Virusolog român din SUA, despre purtarea măștii în școli. «Și orele de sport s-au făcut în general cu măști»

Ultima actualizare:

    Purtarea măștii de protecție a fost monitorizată foarte strict la școala la care învață fiica virusologului Cristian Apetreifoto: Shutterstock
Purtarea măștii de protecție a fost monitorizată foarte strict la școala la care învață fiica virusologului Cristian Apetreifoto: Shutterstock

Dr. Cristian Apetrei, medic virusolog şi profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh, SUA, părintele unei şcolăriţe, explică măsurile sanitare aplicate în unitatea de învăţământ în care învaţă fiica sa.

Într-o postare pe reţeaua de socializare, prof. dr. Cristian Apetrei, medic român din SUA, cu o experienţă de 30 de ani ca virusolog, relatează experienţa din anul şcolar 2020-2021 a fiicei sale. „Anna este unul dintre cei mai norocoşi copii ai planetei. În perioada lockdown-ului, şcoala ei a reuşit o mobilizare fantastică, încât au putut termina online tot ce aveau prevăzut“, povesteşte părintele.

Peste vară, de la stat în casă, majoritatea copiilor au început să dea semne de depresie. Şcoala a decis ferm că, în toamnă, cursurile vor fi deschise faţă în faţă, mai spune medicul. „S-a lucrat la greu pentru asta toată vara. Ştiți cum e la americani: totul este condiţionat. În unele clase nici măcar nu se puteau deschide ferestre. S-au operat schimbări astfel încât toate geamurile sălilor de clasă să poată fi deschise cu uşurinţă. Clasele au fost redesenate cu jumătate de elevi. Pentru ca să încapă toţi, sala de spectacole, cantina şi sala de sport au fost împărţite în săli de clasă“, mai spune dr. Cristian Apetrei.

Citește și:

Copilul meu are COVID-19? Uite la ce semne să fim atenţi!

Dacă timpul a permis, elevii au luat masa de prânz în curte

Singurul obiect din programă la care s-a renunţat, a adăugat acesta, a fost fanfara, pe motiv că se scuipă în instrumente şi se proiectează cu viteză secreţiile. „În rest, totul a mers normal, cu modificări: între clase, copiii au fost trimişi în curte. Pe ploaie, ninsoare, frig şi ger. În perioada pauzelor, profesorii au aerisit de fiecare dată clasele. Orele de sport s-au făcut după program, dar afară. În general, cu măşti“, a explicat Apetrei. 

Dacă timpul a permis, elevii au luat masa de prânz în curte: „Cât de cât distanţat. Când a trebuit să se mănânce în clasă, s-a mâncat la pupitre. Cantina nu a oferit deloc mâncare, toată lumea a venit cu pacheţel (pare minor, dar majoritatea mâncau de la şcoală). N-a cârâit nimeni.“

”Măştile se schimbau de 3-4 ori pe zi”

Purtarea măştii medicale a fost obligatorie şi nu a fost doar o vorbă goală: „Masca nu a fost doar obligatorie, dar purtarea măştii a fost monitorizată extrem de ferm. Măştile se schimbau de 3-4 ori pe zi. Şcoala a oferit câte două măşti pe zi, părinţii au acoperit restul“. 

În fiecare dimineaţă, mai spune părintele, era obligat să completeze un formular cu 14 întrebări referitoare la starea de sănătate a copilului, în timp ce directoarea şi directorii adjuncţi aşteptau copiii în cortul din curte unde se lua temperatura şi se verifica formularul.

Citește pe Adevarul.ro cum au procedat cu vaccinarea la școala despre care vorbește virusologul Cristian Andrei

image
image
image
image
image
image
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net