60% din diagnosticele puse în România sunt greşite

Ultima actualizare:

    Pacienţii se lovesc  adesea de greşelile  medicilor şi de  lacunele sistemului
Pacienţii se lovesc adesea de greşelile medicilor şi de lacunele sistemului

Cutremurător! Mai bine de jumătate din pacienţii din Bucureşti au fost cel puţin o dată diagnosticaţi şi trataţi eronat, potrivit unui studiu realizat de o clinică specializată în furnizarea unei a doua opinii medicale. Mai mulţi specialişti explică, pentru adevarul.ro, de ce apare acest fenomen şi care ar fi soluţiile pentru remedierea situaţiei.

Cifrele sunt şocante: şase din zece pacienţi din Capitală au primit cel puţin o dată un diagnostic greşit sau un tratament neadecvat. Potrivit raportului realizat de Clinica Intermedicas, cele mai multe diagnostice greşite au fost primite de pacienţi pentru afecţiuni oncologice (29,7%), ginecologice (13,5%), neurologice (13,5%), endocrinologice (10,8%) şi cardiologice (8,1%). 

Vasile Astărăstoae, fost preşedinte al Colegiului Medicilor, spunea că astfel de erori sunt rar raportate. „La noi, rata de erori nu depăşeşte 2%, faţă de străinătate, unde ajunge la 16%. Medicii evită să vorbească, de teama repercusiunilor”, sublinia el.  

Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), susţine că, „pe lângă erorile medicilor, sistemul este de vină şi pentru că investigaţiile nu sunt făcute la timp, nu există analize de laborator care să fie făcute la timp, iar tratamentele ar trebui date pacienţilor în momentul în care ei sunt eligibili pentru tratamentul respectiv”.

Şi medicul Mela Stănculete consideră că o diagnosticare greşită se poate face din mai multe motive: „Doctorul dă dovadă de o competenţă diminuată sau chiar de o lipsă de competenţă. În plus, această diagnosticare eronată apare şi din cauza lipsei de monitorizare a pacienţilor, fiindcă există afecţiuni la care unele simptome apar pe parcurs. Apoi, mai vorbim de disponibilitatea de comunicare a medicului cu pacientul. În fine, există şi lipsuri tehnice care pot duce la o diagnosticare greşită. Sunt şi cazuri în care chiar pacientul este de vină, fiindcă nu comunică aşa cum ar trebui, din necunoaştere sau de frică”.

Situaţia diagnosticelor greşite este complexă, iar vina le aparţine, de multe ori, şi medicilor de familie, nu doar medicilor din spitale, opinează Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP). 

Soluţii ar exista pentru îmbunătăţirea situaţiei. „Toate unităţile medicale ar trebui să fie acreditate din punct de vedere al calităţii”, menţionează Cezar Irimia. „Medicul ar trebui să fie obligat să-i comunice pacientului că are dreptul la o a doua opinie – de aici trebuie plecat, de la educaţia sanitară a pacienţilor”, adaugă preşedintele FABC. 

„Când vine vorba de dreptul la a doua opinie medicală, în România e debandadă. Există o mentalitate groaznică, bazată pe nişte orgolii deşănţate ale unor medici care se simt jigniţi pentru că ei percep lucrurile astea ca fiind un semn al neîncrederii în capacităţile lor. Peste 90% din medici reacţionează aşa când pacientul vrea o a doua opinie”, apreciază Vasile Barbu.

Click! spune

Intermedicas, unitatea sanitară care a realizat studiul, este o clinică din România care furnizează a doua opinie medicală. Aceasta are acces direct la medici de talie internaţională din Europa, SUA şi Japonia. Clinica a implementat un program lunar în care pacienţii români pot întâlni, la Bucureşti, medici cu expertiză internaţională în diferite practici medicale.

Primul zbor de pe heliportul Spitalului Universitar

O veste bună vine de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Pacienţii transportabili doar pe calea aerului vor putea fi aduşi aici, în siguranţă, cu elicopterul. Unitatea medicală a anunţat, ieri, primul zbor pe heliportul de un milion de euro construit pe Blocul Operator Central. Este vorba despre un zbor test pentru calibrarea dispozitivelor de aterizare pe timp de noapte la care a fost folosit un elicopter SMURD EC – 135. Mai sunt de finalizat câteva documente de recepție şi autorizare. Construcţia, realizată pe Blocul Operator Central al Spitalului Universitar de Urgență București, este o premieră pentru unităţile medicale din Capitală şi a fost finanţată de două companii private. Anul trecut, la  Spitalul Universitar au fost transferați cu elicopterul peste 200 de pacienți din toată țara.

image
image
image
image
image
image
masa de pranz jpeg
ligia deca cozi gradinite de vara inscriere 842028 webp
medic jpg
foto1 viol jpg
ce te impiedica sa ai mai multi bani 1536x864 jpg
bani divort1 jpg
Kate Middleton în negru, GettyImages (1) jpg
legume fructe vitamine naturale jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net