Opt copii români se află în Sri Lanka, țară lovită de atentate teroriste

Ultima actualizare:
Bilanțul morților a ajuns la 215
Bilanțul morților a ajuns la 215

215 morți și peste 500 de răniți este bilanțul devastator în urma valului de atacuri cu bombă care a vizat biserici şi hoteluri în capitala din Sri Lanka, Colombo, în prima zi de Paşte catolic. Printre victime se numără şi zeci de cetăţeni străini, printre aceştia portughezi şi britanici, dar și opt copii de origine română, aflați acolo pentru un schimb de experiență.

Opt explozii au avut loc în biserici şi hoteluri din Colombo, capitala statului Sri Lanka, şi în alte oraşe din ţară, în ziua în care creștinii catolici sărbătoresc Paștele anul acesta, la data 21 aprilie. În jur de 215 oameni au murit în atentate şi alte peste 500 de persoane au fost rănite în urma atacurilor, care au fost catalogate ca fiind teroriste, potrivit Digi 24. 

Şapte persoane au fost arestate până în prezent, toţi extremişti religioşi. Tototdată, ministerul Apărării din Sri Lanka a decretat, duminică, 21 aprilie, stare de asediu pe o perioadă de 12 ore, începând de la ora locală 18.00 (12H30 GMT) după atentate. Starea va fi valabilă până luni, la ora locală 6.00.

De asemenea, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a anunţat că un grup de opt copii cu însoţitori se află în Sri Lanka, aceștia fiind transportați de urgență într-un adăpost.


    Bilanțul morților a ajuns la 215Foto AFP
Bilanțul morților a ajuns la 215Foto AFP

Din primele informații se pare că aceștia sunt din Iași, de la la Colegiul „Costache Negruzzi”. Din fericire, adolescenții nu au fost în pericol, aflându-se la o distanţă considerabilă de locurile în care s-au produs exploziile. Patru dintre ei sunt în clasa a X-a, iar ceilalti patru în clasa a XI-a.

Tinerii sunt momentan în afara oricărui pericol, fiind trimiși într-o bază militară. Aceștia vor fi aduşi în ţară în zilele următoare, la îndemnul ministrului de Externe, care consideră că atentatele ar putea degenera. 


    Foto AFP
Foto AFP

Opt copii români se află în Sri Lanka, adăpostiți într-o unitate militară 

Opt copii români, aflaţi în Colombo la un schimb de experienţă, au fost salvaţi din calea atentatelor. Aceştia şi adultul care îi însoţea au fost transportaţi de urgenţă la o unitate militară din afara oraşului, unde sunt în prezent în siguranţă. Pentru moment, niciun român nu se află pe lista victimelor atacurilor. Ministrul de Externe de la Bucureşti i-a îndemnat pe românii aflaţi acolo să să se întoarcă în ţară cât mai rapid, pentru a evita orice eventualitate a declanșării unor noi atacuri. 

„Am reuşit să discutăm cu autorităţile şi au fost duşi cu toţii într-o unitate militară la periferia Capitalei, unde sunt condiţii de securitate foarte stricte. Erau într-un schimb de experienţă şi o mică vacanţă dar noi sperăm, şi aceeaşi recomandare o facem şi pentru alţi români care sunt în Colombo, că ar fi bine să ia contact cu consulatul nostru şi sfatul meu ar fi să se întoarcă în ţară cât mai rapid pentru că nu ştim cum vor evolua aceste atentate”, a precizat ministrul de Externe.

image
image
image
image
image
image
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
ambulanta jpg
pod baltimore teorii jpg
Alimente de bază. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net
image
actualitate.net