18 români pe oră mor de COVID. Țara noastră bate recordul în UE

Ultima actualizare:

    România a ajuns pe primul loc în UE la decese de COVIDfoto: Shutterstock
România a ajuns pe primul loc în UE la decese de COVIDfoto: Shutterstock

România a depășit Bulgaria și a ajuns pe primul loc în topul mortalității de COVID din Europa. Săptămâna trecută, a înregistrat zilnic 14 morți la milionul de locuitori, fiind urmată de Bulgaria, cu o rată de 12,8 decese. Marți, 12 octombrie, a fost una dintre cele mai negre zile pentru România: am raportat 442 de decese din cauza COVID. Concret, și-au pierdut viața 18 români pe oră.

Trei experți au încercat să explice, pentru Adevărul, cum s-a ajuns aici.

În opinia medicului Adrian Marinescu, o cauză e aceea că oamenii se prezintă la spital prea târziu și există riscul să nu mai poată face analizele și evaluarea cum trebuie, să nu mai primească la timp tratamentul potrivit. Răzvan Cherecheș, expert în sănătate publică, îi susține afirmațiile: „Pacienții se tratează acasă și se prezintă la spital aproape când trebuie să intre direct în secția de terapie intensivă. Mai ales în infecțiile COVID, tratamentul dat în stadii incipiente poate face diferența între viață și moarte”.

Un factor agravant sunt și infecțiile nosocomiale pe care noi nu prea le raportăm. Dr. Iuliu Torje, medic ATI în Germania, dă vina pe resursa umană și materială, dar și pe orgoliile personale. „Unii medici spun că ei știu și de ce ar cere ajutor. Pe de altă parte, nu poți numi o secție de terapie intensivă doar pentru că are ventilator. Lipsa aparaturii de evaluare hemodinamică, lipsa școlirii personalului medical să le folosească sunt și ele cauze ale mortalității”, punctează specialistul.

image
image
image
image
image
image
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
targ paste 2024 orase romania 896983 jpg
castelul pustnicului captura video jpg
avion pixabay jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net