„70 de români mor zilnic din cauza fumatului”. Vezi cine zice asta

Ultima actualizare:
fumat jpeg

Situație îngrijorătoare în rândul populației fumătoare din România. Nu mai puțin de 70 de români mor în fiecare zi din cauza bolilor asociate fumatului, în timp ce 42.000 de semeni suferă complicații în fiecare an. Este declarația alarmantă a prof. Dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie.

Specialistul în boli pulmonare a afirmat miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, că România se confruntă cu o situație gravă în ceea ce privește numărul suverinzilor de bronhopneumopatie obstructivă cronică – BPOC. „Încetinirea declinului acestei boli este întreruperea fumatului. Această întrerupere a fumatului presupune o lege care să fie extrem de corectă în România și care, din păcate, de la momentul în care a fost votată și aprobată de Comisia de Sănătate din Camera Deputaților este în continuare amânată la votul în plen, lucru care din punct de vedere al cifrelor înseamnă că în fiecare zi 70 de români mor din cauza fumatului, iar 42.000 de oameni pe an suferă complicații”, a afirmat acesta.

Florin Mihălțan spune că România are nevoie urgentă de o lege antifumat
Florin Mihălțan spune că România are nevoie urgentă de o lege antifumat

Președintele Societății de Pneumologie consideră că legea care interzice fumatul în spațiile închise îi va ajuta în mod special pe fumătorii pasivi, care suferă fără voia lor de afecțiuni grave la nivelul plămânilor. „Într-o Românie în care avem 73% fumători pasivi din populație este firesc ca aceștia să primeze. Noi vorbim despre fumat și bronșita cronică și emfizem la oameni care sunt obligați să lucreze în spații în care se fumează. Mă gândesc la chelneri, la cei din baruri. Este o primă modalitate de a-i proteja în afară de toți ceilalți care sunt expuși la domiciliu sau la locul de muncă, sunt bombardați cu fum și din punctul acesta de vedere au o expunere și consecințe la distanță”, spune profesorul Mihălțan, citat de Agerpres.

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în toate spațiile publice închise a fost aprobat săptămâna trecută de Comisia de Sănătate din Camera Deputaților. Actul nu a fost trimis încă în plen pentru a fi votat. Documentul interzice fumatul în spațiile publice închise, în spațiile închise de la locul de muncă, în mijloacele de transport în comun, în spațiile pentru copii, cu excepția celulelor pentru deținuții din penitenciarele de maximă siguranță. De asemenea, acesta interzice complet fumatul în instituțiile și unitățile medicale și în cele de învățământ de stat și private. Totodată, prin această lege se dorește interzicere comercializării produselor din tutun în apropierea școlilor.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
pensionara amendata pt ca a plantat flori Bzb png
image
image
image
image
image
image
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image png
criza epilepsie jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net