Alocaţiile copiilor cresc de la 1 ianuarie, cu 6,90 lei

Ultima actualizare:

    PSD cere dublarea alocaţiilor copiilor FOTO: Click!
PSD cere dublarea alocaţiilor copiilor FOTO: Click!

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri, 13 noiembrie, Legea care modifică alocaţia de stat pentru copii. De la 1 ianuarie 2020, alocațiile se vor majora cu 6,90 lei.

De la 1 ianuarie 2020, alocaţiile pentru copii vor creşte anual pentru a acoperi inflaţia şi pentru a le asigura copiilor o alocaţie cât mai decentă, scrie adevarul.ro. 

Iniţiativa legislativă prevede că alocaţia pentru copii “se stabileşte în raport cu indicatorul social de referinta” (ISR). Rata medie a inflaţiei în anul 2018 a fost de 4,6%, iar BNR estimează o rată la final de 2019 de 4,2%.

Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte în raport cu indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR, după cum urmează:

a) 0,6 ISR pentru copiii cu vârstă de până la 2 ani (sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap);

b) 0,3 ISR pentru copiii cu vârstă cuprinsd între 2 şi 18 ani, precum şi pentru ţinerii prevăzuţi la art. 1 alin (3).

Proiectul a fost înregistrat la Senat în 11 septembrie 2018 şi a fost respins în 14 februarie, dar a trecut de Cameră Deputaţilor, care este for decizional.

De ce se majorează alocațiile copiilor

“Țara noastră se situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte sumele cheltuielilor pentru alocațiile destinate copiilor”, se arată în expunerea de motive, scrie adevarul.ro.

Inflaţia a crescut alarmant în ultima perioadă, iar efectele asociate acesteia devin o povară serioasă pentru familiile din România, care îşi susţin cu greu existenţa.

De asemenea, migraţia românilor spre alte ţări pentru un trai mai bun reprezintă o problemă alarmantă pentru natalitate şi pentru demografia ţării., subliniază iniţiatorii proiectului, Robert Sighiartău şi Dumitru Mihăilescu, deputaţi PNL.

La acest moment, alocația este de 150 de lei și se acordă copiiilor între 3 și 18 ani, precum și celor care au trecut de 18 ani, până termină liceul sau școala profesională. După majorare, cuantumul va ajunge la 156,90 lei.

De asemenea, există și un cuantum mai ridicat, de 300 de lei, care se acordă pentru copiii de până în doi ani, precum și pentru cei cu handicap, până la 18 ani, în cazul celor din urmă. În privința ratei anuale a inflației, aceasta este calculată și publicată de către Institutul Național de Statistică.

Citește și:

Cum poţi plăti facultatea copilului doar din alocaţia de stat

Cum pot obține indemnizație absolvenții de liceu și facultate

image
image
image
image
image
image
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
roman bogat cantacuzino1 jpg
Rares Bogdan FOTO Facebook
image
actualitate.net
image
actualitate.net