Povestea bărbatului care a vândut Turnul Eiffel de două ori

lustig.jpg

victor lustig
El a fost cel mai periculos om din America
Foto: commdiginews.com

„Contele” Victor Lustig a fost cel mai mare escroc al Americii, dar cere e adevărata sa identitate? La vârsta de 46 de ani, era considerat cel mai periculos american. Cu o carieră de infractor pe măsură, „schemele” lui au zguduit SUA, dar și restul lumii. În Paris, Victor Lustig a vândut Turnul Eiffel, într-un joc al încrederii extrem de curajos- nu o dată, ci de două ori.

Victor Lustig, geniul născut într-un orășel din Austro-Ungaria, avea un șarm hipnotic, știa cinci limbi străine și a fost cel mai mare escroc din istorie. Obișnuia să înșele turiștii bogați, folosindu-se doar carisma lui.

Escrocheria carierei sale

wiki.jpg

victor lustig
Victor Lustig, regele escrocilor
Foto: wikipedia.org

 

Înșelăciunea carierei sale l-a făcut să devină cel mai mare esroc de pe planetă. A ajuns la Paris în mai 1925 și s-a prefăcut că este un oficial american. S-a prezentat la recepția cunoscutului Hôtel de Crillon, iar identitatea lui nu a fost pusă la îndoială nicio clipă.

Lustig le-a trimis o scrisoare afaceriștilor de top care lucrau în industria metalului, invitându-i la hotel pentru o întâlnire: „Din cauza greșelilor inginerești, reparațiilor mult prea costisitoare și din cauza problemelor politice despre care nu pot să vorbesc, demolarea Turnului Eiffel a devenit necesară”. Turnul urma să fie vândut celui care ofera cea mai mare sumă pentru el. Audiența lui era captivată, iar licitațiile au curs lanț. Nu era o idee ieșită din comun. Frața încerca să își revină după Primul Război Mondial, iar administrarea construcției devenise o povară economică pentru primăria Parisului. Astfel, se dorea demolarea Turnului Eiffel și valorificarea acestuia ca fier vechi. Costurile de întreținere erau prea mari, iar guvernul francez părea să-și dorească să-l scoată din peisaj.

Lustig a fost asaltat cu oferte. „Câștigătorul” a fost Andre Poisson. Surprinzător, escrocheria lui Victor n-a ieșit la iveală. Chiar și după ce a aflat că a fost înșelat, Poisson nu l-a reclamat, pentru a nu fi umilit în ochii colegilor săi. Încurajat de succesul pe care l-a avut, „contele” Victor Lustig a repetat figura la doar o lună. De data aceasta a fost reclamat de cel înșelat, iar escrocul a fost nevoit să fugă în America.

În mod uimitor, lui Victor Lustig îi plăcea să se laude cu înșelătoriile sale și chiar scria liste pentru cei care voiau să devină escroci profesioniști. Aceste reguli încă sunt urmate de amatorii de escrocherii.

Cele zece prounci ale lui Victor Lustig

 1. Ascultă și ai răbdare.
 2. Niciodată să nu pari plictisit.
 3. Așteaptă ca interocutorul tău să-și pună primul viziunile politice, apoi fii de acord cu ele.
 4. Lasă interlocutorul să-ți spună ce religie are, apoi spune-i că e și religia ta.
 5. Poți să glumești despre sex, dar nu trece mai departe decât dacă cealaltă persoană pare interesată de tine.
 6. Nu discuta niciodată despre boli, decât dacă este un subiect important pentru interlocutor.
 7. Nu îți băga nasul în viața personală a nimănui (la un moment dat îți vor spune ei tot).
 8. Nu te lăuda. Lasă-i pe ceilalți să-și dea seama că ești important.
 9. Nu fii neîngrijit.
 10. Nu te îmbăta.

Lăcomia i-a adus sfârșitul

numismatics.org_.jpg

victor lustig
Pagină de ziar, 2 septembrie 1935
Foto: numismatics.org

 

Ca și în cazul altor infractori de carieră, lăcomia a fost cea care l-a ruinat. A fost implicat într-o operațiune de falsificare a bancnotelor atât de vastă, încât a reușit să zdruncine economia Americii. Lustig a reușit să încalce legea până la 28 septembrie 1935. În acea seară, agentul FBI G. K Fireston i-a dat semnalul colegului său Fred Gruber. Cei doi s-au urcat în mașină și l-au „fugărit” pe conte pe nouă străzi. În cele din urmă, agenții federali și-au scos armele. Escrocul era încolțit. Potrivit Pitssburg Post-Gazzette, Lustig le-a spus celor care l-au prins: „Ei bine, băieți, aici sunt”.

Victor Lustvig a fost arestat, iar un judecător din New York l-a condamnat la 20 de ani de închisoare, potrivit smithsonianmag.com. A murit doi ani mai târziu, în închisoarea Alcatraz, din cauza unei pneumonii.

În închisoare, le-a spus investigatorilor că s-a născut în orașul austro-ungar  Hostinné, la 4 ianuarie 1890. Orășelul era dispus în jurul unui turn baroc cu ceas și se află în umbra munților Krkonoše, regiune care face acum parte din Republica Cehă.  Înainte să fie încarcerat. Lustig se lăuda că tatăl lui, Ludwig, a fost primarul orașului, însă în închisoare a mărturist că părinții lui erau „cei mai săraci țărani” și că l-au crescut într-o casă macabră, făcută din piatră. Victor Lustig susținea că fura pentru a putea supraviețui, dar doar de la cei lacomi, bogați și necinstiți.

 

Loading...

Citește și

 • Erika Eiffel

  În 2007 Erika Eiffel a organizat o nuntă spectaculoasă la picioarele Turnului Eiffel. Îi jura iubire veşnică gigantului de 1.340 de tone şi 324 metri înălţime. Nimic nu părea să spulbere o poveste de dragoste atât de frumoasă şi de unică. Însă nu a fost aşa...

 • trenuri blindate razboie mondiale

  Trenurile par niște mijloace de transport depășite pentru secolul XXI,mai ales dacă sunt comparate cu avioanele. În prezent, trenul joacă un rol minor în transportarea americanilor, însă europenii și asiaticii încă le preferă, pentru viteza și confortul pe care le oferă, infrastructura feroviară fiind mult mai dezvoltată pe cele două continente.

 • Acum o jumătate de secol, lumea se afla într-o perioadă de tranziție. Al Doilea Război Mondial se încheiase și lumea intra în perioada Războiului Rece. În Statele Unite ale Americii aveau loc manifestări pentru susținerea drepturilor omului, dar și proteste anti-nucleare.

 • pantaloni femei moda

  Chiar și în 1939, ceea ce purtai spunea multe lucruri despre tine. Hainele defineau pătura socială din care făceai parte și erau o reflexie puternică a statutului tău. Femeile și bărbații bogați și cu funcții importante se schimbau de câteva ori pe zi și întotdeauna pentru cină.

 • Afganistan este o ţară distrusă de război, terorizată de talibani şi aflată în plin proces de reconstrucţie. După ce talibanii au preluat controlul în 1996, ei au interzis dreptul femeilor de a munci şi au introdus un regim islamist extremist.

 • irak inainte de razboi imagini

  Chiar dacă pare incredibil, Irak era cândva un loc pașnic. În pofida istoriei lungi și violente a acestei țări, au existat și vremuri mult mai calme. După ce Irakul și-a câștigat independența față de Regatul Unit al Marii Britanii (1932), nu au existat conflicte majore, iar oamenii trăiau în pace.

ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1