Adrian Streinu-Cercel preconizează un nou val, la începutul anului: «Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze cu SARS-CoV-2»

Ultima actualizare:

    Profesorul Adrian Streinu-Cercel i-a criticat pe româniFoto: Facebook
Profesorul Adrian Streinu-Cercel i-a criticat pe româniFoto: Facebook

Reputatul medic Adrian Streinu-Cercel (65 de ani) a declarat mulți români dau dovadă de inconștiență și se comportă ca şi când şi-ar dori să se infecteze cu SARS-CoV-2. Doctorul a menționat ca motiv faptul că oamenii nu vor nici să poarte mască, dar nici să se vaccineze. Streinu-Cercel a precizat că, cel mai probabil, România va trece printr-un noul val de Covid-19, la începutul lui 2022.

Profesorul Adrian Streinu-Cercel a afirmat că de vină este comportamentul românilor, care refuză cu desăvârșire să respecte normele și restricțiile sanitare, menite să stopeze pandemia de coronavirus. 

«Anul 2022 ne va pune în situaţia să mai avem, foarte probabil, cel puţin la începutul anului, încă un val epidemic şi asta tot din cauza noastră, că nu înţelegem că trebuie să purtăm masca tot timpul, de dimineaţa şi până seara, că nu înţelegem că trebuie să ne vaccinăm, că nu înţelegem…”, a explicat vineri (3 decembrie) medicul Adrian Streinu Cercel, la dezbaterea „Programul de tratament HIV – prezent şi perspective».  El a mai spus și că „românii nu prea mai poartă mască şi se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze cu SARS-CoV-2”.

«Este clar că această noua variantă tinde să fie dominantă peste tot»

Mai mult, acesta a vorbit și de noua variantă de Covid-19, Omicron, care a îngrijorat întreaga planetă. Streinu-Cercel a precizat că tot ce putem face este să ne vaccină, să purtăm mască și, totodată, să respectăm restricțiile impuse de autorități.

«Atâta timp cât nu se poarta masca aşa cum trebuie să acopere şi nasul şi gura este evident că este o expunere care, în actualul context epidemiologic, poate să ducă la infectarea persoanei respective şi, din păcate, să ajungă şi la spital.

Vedeţi că vine o noua suşă, această nouă tulpină Omicron, care are foarte multe mutații din care 15 sunt la nivelul domeniului de cuplare a receptorului, ceea ce schimbă complet datele problemei din punct de vedere a ratei de transmitere. Ca să dau un exemplu pe date de la CDC din Africa de Sud din 249 de tulpini care au fost secvențiale, 172 au aparținut Omicron. Deci este clar că această noua variantă tinde să fie dominantă peste tot. Ce ne rămâne de făcut? Păi după doi ani de pandemie știm ce avem de făcut.

Primul lucru este să ne vaccinăm. Şi există întrebarea dacă vaccinul acoperă şi această variantă. Tot CDC a venit şi a spus că în momentul de faţă datele preliminare arată că vaccinul ne protejează de cazurile severe şi de decese. Proporția în care o va face rămâne să fie stabilită în continuare. O altă veste bună este că testele pe care le avem în momentul de faţă în utilizare acoperă şi această variantă a virusului ceea ce este foarte bine că încep școlile.

Ce mai avem de făcut? Să purtăm masca şi în interior şi în exterior. Nu cred că trebuie să mai mergem cu măsuri din acelea că dacă sunt 5 oameni în cameră stam fără mască dacă sunt 6 stam cu mască», a declarat profesorul Adrian Streinu-Cercel, citat de stiripesurse.ro.

«Trebuie să ne spălăm cu apă şi săpun»

Profesorul a mai vorbit și despre măsurile pe care le pot lua oamenii din proprie inițiativă. Acesta i-a sfătuit pe români să își facă propria anchetă epidemiologică, să nu mai aștepte până este prea târziu și să evite pe cât posibil întâlnirile în grupuri mari. De asemenea, Streinu-Cercel le-a cerut oamenilor să nu uite cât de importantă este igiena mâinilor. Spălatul des pe mâini este obligatoriu!

„Trebuie să ne spălăm cu apă şi săpun pentru că ne decontaminează particulele infectante de pe mâini. 94% din toate particulele care conţin acizi nucleici din oceane sunt reprezentate de particule virale. Ca să știm despre ce vorbim. Şi asta a fost cu multe milioane de ani înaintea nostă pe Terra. Deci știu foarte bine ce au de făcut pe acest pământ”, a mai explicat profesorul Adrian Streinu-Cercel.

Citește și

De unde a luat doctorul Adrian Streinu numele de Cercel. Povestea din spatele numelui celebru

Adrian Streinu-Cercel avertizează că pandemia nu se încheie curând: «Ne mai aşteaptă încă două valuri»

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net