Primul discurs al lui Joe Biden în calitate de președinte al SUA. El și Kamala Harris au depus jurămintele de învestire

joe-biden-getty.jpg

Primul discurs al lui Joe Biden în calitate de președinte al SUA
Foto: Getty Images

Joseph „Joe” R. Biden a depus miercuri, 20 ianuarie, jurământul de învestire în funcţia de preşedinte al Statelor Unite, devenind, astfel, al 46-lea preşedinte al SUA.

Joe Biden a depus jurământul în faţa judecătorului John Roberts, şeful Curţii Supreme, pe o biblie de la Douay-Rheims, de familie, veche de 127 de ani, pe care a utilizat-o la toate învestirile din cariera sa politică.

Discursul de învestire al lui Joe Biden, primul în calitate de președinte al SUA

„Aceasta este ziua Americii, a democraţiei. O zi a istoriei şi speranţei”, a spus el în discursul susţinut în faţa Capitoliului. „Am aflat din nou că democraţia este preţioasă, că este fragilă, dar democraţia a învins. Astăzi sărbătorim triumful nu al unui candidat, ci a unei cauze, cauza democraţiei”.

„Povestea americană depinde de noi toţi. Să pornim de la început, toţi, să ne ascultăm, să respingem cultura şi faptele care sunt manipulate (...) Cred că America e mai bună de atât”, a mai spus acesta.

Făcând referire la incidentele violente petrecute în urmă cu două săptămâni la Capitoliu, Biden a subliniat: „Aşa ceva nu se va mai întâmpla vreodată. Niciodată! Voi fi un preşedinte pentru toţi americanii”.

Kamala Harris a depus și ea jurământul

Anterior, Kamala Harris a depus şi ea jurământul pentru funcţia de vicepreşedinte al Statelor Unite. Ea este prima femeie care deţine acestă funcţie în istoria SUA. Aceasta a depus jurământul în faţa primului judecător hispanic din istoria Curţii Supreme, Sonia Sotomayor, pe două biblii - una care i-a apaţinut lui Thurgood Marshall, primul judecător de culoare de la Curtea Supremă a Statelor Unite, şi alta care a aparţinut unei prietene de familie, Regina Shelton, pe care a descris-o ca a doua mamă a ei.

Harris a purtat la ceremonia de miercuri culoarea mov, ca omagiu adus lui Shirley Chisholm, prima femeie afro-americană care a candidat la preşedinţie, potrivit news.ro.

Trump nu a participat la inaugurarea mandatului lui Biden

La ceremonia de la Capitol Hill, organizată cu măsuri speciale de protecţie şi securitate, a participat din partea fostei administraţii vicepreşedintele Mike Pence. La eveniment au fost prezenți și foştii preşedinţi americani Barack Obama, George W. Bush şi Bill Clinton.

Donald şi Melania Trump au părăsit, miercuri dimineaţă, Casa Albă, pentru ultima dată din postura de cuplu prezidenţial. Cei doi au participat la o ceremonie de rămas-bun la Joint Base Andrews, înainte de a pleca spre Florida. Trump este al patrulea preşedinte din istoria SUA care nu a participat la inaugurarea mandatului succesorului.

 • Joe Biden a depus jurământul de investitură în funcția de președinte al SUA
  foto: Getty
 • Kamala Harris a devenit prima femeie vice-președinte a SUA
  foto: Getty
 • Joe Biden și Kamala Harris, alături de partenerii lor, Jill Biden și Doug Emhoff
  foto: Getty
 • Lady Gaga
  foto: Getty
 • Jennifer Lopez
  foto: Getty
 • Joe Biden
  foto: Getty
 • foto: Getty
 • foto: Getty
 • foto: Getty
 • Kamala Harris, alături de soțul ei și copii vitregi
  foto: Getty
 • Joe Biden
  foto: Getty
 • Maximize

1/11
Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1