7 sfaturi ca să recunoști peștele proaspat. Nu cumpăra dacă arată așa

peste-buna_vestire-dezlegare.jpg

Luni, 25 martie, este Buna Vestire, iar credincioșii au dezlegare la pește
Luni, 25 martie, este Buna Vestire, iar credincioșii au dezlegare la pește
FOTO: adevarul.ro

Mulți dintre noi consumă în această perioadă mâncare de post, iar luni, 25 martie, este Buna Vestire și este dezlegare la pește. Aveți grijă de unde cumpărați! Iată 7 sfaturi care să vă ajute să recunoașteți peștele proaspăt.

Luni, 25 martie, este Buna Vestire, iar credincioșii au dezlegare la pește. Va fi nebunie în magazinele care vând pește, dar vor fi și comercianți care vor dori să vândă fără să țină cont de sănătatea dumneavoastră.

7 sfaturi ca să recunoști peștele proaspat

Dr. Viorel Penţea, reputat medic veterinar din Sibiu, vă oferă 7 sfaturi utile care să vă ajute să recunoașteți peștele proaspăt.

dr_pentea_viorel-medic_veterinar.jpg

Dr. Viorel Penţea, reputat medic veterinar din Sibiu, vă oferă 7 sfaturi utile care să vă ajute să recunoașteți peștele proaspăt.
Dr. Viorel Penţea, reputat medic veterinar din Sibiu, vă oferă 7 sfaturi utile care să vă ajute să recunoașteți peștele proaspăt.
FOTO: Click!

”Peştele se comercializează în stare vie, refrigerată, congelată, sărată, uscată, afumată, marinată sau conservată. Comercializarea acestuia este admisă numai în magazine specializate sau secţii ale magazinelor alimentare înregistrate sanitar veterinar”, spune dr. Viorel Pențea.

Peştele în stare vie

Se păstrează în vase speciale cu apă, nu mai mult de 24 de ore. Suprafaţa peştelui trebuie să fie curată, fără lovituri şi semne de boală, solzii de culoarea naturală, caracteristică speciei date şi să fie lipiţi strîns de corpul peştelui. Nu cumpăraţi peşte, dacă are ochii tulburi sau urechile dezlipite de branhii, dacă are un miros specific neplăcut, iar la apăsare degetul intră cu uşurinţă în carne lăsînd urme care nu mai revin la normal.

Peştele refrigerat

Este acel peşte la care temperatura corpului în profunzimea ţesutului muscular variază de la minus un grad Celsius, la plus 5 grade Celsius. Nu cumpăraţi peşte refrigerat cu leziuni mecanice, cu consistenţă slab compactă, cu miros de fermentare în branhii, cu prezenţa stratului exterior mucilaginos (cleios).

Peştele congelat

Se consideră acel peşte procesat la care temperatura în profunzimea ţesutului este coborâtă pînă la minus 18 grade Celsius, cu menţinerea calităţii gustative şi a valorii nutritive a peştelui viu. Nu cumpăraţi peşte congelat cu prospeţime îndoielnică, cu miros de rânced, cu nuanţă gălbuie a pielii şi a stratului de grăsime, precum şi cu gust amar. Verificaţi pe etichetă data recoltării şi data congelării.

Peşte în conserve şi semiconserve

Este ambalat în cutii metalice sau din sticlă în mai multe feluri: conserve naturale, conserve din peşte în suc propriu, conserve din peşte cu adaos de ulei vegetal, conserve din peşte în sos de tomate, şprote în ulei, semiconserve cu diferite adaosuri şi multe altele.  Nu cumpăraţi conserve fără etichete, în cutii ruginite, cutii deformate, bombate şi cu ermeticitatea deteriorată. Nu consumaţi conserve şi semiconserve din peşte înainte de a verifica aspectul exterior (miros, culoare), precum şi conţinutul (gustul), consistenţa (uniformitatea şi densitatea) acestora.

De unde cumpărăm peștele

  1. Sortimentele de peşte sunt însoţite obligatoriu de certificat de confirmitate privind calitatea, originea acestuia şi valabilitatea, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic furnizor.
  2. Cumpărați peștele doar din spaţii sau unităţi înregistrate sanitar veterinar, care garantează, prin examen de specialitate, calitatea şi salubritatea acestora. Evitați evitând comerţul stradal.
  3. Citiți cu atenţie instrucţiunile de pe etichetele produselor alimentare, ambalate, care în mod obligatoriu trebuie să conţină informaţii privind elementele componente, modul de păstrare, preparare corectă şi termenul de valabilitate.
  4. Păstrați corect peștele în frigider pentru a evita deprecierea calitativă sau în spaţii uscate la temperaturi optime, după caz.
  5. Nu cumpărați de la vânzători care au leziuni la nivelul degetelor de la mâini.
  6. Păstrați în condiţii de maximă igienă toate suprafeţele destinate preparării alimentelor, cum ar fi mese, blaturi,veselă.
  7. Asigurați condiţii de protecţie necesare evitării oricărui contact între alimente și insecte, rozătoare, alte animale.
Loading...