Sculptură de Brâncuși de 22 milioane de dolari, spartă în două

brancusi-pestele-spart.png

„Pestele”, lucrarea din marmura a lui Brancuși, s-a spart in doua după ce a fost scapata de unul dintre cei doi barbați care se afla acum in disputa juridica
„Peștele”, lucrarea din marmură a lui Brâncuși, s-a spart în două după ce a fost scăpată de unul dintre cei doi bărbați care se află acum în dispută juridică
Foto: captura video observator.tv

O lucrare a lui Constantin Brâncuşi se află în centrul unui scandal de. Un colecţionar francez, Marc Baradel, posesor al sculpturii denumite Peştele, a dat în judecată un dealer de artă din New York pe care-l acuză că a scăpat sculptura pe jos, spărgând-o în două. Colecţionarul îi cere dealerului despăgubiri în valoare de 22.500.000 de dolari și încă 5 milioane de dolari companiilor de asigurări.

Un proces neobișnuit a început, de luni, la Curtea Supremă din New York. Conform artnews.com, un colecționar  francez. Marc Baradel, acuză un dealer de artă, Asher Edelman, de avarierea gravă a unei sculpturi aflate în proprietatea sa și realizată de Constantin Brâncuși. Este vorba de una dintre variantele sculpturii „Peștele”, ce face parte dintr-o serie mult mai mare de opere cu același nume, pe care faimosul artist român le-a făcut începând cu 1914, când a expus pentru prima oară în SUA și până în 1930. Cea aflată în posesia lui Baradel, realizată din marmură, era evaluată la 22,5 milioane de dolari. Francezul îl acuză pe dealerul de artă că a scăpat sculptura pe podea, aceasta rupându-se în două. Pe de altă parte, dealerul a ripostat spunând că, de fapt, proprietarul francez este cel care a spart lucrarea. Aceasta ar fi căzut după ce Baradel însuși ar fi pus-o pe un piedestal. Cei doi se aflau chiar în biroul lui Edelman, unde  tocmai finalizaseră actele referitoare la scoaterea lucrării la licitație. Baradel solicită suma de 22,5 milioane de dolari ca despăgubiri din partea lui Edelman, plus încă 5 milioane de la companiile de asigurări. Lucrarea a fost, între timp, restaurată, însă valoarea ei a scăzut deja pe piața de artă la „doar” 16,9 milioane de dolari.

Loading...

Citește și

  • constantin brancusi maria tanase dragoste

    Povestea de dragoste dintre Maria Tănase și Constantin Brâncuși a fost una cu năbădăi sau, cum o numesc unii, o iubire ca o pasăre măiastră. A început repede și s-a sfârșit la fel de repede, însă, pentru Maria Tănase, Brâncuși a fost și a rămas marea iubire.

  • Bustul generalului-medic Carol Davila, realizat de Brancuși in 1903, este amplasat in curtea Spitalului Militar Central

    Poate că mulți dintre noi ne-am întrebat, plimbându-ne prin București, dacă o exista prin vreun parc, pe undeva, vreo sculptură realizată de Constantin Brâncuși, cu siguranță cel mai cunoscut și recunoscut artist român în plan mondial din toate timpurile. Iar dacă nu știați, există una. Singura operă brâncușiană expusă într-un loc public. E vorba de bustul generalului-medic Carol Davila, aflat în curtea Spitalului Militar Central.

  • Actorul-preot Ovidiu Cuncea (51 ani), fostul coleg al lui Dan Negru la emisiunea „Ciao Darwin”( Antena 1), i-a făcut o slujbă de pomenire, în cimitirul Montparnasse din Franța, lui Constantin Brâncuși, care a murit pe 16 martie 1957: ”Parastas la mormântul celui ce a făcut pietrele să cânte. Veșnică iubire!”, a scris Ovidiu Cuncea, în dreptul unei fotografii realizate lângă locul de veci al artistului.

  • banca ansamblu constantin brancusi targu jiu

    Mai multe scaune şi bănci realizate de marele sculptor Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu s-au înverzit pentru că au fost năpădite de muşchi, scrie adevarul.ro. Autoritățile spun că se lucrează la întocmirea unei strategii pentru întreţinerea operelor lui Brâncuşi.