Totul despre tulpina indiană Covid-19. De ce este „dublu mutantă” și cum a apărut

Ultima actualizare:

    În India a crescut dramatic numărul infectărilor și cel al deceselor provocate de infecția cu Covid-19
În India a crescut dramatic numărul infectărilor și cel al deceselor provocate de infecția cu Covid-19

După tulpinile de Covid-19 din Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud, tulpina indiană este cea care provoacă îngrijorare, mai ales în contextul degradării rapide a situaţiei sanitare în India. În prezent, nu există dovezi conform cărora tulpina indiană este mai contagioasă sau diminuează eficacitatea vaccinurilor anti-COVID-19 deja create, transmite AFP, citat de Agerpres.

Tulpina indiană Covid-19, denumită B.1.617, a fost detectată pentru prima oară în octombrie anul trecut în vestul Indiei. Ea este descrisă drept ″dublu mutantă″⁣, întrucât are două mutaţii preocupante la nivelul proteinei Spike prin care coronavirusul se ataşează celulelor umane.

Prima dintre aceste două mutaţii, E484Q, este apropiată celei deja observate la variantele sud-africană şi braziliană.

A doua mutaţie, L452R, este de asemenea prezentă la o altă variantă a coronavirusului, cea descoperită în California, şi ea ar putea antrena o sporire a transmiterii virusului. Este însă prima dată când aceste două mutaţii sunt observate împreună la o variantă a coronavirusului SARS-CoV-2 ce are o răspândire importantă. Aceste caracteristici stârnesc temerea că varianta indiană ar putea fi mai rezistentă la vaccinurile dezvoltate până în prezent pe principiul recunoaşterii proteinei Spike, fapt însă deocamdată nedovedit.


    Încă nu se știe dacă tulpina indiană Covid-19 este mai contagioasă față de tulpinile din Africa de Sud și Marea Britanie
Încă nu se știe dacă tulpina indiană Covid-19 este mai contagioasă față de tulpinile din Africa de Sud și Marea Britanie

″Mutaţia 484 poate fi parţial responsabilă pentru un eşec imunitar, dar ea singură nu este de ajuns. Trebuie ca ea să se asocieze în final şi altor mutaţii pe care încă nu le vedem la varianta indiană″⁣, a explicat la postul de radio France Inter virusologul Bruno Lina.

″Cred că într-o săptămână sau două vom avea o estimare mai cantitativă a reacţiei variantei la vaccin″⁣, estimează Rakesh Mishra, de la Centrul de biologie celulară şi moleculară din oraşul indian Hyderabad.

Un alt motiv de nelinişte este că varianta indiană ar putea fi mai contagioasă, deci ar provoca o creştere a numărului infectărilor, tocmai într-o perioadă când numeroase ţări se confruntă cu al doilea sau al treilea val al pandemiei. 

Ce măsuri și restricții au adoptat Franța și Marea Britanie

Situaţia din India, ţară confruntată cu o explozie a numărului de infectări şi al deceselor după ce reuşise până de curând să diminueze impactul pandemiei, îngrijorează multe ţări.

Marea Britanie a restricţionat zborurile dinspre India şi permite intrarea în ţară numai pentru rezidenţi, după ce pe teritoriul său au fost confirmate 103 cazuri de COVID-19 cu varianta indiană, în timp ce Franţa a adăugat India pe lista ţărilor cu carantina obligatorie la sosire în cazul persoanelor care vin dinspre acestea.

Dar deocamdată ″nu a fost stabilită nicio legătură între apariţia acestei variante şi recenta degradare a situaţiei epidemiologice″⁣ în India, a menţionat agenţia franceză de sănătate publică în ultima sa analiză din 8 aprilie despre riscurile implicate de noile variante ale coronavirusului.

″Este posibil ca această degradare a situaţiei sanitare (în India) să fie provocată în mare parte de numeroasele mari adunări care au avut loc recent peste tot în ţară şi unei slabe respectări a măsurilor de prevenţie de către populaţie″⁣, mai notează agenţia franceză.

Cu atât mai mult cu cât, la câteva luni de la descoperirea ei, această variantă este departe de a fi reuşit să se impună în faţa altor variante, mai ales cea britanică. Chiar şi în Maharashtra, statul indian unde a fost semnalată iniţial, ea reprezenta în luna martie între 15% şi 25% dintre eşantioanele secvenţiate, iar în alte părţi ale Indiei era încă şi mai minoritară.


    Valeriu Gheorghiță a declarat că virusul a suferit și va suferi noi mutații, odată cu propagarea sa pe scară largă
Valeriu Gheorghiță a declarat că virusul a suferit și va suferi noi mutații, odată cu propagarea sa pe scară largă

Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea e principala măsură de combatere a răspândirii virusului”

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a vorbit despre tulpina indiană a coronavirusului, care a suferit două mutaţii. Medicul spune că aceste mutaţii cresc contagiozitatea, agresivitatea și pot face ca virusul să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor.

„Este vorba despre mutații care cresc contagiozitatea acestui virus. Este ceea ce spuneam până în acest moment – atât timp cât acest virus se propagă în rândul populației, are șanse să acumuleze noi mutații, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie fac ca acest virus să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor, drept pentru care vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției, de limitare a consecințelor acestei pandemii.

Categoric, oricând poate să genereze noi mutații. Acestea sunt atent supravegheate la nivel internațional. Nu sunt neapărat elemente care să creeze un nou context din punct de vedere virusologic”, a declarat Valeriu Gheorghiţă la Digi24.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Poliție Belgia jpg
image
image
image
image
image
image
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
kumarasamy navaneethan jpg
baie pixabay jpg
plaja dunraven bay captura video 2 jpg
CEDO - Curtea Europeană a Drepturlor Omului FOTO Shutterstock
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net