu ascultă”

„Adevărul” a încercat să obţină un punct de vedere oficial cu privire la modul în care sunt aplicate prevederile Ordonanţei 3, dar nici şeful Poliţiei Timiş, nici prefectul de Timiş nu au putut fi contactaţi.

Surse din IPJ Timiş au explicat, însă, cum acţionează poliţiştii, invocând faptul că unii îşi găsesc motive să circule fără a fi nevoie.

“Ordonanţa nu restricţionează deplasarea la cumpărături. Eu nu pot să vă îngrădesc. De ce se pune mai multă presiune? Românul nu înţelege şi nu ascultă. Atunci îşi trece că merge la cumpărături. Noi am pus un pic mai multă presiune ca să îi şi temperăm. Până la urmă ţine de conştiinţa fiecăruia. Poliţia poate să dea o amendă doar dacă nu se justifică deplasarea. Până la urmă economia trebuie să funcţioneze, dar nu mi se pare normal să mergi la cumpărături să îţi iei toată familia. Li s-a cerut poliţiştilor să dea dovadă de omenie, să dea dovadă de discernământ”, a declarat o sursă din Poliţie, care a subliniat că nu e necesară adeverinţă sau declaraţie cu sigla Guvernului, iar în cazul celor care se deplasează în interes e suficient să aibă legitimaţie de serviciu, nefiind nevoiţi să aibă şi adeverinţă.

Aceeaşi sursă a mai declarat că, deşi ordonanţa militară nu prevede ca în adeverinţele eliberate de angajator să fie menţionată ora, li s-a recomandat firmelor să menţioneze intervalele orare pentru că unii, în special tineri, se folosesc de adeverinţe pentru a fenta restricţiile.

Cum pot fi contestate amenzile

Avocatul timişorean Gabriel Olteanu a explicat că amenzile primite în baza ordonanţei militare pot fi contestate în instanţă, la fel ca orice altă amendă. „Se poate contesta în instanţă în termen de 15 zile de la comunicare (înmânare, dacă petentul semnează de primire, data comunicării prin poştă, dacă se refuză semnarea şi procesul-verbal se trimite prin poştă).

Plângerea se depune la judecatoria în raza căreia a fost săvârşită contravenţia şi trebuie ataşate copia procesului - verbal, a cărţii de identitate şi probele petentului. Se aplică prevederile Ordonanţei de Guvern nr. 2/2001 - privind regimul juridic al contravenţiilor”, a declarat avocatul Gabriel Olteanu, potrivit căruia procesele pot fi deschise trimiţând documentele prin poştă sau prin email.

„De preferat este ca documentele să fie depuse online cu semnătura electronic, dar se poate şi lista, semna, scana şi trimite prin email. Adresele instanţelor se găsesc pe portatul instanţelor de judecată portal.just.ro”, a mai declarat avocatul timişorean Gabriel Olteanu, pentru ziarul “Adevarul”.

Citeşte şi:

Strigătul de ajutor al unei bătrâne de 83 de ani: “Mi-e foame! Nu am bani”

Telefon pentru ajutor de urgență. Persoanele izolate și bătrânii primesc alimente și li se duce gunoiul

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
teren de fotbal jpg
image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net