Alegeri în USR PLUS. Sâmbătă începe turul al doilea de scrutin

Ultima actualizare:

    Dacian Cioloș a câștigat primul tur de scrutin la alegerile pentru președinția USR PLUS
Dacian Cioloș a câștigat primul tur de scrutin la alegerile pentru președinția USR PLUS

Alegerile interne în USR PLUS intră sâmbătă, în turul al doilea de scrutin, iar candidații, Dacian Cioloș și Dan Barna, se vor luptă timp de încă o săptămână pentru președinția partidului.

Alegeri înUSR PLUS. Candidați. Calendar celor două tururi de scrutin

În primul tur de scrutin Cioloș l-a învins pe Barna însă pentru că niciunul dintre candidați nu a obținut 50%+1, va fi organizat al doilea tur de scrutin. Iată ce știm până acum!

Candidați

La alegerile interne pentru președinția USR PLUS s-au înscris trei candidați: Dacian Ciloș, fost președinte al PLUS, Dan Barna, fost președinte USR și senatorul Irinel Darău. 

Calendar

Primul tur de scrutin. Membrii USR PLUS au început să voteze pentru noul președinte al partidului de miercuri, 15 septembrie, dar votul a fost întrerupt timp de o zi din cauza faptului că au primit drept de vot mai mulți membri suspendați pentru neplata cotizațiilor. Votul s-a reluat pe 16 septembrie și s-a încheiat la 23 septembrie. 

Dacian Cioloș a câștigat primul tur al alegerilor cu 46% din voturi, în fața lui Dan Barna (43,9%) și Irineu Darău (10%). Dacian Cioloș a primit 15.111 de voturi, Dan Barna – 14.404 de voturi și Irineu Darău – 3.300 de voturi. Totalul voturilor a fost de 32.815 (adică 74,4% din totalul alegătorilor, adică 44.114).

Al doilea tur de scrutin. Pentru că niciunul dintre candidați nu a obținut 50%+1 din voturi, va fi organizat al doilea tur de scrutin. Acesta începe sâmbătă, 25 septembrie, dela ora 19.00, și se termină vineri, în data de 30 septembrie. 

Noul președinte al USR PLUS va fi validat ulterior la congresul USR PLUS care are loc în weekendul 2-3 octombrie, la Romexpo. În cadrul aceluiași eveniment, delegați ai filialelor din toată țara vor alege șo membrii Biroului Național al USR PLUS care asigură conducerea executivă a partidului alături de președinte.

USR și PLUS au fuzionat în 16 aprilie 2021 după ce în ultimii ani cele două partide conduse de Dan Barna și Dacian Cioloș au participat ca o alianță la toate scrutinele electorale: alegeri europarlamentare, prezidențiale, locale și parlamentare. Conducerea partidului este asigurată de cei doi copreședinți Dan Barna și Dacian Cioloș și de Biroul Național Reunit format din liderii liderii USR PLUS.

Irinel Darău nu-l va susține nici pe Barna, nici pe Cioloș 

Irinel Darău, cel care a pierdut joi, 23 septembrie, primul tur al alegerilor pentru șefia USR PLUS, a anunțat că în turul doi nu-l va susține nici pe Dacian Cioloș și nici pe Dan Barna, acuzându-i pe cei doi că au „atentat la democrație”. „Nu văd un viitor cu Dan Barna președinte al partidului și eventual candidat la alegerile prezidențiale. Dan Barna nu a obținut 50% și sunt mulțumit de acest lucru”, a mai afirmat Darău într-o intervenție la Digi24.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ianis Hagi Captura TV jpg
image
image
image
image
image
image
turista vulcan jpg
image png
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă FOTO Mediafax jpg
Marcel Ciolacu fb jpg
elicoptere prabusite jpg
1 Seminte legume Gradina cu rosii jpg
Arme iraniene confiscate de SUA FOTO Departamentul Apărării webp
Interviu angajare job shutterstock 161909402 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net