10 Mai, ziua Regalităţii. Imagini de colecţie cu Carol I

Ultima actualizare:

    Regele Carol I
Regele Carol I

10 Mai are o semnificaţie aparte pentru români., căci reprezintă data în care Carol I a fost proclamat principe suveran al Principatelor Unite. Click! îţi spune tot despre domnia celui supranumit Regele de oţel.

Cine a fost Regele Carol I

Carol I a venit pe lume în anul 1839, în familia principelui Karl Anton von Hohenzollerg-Sigmaringen, înrudită cu familia regală a Prusiei, care a devenit apoi familia imperială a Germaniei. Carol I a terminat studiile primare în Dresda, apoi a absolvit școala de cadeți din Munster, cu gradul de sublocotenent. A urmat apoi cursurile Școlii de Artilerie și Geniu din Berlin, pe care a terminat-o cu gradul de locotenent. Carol I a participat la cel de-al doilea război al Schleswigului și a dobândit o experiență consistentă pe câmpul de luptă, experiență care avea să îi folosească în timpul Războiului de Independență.

În anul 1866, după abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza, Guvernul provizoriu de la București i-a oferit Coroana României, după ce aceasta fusese refuzată de contele Filip de Flandra. În alegerea lui Carol I a contat și înrudirea sa cu împăratul Franței, Napoleon al III-lea, precum și cu Casa Regală a Prusiei. Domnia lui Carol I a început în 10 Mai 1866, când el a intrat în București, după ce a parcurs deghizat drumul care trecea prin Imperiul Austriac, care se afla în relații tensionate cu Prusia, scrie romanialibera.ro.

Carol I a pus piciorul prima dată în România la Drobeta-Turnu Severin, apoi a trecut prin Horezu și Râmnicu Vâlcea, dar și prin fostele capitale ale Munteniei: Curtea de Argeș, Câmpulung și Târgoviște, apoi a intrat în București, unde a fost primit de o mulțime entuziastă și uns apoi ca domnitor de mitropolitul Ungrovlahiei.

Domnia lui Carol I nu a fost scutită de tensiuni. El s-a confruntat cu răscoale țărănești, cu venalitatea clasei politice din București, cu două războaie, cel de Independență și cel Balcanic, sau cu episoade precum cel al proclamării ridicolei republici de la Ploiești. Un moment dureros a fost moartea Principesei Maria, singurul copil al Regelui Carol I și al Reginei Elisabeta. Însă Regele Carol I a învins toate aceste piedici. El a murit la 10 octombrie 1914, în Sinaia, și este îngropat în necropola regală de la Curtea de Argeș.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
fabrica DeLonghi jpg
image
image
image
image
image
image
Soldat ucrainean cu telefonul în mână FOTO Profimedia
buletin carte de identitate foto mai
image png
anul fara vara jpg
Asigurare locuinta - casa FOTO Shutterstock
monezi jpeg
pansies 7210851 1280 jpg
Imperiul Roman, hunii şi goana după aur jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net