Ai ieşit la pensie ca bugetar? Nu te mai poţi angaja la stat!

p14-1-3col.jpg

Polițiștii și militarii pot ieși la pensie începând cu vârsta de 45 de ani

Foarte mulţi bugetari din MAI şi MApN s-au pensionat la 43-45 de ani. Mulţi dintre aceştia s-au reangajat, tot la stat. Iată că noul prim-ministru vrea să le interzică celor care s-au pensionat de la stat să mai beneficieze şi de un venit din sistemul public.

Premierul Ludovic Orban s-a declarat de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat. Premierul a spus că nu este normal ca persoane care s-au pensionat să beneficieze şi de un venit din sistemul public. ”E vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat - e vorba de foarte mulţi care s-au pensionat la 40 şi ceva de ani în Poliţie sau alte structuri şi care, după ce s-au pensionat şi au dobândit nişte pensii, multe dintre ele peste medie - să cumuleze cu salariul din sectorul public”, a spus şeful Executivului, citat de adevarul.ro. Ministrul Muncii Violeta Alexandru a anunţat că este în curs de elaborare un proiect de lege în acest sens. Ea a anunţat că proiectul de lege va fi finalizat pe măsură ce vor fi strânse toate informaţiile legate de cei care ar putea fi vizaţi. ”Trebuie să existe o justă măsură pentru cei care, deşi au vârsta de a putea lucra, beneficia-ză de pensie, apoi se angajează tot în sistemul public”, a explicat ministrul Muncii.

p24-2-cap-orban.jpg

Ludovic Orban vrea să desfiinţeze cumulul de pensie şi salariu: «Nu este normal ca persoane care s-au retras din activitate la 40 de ani să beneficieze şi de un venit din sistemul public»

Violeta Alexandru a menţionat că în foarte scurt timp va prezenta în guvern o ”propunere coerentă”, pentru a decide asupra formei finale şi a modului de promovare a legii. Guvernul Boc a adoptat în decembrie 2008 un act normativ similar, OUG 230, pentru care Avocatul Poporului a sesizat -Curtea Constituţională. CCR a admis, în ianuarie 2009, cu majoritate de voturi, că acest OUG afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituţie, privind dreptul la muncă şi dreptul la pensie.

Indemnizaţiile demnitarilor, îngheţate

Premierul Ludovic Orban anunţă şi că indemnizaţiile demnitarilor vor fi îngheţate. Premierul a explicat ieri, la ceremonia de instalare a noului prefect de Ilfov, că indemnizaţiile celor care ocupă funcţii de demnitate publică sunt plătite raportat la salariul minim pe economie. ”Va fi majorat salariul minim pe economie, dar să nu crească indemnizaţiile celor care deţin funcţii de demnitate publică”, a afirmat şeful Guvernului, citat de adevarul.ro.

În ceea ce priveşte res-tructurările din ministere, invocate şi de vicepremierul Raluca Turcan, Ludovic Orban a anunţat că toate structurile cu scheme umflate vor fi remodelate, ceea ce înseamnă că unii angajaţi vor părăsi sistemul. Vice-premierul Raluca Turcan a anunţat că vor avea loc reduceri de personal la ministere şi instituţii publice. Ea a precizat că este vorba cu precădere de rude şi de clienţi politici, care au fost angajaţi fără a avea experienţă în domeniu. Se va face o evaluare la fiecare minister în parte şi cei care nu au competenţe pentru postul respectiv vor fi concediaţi. De pildă, la Ministerul Dezvoltării 30% dintre şefi vor pleca, a Raluca Turcan.

Loading...
ClickPoftaBuna.ro 0 ClickPoftaBuna.ro 1