4 domnitori români, între care doi sfinți, apar pe timbre poștale

domnitori-romani-timbre.jpg

Patru domnitori ai Tarilor Romane, intre care si doi care au fost canonizati de Biserica Ortodoxa Romana, apar pe noile timbre emise de Romfilatelia
Patru domnitori ai Țărilor Române, între care și doi care au fost canonizați de Biserica Ortodoxă Română, apar pe noile timbre emise de Romfilatelia
Foto: Romfilatelia

Portretele sfinţilor Constantin Brâncoveanu şi Ştefan cel Mare se vor regăsi în emisiunea de mărci poștale Romfilatelia intitulată „Domnitori români în pictură”. Setul de timbre va fi introdus în circulaţie vineri, 11 octombrie 2019, informează basilica.ro.

Primul timbru al emisiunii redă portretul Sfântului Constantin Brâncoveanu, realizat de un pictor anonim la începutul secolului XX. Pictura se află în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, inspirat după un portret aflat la Mănăstirea Sfânta Ecaterina de la Muntele Sinai (1696). Sfântul Constantin Brâncoveanu a fost domnul Țării Românești între anii 1688 și 1714, având una din cele mai lungi domnii din istoria Principatelor Române. Sfântul Sinod l-a canonizat în data de 19 iunie 1992 împreună cu cei patru fii ai săi şi cu sfetnicul Ianache Văcărescu.

Timbrul cu valoarea nominală de 19 lei redă grafic portretul Sfântului Ștefan cel Mare. Tabloul a fost realizat de pictorul Constantin Lecca (1830) şi aparține Muzeului Național de Artă din Iași din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”. Sfântul Ştefan cel Mare a devenit domnitor al Moldovei în anul 1457. După o domnie îndelungată, de 47 de ani, Ștefan cel Mare a trecut la Domnul în data 2 iulie 1504 și a fost îngropat în biserica Mănăstirii Putna. Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat în anul 1992.

Ceilalţi domnitori români reprezentanţi pe timbrele Romfilatelia sunt Grigore al II-lea Ghica, domnitor în mai multe rânduri al Moldovei (de patru ori) și al Țării Românești (de două ori) între anii 1726 – 1753, timbrul având o valoare nominală de 1,6 lei şi Mihai Viteazul, reprezentat pe un timbru de 7 lei, domnul Primei Uniri a Țărilor Române din anul 1600.

 

Loading...

Citește și

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1