Alesul lui Iohannis trebuie să facă guvern în cel mult 10 zile. Dar cine îl votează?

Citeste tot despre: 

Partidele de Opoziţie pun condiţii dure pentru a vota Guvernul Orban în Parlament. USR ar vrea ca viitorul Executiv să fie doar unul de tranziţie spre alegeri anticipate. Liberalii au refuzat planul USR. PSD a anunţat clar că votează împotrivă!

Negocierile între partide s-au purtat cu “armele” pe masă.

Liderul USR, Dan Barna, a venit cu 4 cerinţe clare: 1. Adoptarea legii pentru alegerea primarilor în două tururi 2. Votarea Iniţiativei „Fără penali în funcţii publice“ 3. Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziţia de comisar european, după eşecul Rovana Plumb 4. Desfiinţarea prin lege a recursului compensatoriu, care a eliberat din închisori peste 20.000 de infractori dintre care mulţi au comis noi fapte de violenţă. Ludovic Orban este de acord cu toate propunerile USR, susţin surse politice pentru „Adevărul“, dar nu toţi liderii USR au fost de acord cu planul lui Dan Barna. Liderul deputaţilor USR, Stelian Ion, a cerut ca partidul să intre la guvernare şi să primească două portofolii în viitorul executiv: Justiţia (pentru el) şi Mediul (pentru senatorul Mihai Goţiu). Propunerea sa a fost respinsă.

De partea cealaltă, UDMR respinge clar alegerea primarilor în două tururi. Liderii maghiari i-ar cerut lui Ludovic Orban să nu modifice legislaţia electorală prin ordonanţă de urgenţă dacă vrea voturile UDMR. Motivul: în cazul în care primarii ar fi aleşi în două tururi, UDMR riscă să piardă din edili în faţa unor alianţe între partidele româneşti din judeţele predominant maghiare.

PSD s-a decis: votează împotrivă. Iniţial, Viorica Dăncilă ar fi vrut ca PSD să voteze Guvernul Orban, tocmai pentru a pune presiune ulterior, exact cum s-a întâmplat şi în cazul Executivului Cioloş, pe care PSD l-a învestit, apoi l-a torpilat din Opoziţie. Potrivit unor surse politice, Viorica Dăncilă s-ar fi răzgândit peste noapte. 

ALDE nu are pretenţia de a intra la guvernare, însă continuă lupta cu „statul paralel“ şi din Opoziţie. Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut lui Orban, fostul său coleg de partid, să nu desfiinţeze prin OUG Secţia Specială pentru anchetarea magistraţilor, opera Comisiei Iordache. Problema e că PNL s-a angajat public să desfiinţeze Secţia Specială, însă ar putea să o facă şi prin lege, nu doar prin OUG. 

PMP ar intra la guvernare, însă ar vota şi un Guvern format doar din liberali. Condiţia: noul Executiv să aibă şi un minister dedicat Republicii Moldova. E puţin probabil ca PNL să aloce un portofoliu separat, în condiţiile în care vor dispărea atât ministerul pentru românii de pretutindeni, cât şi ministerul pentru Afaceri europene, care vor fi înglobate în Ministerul de Externe.

Victor Ponta va vota Guvernul PNL din răzbunare, doar ca să vadă PSD în Opoziţie. Totuşi, mai mulţi lideri ProRomânia cer măcar un portofoliu, susţin sursele citate.

 

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1