5 legende despre Luna Nouă

noua-luna.jpg

Se spune că acum e momentul să începi un proiect, o afacere

Vineri noapte, după eclipsa de Soare, nu s-a văzut Luna. Au mâncat-o vârcolacii? Răspunsul este negativ. Satelitul a intrat în faza de Lună Nouă, iar la noapte veţi vedea pe cer o seceră, adică 4% din discul satelitului.

La noapte, dacă nu vor fi nori, veţi vedea doar o margine din Lună, o seceră, cum se spune în popor. De ce dispare Luna de pe cer? Este faza de Lună Nouă, când Soarele luminează doar partea satelitului care nu este niciodată vizibilă de pe Pământ, în timp ce partea vizibilă de pe Terra rămâne întunecată, nu primeşte lumină solară. Dintotdeauna şi oriunde pe planetă s-au născut mituri despre tot ce oamenii nu au înţeles. Spre exemplu, pentru a-şi explica schimbările de pe cer, au născocit legende. Iată, la români, ce simbolizează dispariţia Lunii.

  • Din 21 martie 2015, Luna începe să crească, să devină tot mai vizibilă şi, tocmai de aceea, se crede că Luna Nouă e favorabilă începuturilor, proiectelor noi, planurilor. Orice acţiune ce necesită evoluţie (începerea unei afaceri, a unui proiect, construirea unei case) e bine să înceapă în această fază a Lunii.
  • În folclorul românesc, se spune că în nopţile când este Lună Nouă, pricolicii încep să umble. Aceste făpturi fabuloase ar fi oameni sau strigoi care se pot preface în jivine, de regulă câini fioroşi sau lupi, care vor să schimbe ordinea lucrurilor şi să facă rău oamenilor nevinovaţi. În popor, aceste făpturi sunt denumite vârcolaci, pricolici sau draci.
  • Pricolicilor li se mai spune şi tricolici. Cei mai mulţi sunt pricolici din voia lor, adică vrăjitori, care pot să sece puţurile, să ia laptele vacilor, să înspăimânte copiii. 
  • Ei se pot transforma în orice animal, cu excepţia porumbelului, mielului, ariciului, corbului şi rândunicii, care sunt considerate vietăţi sfinte. Pricoliciul poate străbate orice obstacol şi se aşează pe pieptul oamenilor care dorm.
  • Mai sunt încă mulţi oameni care cred că în timpul somnului se transformă în animale, din pricina unor vrăji sau pentru că au fost vânduţi de mici diavolului ori s-au născut în a treia generaţie tot din fată nemăritată. 
  • În următoarele zile discul satelitului creşte, de azi până în 4 aprilie, când va fi Lună Plină, iar satelitul se va vedea colorat în roşu. În această perioadă, tot ce întăreşte organismul, cum ar fi vitaminele, va avea o acţiune dublă. Sunt favorizate activităţile intelectuale pentru că este perioada când se reţine totul mai uşor.
Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1