Pașaportul de vaccinare. Care sunt țările pro și contra acestui certificat

pasaport-covid.jpg

Pasaport Covid
Pașaportul Covid ar putea deveni obligatoriu în UE. Ideea este, însă, destul de controversată

Pașaportul de vaccinare ar putea deveni în curând obligatoriu pentru toți cei care doresc să călătorească în străinătate, iar ideea este agreată mai ales de țările a căror economie depinde de turism. Există însă și state europene care se opun certificatului Covid.

Se pare că nu este decât o chestiune de timp până când certificatul Covid va deveni un act obligatoriu pentru călătoriile în anumite state europene. 

Pașaportul de vaccinare. Țările care ar putea implementa certificatul Covid

Ideea pașaportului de vaccinare a prins contur de multă vreme și este agreată mai ales în țările care se bazează foarte mult pe turism. Dar nu numai. Și statele nordice cochetează cu ideea, scrie hotnews. 

Grecia

Grecia s-a numărat printre primele state care au cerut ca această măsură să fie analizată și cât mai repede adoptată. Asta s-a întâmplat chiar luna trecută, când oficialii greci au cerut Comisiei Europene să permită utilizarea „certificatelor de vaccinare” pentru călătorii în UE. În afară de asta, Grecia a semnat deja un acord cu Israelul pentru a le permite celor vaccinaţi deplasările între cele două ţări.

Spania

Spania, care este de asemenea dornică să primească din nou turişti, nu a lansat deocamdată un paşaport de vaccinare, dar ministrul de externe, Arancha Gonzales Laya, consideră că ar fi „un element foarte important pentru restabilirea în siguranţă a mobilităţii”.

Italia

Şi Italia consideră că un astfel de document ar putea deschide mai rapid calea către „activităţi normale”, aşa cum s-a exprimat oficialul responsabil de gestionarea urgenţei sanitare, Domenico Arcuri.

Suedia și Danemarca

Suedia şi Danemarca au anunţat deja certificate electronice care ar putea permite purtătorilor să călătorească în străinătate, să intre în stabilimente sportive sau culturale ori - în cazul Danemarcei - să ia masa în restaurante.

Islanda

Islanda, care nu este membră a UE, dar are legături cu aceasta ca parte a Spaţiului Schengen, a început să emită certificate digitale în ianuarie, în vederea facilitării deplasărilor internaţionale.

Estonia

În Estonia, cei care pot dovedi la intrare că sunt vaccinaţi sau deţin un test COVID-19 negativ sunt scutiţi de carantină. O firmă locală, Guardtime, a început o schemă pilot de certificare, iar ţara colaborează cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii pentru dezvoltarea la nivel internaţional.

Pașaportul Covid. State care nu agreează ideea

Există destul de multe state europene care nu agreează ideea unui pașaport Covid, printre care Franța, Germania, Polonia și chiar România.

Franţa a exprimat rezerve privind utilizarea certificatelor de vaccinare ca indiciu al siguranţei activităţilor practicate înaintea pandemiei. „Nu toată lumea are acces la vaccinuri. Şi nu ştim dacă acestea împiedică transmiterea”, a declarat în ianuarie ministrul sănătăţii, Olivier Veran. Dezbaterea trebuie să înceapă „peste câteva luni”, a spus el.

Şi Germania se opune acordării de privilegii faţă de restul populaţiei pentru o minoritate vaccinată. Nu exclude însă impunerea unei astfel de cerinţe în sectorul privat. „Dacă un proprietar de restaurant doreşte să deschidă numai pentru persoanele vaccinate, va fi dificil de interzis asta conform legislaţiei curente”, a declarat ministrul justiţiei, Christine Lambrecht.

Polonia nu ia în considerare deocamdată un „paşaport de vaccinare”, deşi dispune de o aplicaţie pentru smartphone care arată starea celor vaccinaţi şi care permite deţinătorilor să evite carantina la sosirea în ţară.

Guvernul Belgiei, de asemenea, este împotriva condiţionării activităţilor de „paşapoartele” de vaccinare. Pentru călătorii, urmăreşte recomandările la nivelul UE şi cele ale OMS.

În principiu, OMS susţine certificatele de vaccinare pentru a monitoriza mai bine imunizarea, dar critică ideea utilizării lor ca o condiţie pentru călătorii.

 

Loading...
 
 
ClickPoftaBuna.ro 0
1
ClickPoftaBuna.ro : 0
ClickPoftaBuna.ro 1