1 Decembrie: Totul despre ziua naţională a României

1_decembrie_ziua_nationala_a_romaniei.jpg

1 decembrie ziua nationala romaniei
Ziua de 1 decembrie are o semnificaţie specială pentru români
Foto: AP

1 decembrie este ziua naţională a României şi are o însemnătate specială în societatea noastră. Totodată, această zi marchează un eveniment istoric foarte important: unirea Transilvaniei cu România, în anul 1918. În această zi, românii de pretutindeni sărbătoresc pe stradă, la paradele militare din Alba-Iulie sau Bucureşti, ori acasă alături de cei dragi.

1 decembrie a fost adoptată ca ziua naţională a României în anul 1990, fiind promulgată de fostul preşedinte Ion Iliescu şi publicată ulterior în Monitorul Oficial. Această dată marchează Unirea Transilvaniei cu România şi va rămâne una dintre cele mai importante pagini ale istoriei şi unităţii naţionale româneşti.

1 decembrie, ziua naţională a României. Scurt istoric

1 decembrie 1918 reprezintă evenimentul principal din istoria României, datã la care Marea Adunare de la Alba-Iulia voteaza unirea Transilvaniei cu România, totodată cerându-se un singur stat naţional. Cu toate acestea, primul pas a fost făcut, de fapt, între 21 noiembrie-4 decembrie 1918. Când Sfatul Ţării din Basarabia a proclamat Republica Democratică Moldovenească. Apoi, la 24 ianuarie se adoptă declaraţia de Independenţă.

Adunarea Naţională de la Alba Iulie a adoptat o rezoluţie în care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania şi Banat cu România. La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godiş a citit rezoluţia Unirii: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de cãtre regele Ferdinand, fiind votatã de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1919.

1 decembrie nu este prima zi naţională a României

1 decembrie nu a fost singura zi naţională. România a mai schimbat două astfel de sărbători în trecut. Între anii 1866-1947, 10 mai a fost considerată sărbătoarea şi ziuna naţională a României, deoarece Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, Carol a proclamat în faţa parlamentului independenţa  României.

După abdicarea regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, a fost proclamată Republica Populară Română. Astfel, ziua de 24 august a fost adoptată drept ziuna naţională, sub numele oficial de ziua insurecţiei armate antifasciste şi începutul revoluţiei populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste.

Cum este sărbătorită 1 decembrie în acest an. Parade militare de Ziua Naţională a României

1_decembrie.jpg

1 decembrie ziua nationala romaniei
Parada de 1 decembrie din Capitală va avea loc în Piaţa Constituţiei
Foto: AP

 

Cei care vor alege să sărbătorească 1 decembrie la Alba Iulie vor avea parte o paradă militară, o masă populară, un concert Voltaj, spectacole stradale de lasere şi muzică populară. În Cealaltă Capitală, aşa cum mai este numită Alba-Iulia, va lipsi din program faimosul show de artificii, în semn de solidaritate cu victimele incendiului din clubul bucureştean Colectiv, potrivit ziarulunirea.ro.

Parada militară din Bucureşti cu ocazia zilei de 1 decembrie va avea loc şi în acest an în Piaţa Constituţiei şi nu la Arcul de Triumf, aşa cum s-au obişnuit bucureştenii în anii trecuţi, în condiţiile în care nu au fost terminate lucrările de renovare ale monumentului.

 

 

Loading...

Citește și

 • minivacanta de sfantul andrei si 1 decembrie

  Se apropie minivacanța de Sfântul Andrei și 1 Decembrie, iar românii vor avea patru zile de concediu, de pe 28 noiembrie până pe 1 decembrie. Agenţiile de turism au pregătit numeroase oferte pentru cei care vor să petreacă minivacanţa în ţară sau în străinătate.

 • 1 decembrie tv ziua nationala

  Ziua națională a României este sărbătorită de milioane de români. 1 Decembrie este ziua în care ne sărbătorim țara şi strămoșii. Totodată, este vremea în care bătrânii rememorează istoria țării și o povestesc nepoţilor. Fiecare român sărbătorește în felul lui această zi: fie pe stradă, pentru a urmări paradele militare, fie acasă, în fața televizorului.

 • sfantu andrei 1 decembrie reduceri

  Se apropie sărbătorile de Sfântul Andrei şi de 1 decembrie, când românii se vor bucura de un weekend prelungit. Cu această ocazie, magazinele şi-au prelungit reducerile pe care le-au început de Black Friday, iar clienţii pot pune mâna pe chilipirul visat la un preţ mult mai mic.

 • sfantul andrei superstitii obiceiuri

  Sfântul Andrei se sărbătoreşte în fiecare an pe 30 noiembrie, iar românii au numeroase obiceiuri şi superstiţii pentru Noaptea Strigoilor. Unul dintre cele mai importante ajunuri în calendarul popular, cel de Sfântul Andrei, este un moment când se dezlănțuie numeroase forțe malefice, considerate dușmanii țăranului. Noaptea Strigoilor, cum mai este cunoscut ajunul, este momentul în care strigoii capătă puteri fantastice şi circulă pe pămânânt nestingheriţi.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1