5 bacterii care te ucid în spitale

Anul trecut, spitalele din ţară au raportat 2.506 cazuri de infecţii nosocomiale, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Dintre acestea, 12 cazuri de infecţie cu piocianic, 19 cu acinetobacter, 43 cu stafilococ auriu, 23 cu klebsiella, iar 30 cu e. coli.

Pseudomonas Aeruginosa (piocianic)

Bacilul piocianic este o bacterie recunoscută, în special, pentru marea capacitate de adaptare la mediu şi pentru rezistenţa sa la antibiotice. Bacteria se poate regăsi în apă, sol, plante ori în ţesuturile animale. În cazul infecţiei la oameni, bacilul eliberează proteine toxice, care atacă ţesuturile şi provoacă dezechilibre majore în sistemul imunitar. Bacilul se transmite doar la persoanele care au o anumită predispoziţie spre astfel de infecţii, cum sunt, de pildă, pacienţii cu arsuri mari.

Acinetobacter

Frecventă în mediile spitaliceşti, bacteria se găseşte pe catetere, pe tuburile intubatoare sau pe sondele urinare. Acinetobacter este un germen care preferă mediile apoase şi este întâlnit frecvent în secţiile de Terapie intensivă. Poate provoca infecţii mortale, pentru că e rezistent la multe antibiotice.

Escherichia Coli (e. coli)

Bacteria este rezistentă la multe antibiotice şi este responsabilă pentru un număr mare de infecţii urinare şi digestive. Se poate transmite în spital, dacă există persoane deja infectate, sau prin intermediul mâncării şi a apei contaminate.

Klebsiella

Are o rezistenţă crescută la antibiotic. Klebsiella atacă sistemele respirator, digestiv şi genito-urinar. În cazul bolnavilor internaţi în stare gravă, care suferă de diabet, alcoolism sau sunt bătrâni, acest germen poate cauza pneumonii fatale.

Staphylococcus Aureus (Stafilococul auriu)

Este o bacterie care se găseşte de obicei pe pielea şi în mucoasele omului. Ea supravieţuieşte timp îndelungat pe suprafeţe uscate şi se transmite direct de la o persoană la alta sau prin intermediul lenjeriei sau prosoapelor.

Loading...
 
 

Citește și

  • Cinci pacienţi, cu vârste între 24 şi 51 de ani, care au fost internaţi la Spitalul “Bagdasar-Arseni” din Capitală, în perioada 10 – 31 august 2004, s-au îmbolnăvit de meningită cauzată de bacilul piocianic. Trei dintre ei au murit.

  • incendiu colectiv raniti clinica austria

    Noi detalii ies la iveală cu privire la modul în care au fost tratați răniții din Colectiv în spitalele bucureștene. Un medic susține că unii pacienți au murit din cauza infecțiilor intraspitalicești și că nu au fost tratați corespunzător în țară. Bilanțul dramatic al incendiului de la 30 octombrie a ajuns la 60 de morți, mulți răniți fiind încă internați în unitățile sanitare din țară și din străinătate.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1