Alertă de caniculă în Europa. În Italia și Belgia este ”cod roșu”

se_topeste_zapada_in_alpi-austria.jpg

se_topeste_zapada_in_alpi-austria
Temperaturile ridicate au topit zăpada din Alpi, în Elveția și Austria
FOTO: Facebook

Mai multe state europene, printre care Franţa, Belgia, Germania şi Olanda sunt afectate de un nou val de caniculă, temperaturile depăşind, pe alocuri, 40 de grade. Temperaturi extreme în Regatul Ţărilor de Jos, Italia şi Croaţia. Este ”cod roșu” de caniculă în Italia și Belgia.

Un val de aer fierbinte  venit din Africa afectează aproape toate țările din Europa. Temperaturile, deja ridicate, vor continua să urce miercuri (24 iulie), în vestul Europei.

Alertă de caniculă în Europa

Acest nou val de căldură a determinat autorităţile din mai multe ţări să declanşeze cod roşu de caniculă, relatează AFP.

În Franţa, aproape toate regiunile sunt sub alertă de caniculă. Un nou record de temperatură a fost atins marţi (23 iulie) la Bordeaux, cu 41,2 grade Celsius, iar Meteo France prezice temperaturi care nu au fost înregistrate de peste 70 de ani la Paris - mercurul termometrelor urmând să atingă joi 41 de grade Celsius.

Recordul actual datează din 1947, cu 40,4 grade Celsius. În schimb, recordul de temperatură la nivelul întregii ţări, de 46 de grade Celsius înregistrat în sud, nu va fi depăşit.

În Belgia este ”cod roșu”

Belgia a declanşat pentru prima dată alertă roşie de caniculă. Miercuri (24 iulie), "temperaturile vor urca până aproape de recordurile absolute", a anunţat Meteo Belgique, care se aşteaptă, spre exemplu, la 38 de grade Celsius la Seraing, în nord-estul ţării. Recordul istoric datează din 27 iunie 1947, când s-au înregistrat 38,8 grade Celsius, corectat la 36,6 grade Celsius în momentul introducerii unor noi metode de măsurare a temperaturilor, scrie adevarul.ro.

Astfel, majoritatea serviciilor din oraşul Bruxelles se vor închide începând cu ora 13.00 miercuri, joi şi vineri (24 și 25 iulie), au anunţat autorităţile locale.

În Flandra de Vest, guvernatorul a decretat marţi interdicţia de a fuma şi de a face focul în spaţii deschise pentru a evita incendiile.

În Italia este ”cod roșu” de caniculă

Italia este la rândul său afectată de caniculă, iar autorităţile au ridicat alerta la nivelul 3 pentru miercuri, 24 iulie, în cinci oraşe - la Bolzano, Brescia, Florenţa, Perugia şi Torino.

Alerta de nivel 3 este declanşată în condiţiile unor "situaţii de urgenţă care pot afecta sănătatea persoanelor active şi sănătoase, nu doar a subgrupurilor cu risc, precum vârstnicii, copiii foarte mici şi persoanele cu boli cronice", au afirmat autorităţile italiene. Circa zece oraşe, inclusiv Roma, sunt vizate de alerta roşie de caniculă joi (25 iulie), care se aşteaptă a fi ziua cea mai fierbinte, scrie adevarul.ro.

Record de temperatură în Marea Britanie

Marea Britanie ar putea avea şi ea cea mai fierbinte zi din istoria sa: "Probabil vom depăşi recordul de căldură pentru luna iulie, de 36,7 grade Celsius, şi există chiar posibilitatea de a depăşi recordul absolut de 38,5 grade Celsius", a anunţat serviciul de meteorologie britanic (Met Office), scrie adevarul.ro.

”Cod portocaliu” de caniculă în Olanda și Germania

Olanda se află, de asemenea, sub alertă "portocalie", cu excepţia insulelor din nord, iar în Germania mercurul va ajunge în zilele următoare la 41 de grade Celsius în regiunea Köln. În landul Saarland se aşteaptă să fie depăşit recordul absolut de 40,3 grade Celsius, datând din 2015, a anunţat agenţia meteo germană DWD.

În Elveția și Austria s-a topit zăpada de pe vârfurile Alpilor

Jumătate din Elveţia se află sub alertă portocalie de caniculă, iar serviciul naţional de meteorologie anunţă o "dezgheţare majoră în munţii înalţi", urmând să se înregistreze miercuri 0 grade Celsius la altitudinea de 4.800 de metri. 

Specialiștii spun că fenomenele meteo extreme vor fi tot mai dese

Purtătorul de cuvânt al Organizaţiei Meteorologice Mondiale, Claire Nullis, a avertizat asupra faptului că aceste valuri de caniculă se vor produce din ce în ce mai des. „Aşa cum am văzut în iunie, acestea se produc din ce în ce mai des, încep mai devreme şi devin mai intense”, a spus aceasta, citat de adevarul.ro.

”Aceasta nu este o problemă care să dispară prea curând”, a adăugat reprezentantul Organizaţiei.

Valul de căldură se va deplasa spre Marea Baltică şi va ajunge şi în Norvegia, unde temperaturile ar putea atinge 36 de grade Celsius. Recordul absolut de temperatură înregistrat în Norvegia este de 35,6 grade Celsius.

Țări afectate de caniculă

  1. Cea mai mare parte a Franţei se află sub ”cod portocaliu” de caniculă, iar temperaturile din capitala Paris ar urma să depăşească joi, 25 iulie, recordul din 1947, de 40,4 grade Celsius.
  2. Spania a emis o alertă ”cod roşu” pentru regiunea Zaragoza, care a fost afectată de incendii de vegetaţie în luna iunie. Serviciile europene de meteorologie au avertizat că riscul de incendii este foarte ridicat în Spania şi Portugalia.
  3. Neobişnuit de cald va fi şi în Germania, unde la sfârşitul lunii iunie a fost atinsă temperatura record de 38,6 grade Celsius la Brandenburg. Aproape jumătate dintre germani (47%) s-au declarat îngrijoraţi de acest nou val de căldură, faţă de 41% care susţin că nu sunt îngrijoraţi, conform unui sondaj publicat de Bild.
  4. Canicula a afectat şi o mare parte a Statelor Unite, temperaturile atingând duminică (21 iulie) 38 de grade Celsius la New York şi Washington. În ultimele zile în SUA valul de căldură a provocat 6 decese, conform media americane. Potomac, râul care trece prin Washington, pe Coasta de Est a Statelor Unite, a depăşit un record de temperatură a apei în timpul caniculei din weekend-ul trecut, cu o temperatură de peste 34 de grade Celsius, informează AFP.
  5. Până în prezent, recordurile datau din verile anilor 2011 şi 2012, bazându-se pe date înregistrate începând cu 2007.
  6. În urmă cu o săptămână, termometrele indicau 21 de grade Celsius la Alert - în regiunea canadiană Qikiqtaaluk - cea mai nordică localitate a planetei, aflată la mai puţin de 900 de kilometri de Polul Nord - stabilindu-se astfel un "record absolut" de căldură pentru această zonă.
Loading...