Proteste SUA: Pentagonul a trimis 1.600 de soldați în Washington, după ce Trump i-a amenințat pe manifestanți

proteste-sua.jpg

Proteste SUA
Oamenii protestează de zile bune, iar Donald Trump i-a amenințat că va scoate armata în stradă pentru a îi opri
Foto: AFP
Citeste tot despre: 

Mai multe orașe din SUA se află sub stare de asediu. Protestele anti-rasism au continuat și marți (2 iunie), după ce Donald Trump i-a amenințat pe manifestanți că va scoate armata în stradă.

De altfel, Pentagonul a deplasat aproximativ 1.600 de soldaţi ai armatei americane în regiunea Washington, D.C., după nopţile de proteste şi violenţe, relatează Digi24. La opt zile de la moartea lui George Floyd, protestele anti-rasism și anti brutalităţii poliţiei şi a inegalităţii sociale nu par să se sfârșească prea curând. Oamenii sunt mai determinați ca oricând să își ceară drepturile în stradă, însă președintele Donald Trump le-a spus protestatarilor că va apela la orice mijloace necesare pentru a opri manifestațiile. Această amenințare a stârnit un val de furie și mai mare.

Astfel, marți seară (2 iunie) mii de persoane, printre care senatoarea democrată Elizabeth Warren, au sfidat în mod paşnic interdicţia de circulaţie din capitala federală Washington. Zona din jurul Casei Albe a fost blocată de bariere.

60.000 de oameni i-au adus un omagiu lui George Floyd

De asemenea, cel puţin 60.000 de oameni i-au adus un ultim omagiu lui George Floyd într-un miting paşnic la Houston, Texas, oraş în care acesta a crescut şi unde urmează să fie înmormântat săptămâna viitoare. Afroamericanul de 45 de ani a fost ucis de un polițist alb. Era neînarmat și se afla în arestul poliției, atunci când un agent a stat cu piciorul pe gâtul lui minute în șir, în timp ce George Floyd implora pentru viața lui. Tragedia a fost filmată și a stârnit furie în rândul comunității persoanelor de culoare, care se confruntă cu brutalitatea poliției de ani buni. 

În Manhattan, câteva mii de manifestanţi s-au adunat pentru a protesta paşnic lângă sediul poliţiei din New York.

Marţi seara situaţia era calmă în Minneapolis, epicentrul acestui val de revoltă care s-a extins în peste o sută de oraşe americane şi s-a soldat cu mii de arestări şi mai mulţi răniţi în rândul poliţiştilor şi al protestatarilor.

UE, ”şocată” şi ”consternată” de moartea lui George Floyd

Uniunea Europeană este şocată de moartea americanului George Floyd, un bărbat de culoare asfixiat de către un poliţist alb în timpul unei arestări, şi deplânge folosirea forţei excesive de către apărătorii ordinii, a declarat marţi Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Josep Borrell, potrivit news.ro.

Aici, în Europa, la fel ca populaţia Statelor Unite, suntem şocaţi şi consternaţi de moartea lui George Floyd. Eu cred că toate societăţile trebuie să rămână atente faţă de utilizarea excesivă a forţei de către gardienii ordinii. Toate vieţile contează. Vieţile celor de culoare contează, de asemenea. Trebuie să asigurăm peste tot, mai ales în societăţile care sunt bazate pe statul de drept, reprerzentarea democratică şi respectarea libertăţilor, ca persoanele însărcinate să vegheze la (respectarea) ordinii să nu-şi folosească capacităţile aşa cum s-a întâmplat în această moarte foarte nefericită a lui George Floyd”, a declarat acesta într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

Loading...

Citește și

  • george floyd

    George Floyd, în vârstă de 46 de ani, şi-a găsit sfârșitul sub genunchii unui polițist din Minneapolis, după ce o angajată a magazinului în care bărbatul intrase a sunat la poliție, suspectând că el a plătit produsele cumpărate cu bani falși. Oamenii legii sosiți la fața loculi au dat dovadă de o cruzime greu de imaginat, iar unul dintre polițiști l-a pus la pământ și s-a urcat cu genunchii pe gâtul bărbatului. Imun la rugămintea acestuia de a-l elibera, polițistul i-a curmat viața. Toți prietenii lui George au rupt tăcerea și l-au portretizat ca pe un om calm, muncitor, sincer, care s-a mutat în Minneapolis pentru a începe o nouă viață.

  • Polițiștii fac formație în fața protestatarilor din Minneapolis

    Este sare de asediu în mai multe orașe americane. Manifestațiile violente au continuat și sâmbătă seară (30 mai), iar polițiștii au folosit gaze lacrimonege și grenade. Drept răspuns, protestatarii au incendiat mașinile oamenilor legii. Aceste proteste au loc după uciderea lui George Floyd, un bărbat de culoare neînarmat aflat în arestul poliției, de către un agent alb. Astfel de incidente sunt din ce în ce mai dese, iar de cele mai multe ori, polițiștii scapă fără să fie pedepsiți.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1