30 septembrie, ultima zi de plată fără penalități a taxelor și impozitelor 2020

taxe-impozite-ghiseu-contribuabil.jpg

Doar astăzi se mai pot plăti taxele și impozitele fără penalități de 2%
Doar astăzi se mai pot plăti taxele și impozitele fără penalități de 2%
Foto: observatorulprahovean.ro

Click desktop articole 300x250 p1

Click desktop articole 300x250 p2

Astăzi, 30 septembrie, este ultima zi în care contribuabilii pot plăti taxele și impozitele fără penalități. Tot astăzi se încheie și termenul limită până la care românii pot notifica ANAF pentru amnistia fiscală.

Conform Codului Fiscal, taxele și impozitele locale trebuie plătite până pe data de 30 septembrie. Mai exact, este vorba despre impozitul pe proprietate, pe locuință, teren și mașini, care trebuie achitat la direcțiile de taxe și impozite locale.

30 septembrie, ultima de zi de plată fără penalități a taxelor și impozitelor

Contribuabilii care nu-și achită obligațiile fiscale până astăzi, inclusiv, vor suporta penalități de întârziere de 2% din cuantumul obligațiilor principale.

Acestea vor fi calculate pentru fiecare lună sau fracțiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență, adică 1 octombrie.  

Foarte important de știut este faptul că trebuie să plătești dările către bugetul local, chiar dacă în acest moment nu mai deții bunul respectiv.

Astfel, dacă între timp, ai vândut mașina sau locuința, ești obligat să achiți impozitul dacă în ultima zi a anului trecut erai proprietarul respectivului bun.

https://www.click.ro/news/national/s-au-majorat-taxele-si-impozitele-cum-faci-sa-le-platesti-de-acasa

Pentru a evita aglomerația de la casierii, taxele locale se pot plăti și prin internet banking, prin ordin de plată, prin mandat poștal sau online, pe ghișeul.ro.

Plătești taxele și impozitele din fața calculatorului

Contribuabilii care doresc să plătească impozitul prin internet trebuie să aibă un cont de internet banking deschis la orice bancă din care să facă un virament bancar, în lei, din contul propriu în contul IBAN asociat tipului de impozit pe care îl are de achitat.

Contul IBAN al Direcției Generale de Impozite și Taxe Locale se sectoare pate fi găsit pe site-urile primăriilor, la secţiunea

"Lista conturi IBAN".

Amnistia fiscală, notificată la ANAF până astăzi

Tot astăzi se încheie și termenul limită până la care românii pot notifica ANAF pentru amnistia fiscală.

Vorbim despre scutirea de la plata unor penalități de întârzierie și dobânzi acumulate, pentru firmele, persoanele fizice autorizate (PFA), cei care desfășoară profesii liberale și alte persoane fizice, dacă își plătesc datoriile la ANAF până la data de 15 decembrie 2020.

Ministerul Finanțelor spune că anularea accesoriilor sprijină contribuabilii care pot folosi lichiditățile de care dispun pentru continuarea activității afectată direct sau indirect de criza Covid – 19.

De asemenea, amnistia permite curățarea bilanțurilor de datorii, iar pe de altă parte, se asigură o creștere a veniturilor la bugetul general consolidat.

Pe de altă parte, MFP estimează un impact bugetar pozitiv de până la 2 miliarde lei prin plata datoriilor principale de către contribuabili.

Cei mai mulți beneficiari sunt din sectorul economic privat, spune MFP. Facilitățile fiscale vizează toți contribuabilii care au datorii restante la 31 martie 2020.

 

 

 

Click desktop articole 580x400 p1

Loading...

Click desktop articole 300x250 p3

 
 

Click desktop articole 580x400 p2

Adevarul

Click desktop articole 300x250 p4

Click desktop articole 300x250 p5